• Resurrections a Mátrix 4 hivatalos címe
  • Az előzetesben visszatérnek a főhősök, de nem emlékeznek a múltra
  • Neo újra megkapja a piros tablettát és a korábbinál nagyobb erőre tesz szert
  • Bemutatták a The Batman előzetesét is

Mostanáig nem lehettünk biztosak benne, hogy a stáb óvatlan fodrásza a Mátrix 4 végleges címét szivárogtatta ki februárban, a The Hollywood Reporter CinemaCon nevű eseményről írott jelentése viszont megerősíti, hogy a Resurrections névre hallgat az új epizód. A Warner, ami a párhuzamos mozis és streaming premierek élharcosa volt az elmúlt egy évben, most megerősítette a hagyományos színházi bemutatók iránti elkötelezettségét és több új filmjének is levetítette az előzetesét. Köztük a december 22-én debütáló Mátrix: Feltámadásokét, az október 22-én vászonra kerülő Dűne remake-jét és a 2022. március 4-én érkező Robert Pattinson-féle The Batmanét. De a résztvevők láthattak képeket James Wan Gyilkos kór, Clint Eastwood Cry Macho című rendezéséből, ill. a Maffiózók előzményfilm The Many Saints of Newarkból is.

A legnagyobb meglepetéssel a Mátrix 4 szolgált, hiszen az újfent Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss főszereplésével készült opuszból eddig nem láttunk kész felvételeket. Az előzetesben a Reeves alakította Thomas Anderson mesél terapeutájának örült álmairól, majd összefut Moss figurájával. Kiderül, hogy hőseink a kék tablettáknak hála nemcsak a valós világra nem emlékeznek, de egymást sem ismerik meg. Később a férfi egyre kellemetlenebbül érzi magát, amiért ő az egyetlen a környezetében, aki nem temetkezik telefonjába, mígnem egy Yahya Abdul-Mateen II megformálta alak, aki kísértetiesen emlékeztet Laurence Fishburne eredeti karakterére, átadja neki az ominózus piros pirulát. Néhány snitt erejéig feltűnik Neo és Morpheus, amint közösen harcolnak egy dojóban, valamint Anderson is látható egy inkubátorban, ill. egy tükör előtt, amint idősebb énjét szemléli. A források szerint Neo régi képességei mellé újakat is gyűjtött, ezt azonban már nem részletezi a portál tudósítója.

Nagyon úgy tűnik, hogy az eredeti művet idéző stílusban készült a friss epizód is, amiben egyébként játszik Christina Ricci (Addams Family, Az álmosvölgy legendája), Neil Patrick Harris (Így jártam anyátokkal), Jonathan Groff (Mindhunter) és Jessica Henwick (Trónok harca) is. „A forgatókönyv, amint elkezdtem olvasni, teljesen visszahozta [az első rész] emlékeit. Teljesen padlót fogtam” – nyilatkozta Jeff Goldstein, az amerikai belföldi bemutatásért felelős részleg feje.

keaunu-reeves-matrix-4-2021.jpg
(A kép forrása: VDrome)

Érdemes kiemelni, hogy majdnem pontosan egy évvel a The Batman első előzetese után vetítették a film új kedvcsinálóját. Matt Reeves DCEU-t kikerülő és Jokeréhez hasonlóan sötét tónusú rendezésében Robert Pattinson játssza a címszereplőt, Gordon biztos és Alfred szerepében pedig Jeffrey Wright és Andy Serkis láthatók. Az antagonistákat, vagyis Macskanőt Zoë Kravitz, A Pingvint Colin Farrell, Rébuszt pedig Paul Dano alakítja majd. A direktor elmondta, hogy főként Frank Miller Batman: Year One című munkájából inspirálódott, Pattinson pedig elárulta, hogy a filmben egy új típusú Bruce Wayne-t ismerhetünk meg, aki sokat őrlődik saját haragja miatt, és minden harcjelenet személyes élménnyé válik számára. A THR megjegyzi, hogy Greig Fraser komoly Oscar-esélyekkel érkezhet a jövő évi díjátadóra, hiszen a Dűne és a The Batman képeiért is ő felel.

A Warner egyébként jövőre megszünteti a párhuzamos premier-modellt, és 45 napig kizárólagos bemutatási jogot ad a moziknak (a megállapodásról itt olvashattok bővebben). Közben több mint tíz exkluzív film készül az HBO Max kínálatába, köztük olyan DC-címek, mint a Batgirl és a Kék bogár. Andrew Cripps a nemzetközi mozibemutatók irányítója, optimista hangot megütve, a nagyvászon erejéről beszélt. „Kiderült, hogy számít a méret. A Godzilla Kong ellen nem ugyanazt az élményt nyújtja, ha iPaden nézed, mintha moziban látnád” – mondta. Ti is színházi körülmények között nézitek majd az említett blockbustereket?

the-batman-robert-pattinson.jpeg
(A kép forrása: Jovem Pan)