Ha rendszeres olvasónk vagy, jó eséllyel ismerősen hangzik számodra az Xbox Game Pass fogalma. A Microsoft “videójátékos Netflixként” emlegetett előfizetéses szolgáltatása az utóbbi évek egyik legnagyobb slágere, mely tökéletes lehetőséget biztosít, ha szeretnétek egy olyan hatalmas játékkollekcióhoz hozzáférést szerezni, mely nemhogy folyamatosan bővül, de egyes címek rögtön a megjelenésük napján belekerülnek a felhozatalába. Azonban, ahogy teltek az évek és bővült a szolgáltatás palettája, kezdőként meglehetősen zavaros lehet, hogy mit is tudnak a Game Pass különböző csomagjai, miben térnek el és milyen szolgáltatások exkluzívak az egyes változatokban. Annak apropóján, hogy a Konzolvilág a napokban elég szép akciókkal kínálja az előfizetéseket, úgy döntöttünk, kicsit segítünk tisztábban látni a dolgokat, egyúttal kitérni arra, miért is érdemes minél hamarabb tenni legalább egy próbát a szolgáltatással, ha az eddig esetleg kimaradt volna. A sort a PC-s Game Passzal kezdjük, ami most, december 1-ig 15 százalékkal olcsóbban érhető el.

konzolvilag-pc-game-pass-pc-3-honapos-elofizetes-digitalis-kod-pcguru.jpg

A Microsoft az eredetileg konzol-exkluzív szolgáltatást 2019-ben terjesztette ki PC-re, a Windows-os Xbox app-on keresztül, hogy ezzel is gyorsítsák az Xbox átalakítását hagyományos fizikai konzolról egy multiplatform videójátékos szolgáltatássá. Már a kezdőfelhozatal is igen impozáns volt, azóta pedig mind maga az applikáció, mind a rendelkezésre álló könyvtár jelentős változásokon és bővítéseken esett át. A konzolos Game Pass-hoz hasonlóan rendszeresen érkeznek az új játékok, illetve távoznak a régiek, melyeket kilépésük előtt kedvezményesen lehet behúzni, kilépésüket követően ugyanis hiába vannak feltelepítve a gépünkre, nem tudjuk őket elindítani a jogosultság hiányában. Egy játék jellemzően bő egy éven át érhető el. Ez alól kivételnek számítanak a Microsoft saját játékai, melyek sosem tűnnek el róla, mint a Halo-sorozat, a Gears of War- és Age of Empires-sorozatok, a Sea of Solitude, a Minecraft, a State of Decay 2, a The Outer Worlds, a tavalyi felvásárlás óta a Bethesdához tartozó címek (Elder Scrolls, Fallout, Dishonored, Wolfenstein- és Doom-részek, többek között).

Illetve tartósabban vannak rajta még olyan kiadók és indie csapatok játékai, melyekkel speciális, vélhetően jóval hosszabb időtartamra szóló megállapodás köttetett (így érhető el már például jó ideje a teljes Yakuza-sorozat, a tavalyi Carrion vagy a zseniális A Plague Tale: Innocence). Számos játék már a megjelenés napján felkerül a PC-s Game Passre, mint például az Age of Empires 4, a Forza Horizon 5, a közelgő Halo Infinite (melyeknél ez nem meglepetés, hiszen a Microsoft a kiadójuk), de a közelmúltban például a Turtle Rock új zombis őrülete, a Back 4 Blood, emellett a The Riftbreaker, a Twelve Minutes, a CrisTales vagy a The Ascent is hasonló módon, egyből a premier napján a szolgáltatás könyvtárában landolt.

05.jpg

JÁTÉK MINDENKINEK

Az impozáns gyűjtemény garantáltan tartogat olyan játékokat, amelyeket hatalmas várakozás övezett és kiváló értékeléseket kaptak (jellemzően, ha egy játék a megjelenésekor nem is, fél-egy évvel a megjelenése után jó eséllyel felkerül Game Pass-re, mint a tavalyi zseniális soulslike, a Mortal Shell, és a nyár animés-kaszabolós sikerjátéka, a Scarlet Nexus), de hála a különösen a PC-s platformra érkező rengeteg minőségi indie címnek, nagy valószínűséggel még olyan új kedvencekre is lelhettek, amelyeknek nem biztos, hogy első ránézésre bizalmat szavaznátok, és amiket behúznátok. Egy éve pedig a szolgáltatás még egy fontos változáson esett át, és a PC-s Game Pass-hez csatlakozott az EA saját előfizetéses rendszere, az EA Play alapváltozata, melynek révén gyakorlatilag fél évvel a megjelenést követően minden, az EA által kiadott PC-s játék bekerül a szolgáltatásba (konzolosoknak ehhez szükséges a Game Pass Ultimate) és nem is kerül le onnan.

Így az utóbbi bő tíz év Need for Speed-részei, a Sims 3 és 4 alapváltozatai, a Dragon Age-, a Mass Effect-, a Dead Space-, a Battlefield- (egy 10 órás játékidőt biztosító exkluzív próbaváltozatban még a friss 2042 is) valamint a FIFA-szériák is elérhetőek az előfizetők számára, melynek egyetlen hátránya, hogy ehhez szükséges egy integráció az accountok között, illetve az új EA Desktop app jelenléte, néhány előfizetéshez járó játék pedig eleve csak ebben van listázva.

02.jpg

A PC-s Game Pass természetesen biztosítja a felhő alapú mentést, az achievementeket, a telepítés helyének választhatóságát, illetve, amennyiben az adott játék része az Xbox Play Anywhere programjának, a PC és konzol közötti mentések szinkronizációját is. A dömping pedig nem mostanában fog visszavenni a tempóból: napokon belül érkezik a tavasszal megjelent főgonosszimulátor, az Evil Genius 2, a fent már említett Halo Infinite, jövő februárban a Total War: Warhammer harmadik része (szintén a megjelenés napján). Az pedig már más kérdés, hogy még mennyi további extrával gazdagodhattok (például egyes PC-s játékokhoz exkluzív előnyökkel, ajándékokkal), ha esetleg nem önmagában a PC-s Game Pass-re fizettek elő, hanem a mindent egybefogó Xbox Game Pass Ultimate csomagra – ám erre majd egy kicsit később visszatérünk. Amennyiben felkeltette az érdeklődéseteket, egyúttal ajánljuk figyelmetekbe a Konzolvilág webshopját, ahol most kedvezményesen, 15%-os akcióval csaphattok le a Game Pass-előfizetésre, és tapasztalhatjátok meg, hogy pontosan mennyi mindent tartogat számotokra a szolgáltatás.