• A Belga Szerencsejáték Bizottság a Star Wars Battlefront 2 loot box rendszerét vizsgálja
  • Ha elmarasztaló ítélet születik, a kiadóra pénzbírságot is kiszabhatnak
  • Drasztikus esetben pedig akár le is vetethetik a játékot az áruházak polcairól
  • Az EA szerint szerencsejátékról azonban szó sincs

Nem nevezhető éppen zökkenőmentesnek a Star Wars Battlefront 2 debütálása. A béta maga még rendben lezajlott, azonban azóta folyamatosan panaszkodnak a játékosok, a legtöbb kritika pedig az EA által bevezetett mikortranzakciós rendszert éri. Elsőnek az merült fel, hogy a játék gyakorlatilag pay-to-win, nem sokkal utána pedig az okozott nagyobb felzúdulást, mikor valaki kiszámolta, hogy Darth Vader feloldásához negyven óra játék szükséges.

Bár az EA próbált azért reagálni a történésekre, és először a loot boxok tartalmát variálta meg, aztán pedig a karakterek árait is lejjebb vitte (igaz, ezzel együtt a kampány végigjátszásáért kapható kreditek is arányosan csökkentek), úgy tűnik, most újabb problémával kell szembenézniük. A Belga Szerencsejáték Bizottság ugyanis azt vizsgálja, hogy a játékban található loot boxok vajon kimerítik-e a szerencsejáték fogalmát. 

A bizottság igazgatója, Peter Naessens, szerint akkor beszélhetünk szerencsejátékról, hogy ha a játékban elért sikereink egy véletlenszerű eseménytől függenek, jelen esetben például attól, hogy mit tartalmaz egy loot box. Amennyiben a Battlefront 2-t szerencsejátéknak ítélik, úgy az EA-re pénzbüntetést szabhatnak ki, drasztikusabb esetben pedig akár a játékot is kitilthatják az országból.

Az EA természetesen tagadja ezeket a vádakat. Az ő álláspontjuk szerint a játékos sikeressége egyáltalán nem függ a loot boxok vásárlásától, valamint arra is felhívják a figyelmet, hogy a loot boxok pusztán játékkal is megszerezhetőek, azokért nem kötelező valódi pénzt adni.