Év végére számos kiegészítővel és különálló játékkal jelentkezett a Gémklub, és noha nem kifejezetten a gamereket megcélozva (jó, a Terra Mystica – Találmányok kora az, ahhoz nem is volt merszem a decemberi hajrában), de minden stílusban és nehézségben mutatva valami olyat, amire érdemes odafigyelni. Ezek közül leginkább a kis Everdellre, avagy A legkisebb erdőlakókra voltam a leginkább kíváncsi, már csak azért is, mert az alapjáték mindig a kedvenceink között marad, de azért ezen kívül is sikerült jobb-rosszabb, kisebb-nagyobb meglepetéseket okozni. 

Ark Nova: Vízi világ (Ark Nova: Marine Worlds)

  • Partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 90-150 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,73/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 10 490 forint

Az Ark Nova a tavalyi esztendő egyik legjobb, magyarul megjelent társasjátéka lett, ám volt mit pótolni, legalábbis az állatkertbe helyezhető élőlények és környezet kapcsán, mert hát, ahogy a reklámszöveg is szól: a legmenőbb állatkertből nem hiányozhatnak a tengeri medencék sem! És ez valóban így van, ezért az Ark Nova: Vízi világ kiegészítővel a játékosok a tengeri állatok telepítése mellett újabb egyetemekhez, bónuszlapkákhoz és épületekhez is hozzájuthatnak. Az újfajta akciókártyáknak köszönhetően a játékmenet még változatosabb, több lehetőséget biztosít, és aki eddig a szerencse hatásaitól félt, az most még jobban megtervezheti a lépéseit. Ehhez összesen 81 (plusz 38 csere a változások miatt) új kártyát kapunk, 8 új karámot, egyedi épületeket és egyetemeket, valamint bónuszlapkákat, valamint egy új egyesülettáblát, ami elég jelentős változásokat eredményez.

Bár az alapjátékból pont most jelent meg az újabb változat, ami kicsit variál a pontozás menetén, nekem már az eredeti verzióval sem akadt semmi bajom, kifejezetten élveztem azt is, miközben a meglehetősen vaskos kártyapaklinak hála a szavatossággal sem volt gondom. Mégis, a Vízi világ kellőképpen feldobja a már jól ismert receptet ahhoz, hogy kicsit új játéknak érződjön az Ark Nova, aminél némileg újra kell gondolni a stratégiánkat és a bevált megoldásainkat, ráadásul az új kártyalapok is új élményeket és érzéseket okoznak, én például kifejezetten örülök a vízi élőlényeknek és helyszíneknek. Nem mondom, hogy az Ark Nova a kiegészítővel teljesen megváltozik, abszolút új játékká válik, de azért okoz annyi új ingert, hogy érdemes legyen beszerezni, ráadásul nem is drága, így az alapjáték mellé kifejezetten ajánlott, ha szeretnéd valamivel feldobni a már jól ismert mechanikát.

Cascadia vadvilága: Új tájakon (Cascadia: Landmarks)

  • Partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 13 990 forint

A Cascadia vadvilága egy nagyon jópofa, szettgyűjtögetős, lapkalehelyezős puzzle, ami azért pont az egyszerűbb alapmechanika és tartalom miatt válhat kicsit unalmassá vagy ismétlődővé. Az Új tájakon kiegészítő viszont pontosan ezen kíván javítani, elvégre az új pontozólapkák és egyedi kihívások mellett különleges látnivalókat is biztosít, amik új pontozási lehetőségeket vezetnek be, most már akár 6 fővel is. És ezek a röviden bevezetett modulok külön-külön is alkalmazhatók, ami nagyon jót tesz az egyébként is remek, középkategóriás társasnak: az új kezdő és normál élőhelyekkel, valamint a megvariált pontozókártyákkal eleve sikerül kicsit frissíteni a természeti élményen, de a legnagyobb (és még mindig nem túl összetett) változást a címadó látnivalók (Landmarks) hozzák el.

Ezek ugyanis kis fa alkatrészek, pl. folyót, mocsarat vagy erdőt ábrázolva, amikor pedig valaki egy egybefüggő, valamelyik típussal azonos területet teremt meg, elvehet egy ilyen jelölőt, valamint egy, a kínálatban lévő pontozókártyát, ami a játék végén extra pontokat hozhat, ha ügyesek vagyunk. Egy típusból csak egyet lehet szerezni, így jól meg kell gondolni a lépéseinket, ráadásul a tényleges pontszerzéshez még teljesíteni kell, de pont ez a kis extra az, aminek hála agyalunk egy kicsit a későbbi lépéseinken. A Cascadia vadvilága: Új tájakon nem egy hatalmas kiegészítés, apróságokon múlik az eltérés, kicsit tesz hozzá az eredeti koncepcióhoz, de aki kifejezetten szereti az alapot, és már pont azon gondolkodott, hogyan lehetne feldobni, annak ez egy ideális bővítés, viszonylag elfogadható áron.

Everdell: Gyöngypatak és Újliget kiegészítők (Pearlbrook és Newleaf)

  • Partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-100 perc
  • Korcsoport: 13+
  • Nehézség: 3,2/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 19 990 és 22 990 forint

Sokszor, sok formában írtunk már az Everdellről, ami akár kapudrogként is működhet a társasjátékok világához, már csak témája és látványvilága miatt is olyan élményeket okozva, amik jó eséllyel évek múltán is a játékosokkal maradnak. Már több kiegészítő is megjelent magyarul, emellett volt szerencsénk a Complete Editiont is bemutatni, most azonban végre itt a Gyöngypatak (Pearlbrook) és az Újliget (Newleaf) magyar verziója a Gémklubtól, és míg előbbi egy vízi birodalmat épít hozzá a már meglévő játéktáblához, addig utóbbi egy vasútállomással gazdagítja az Everdell világát. Mindkettő inkább több, mintsem kevesebb sikerrel, és mondom is, hogy miért. Az itthon Gyöngypatakra keresztelt vízi kiegészítő egy új táblát ad hozzá a játéktérhez, méghozzá annak bal oldalára, ahol aztán új kártyák és nyersanyagként gyöngyök kerülnek le. És itt kerülnek képbe a nagykövetek, avagy a frakciókhoz tartozó nagyobb békák, ugyanis a Fagybérc vándoraihoz hasonlóan ez kifejezetten az ő területük, más munkást nem is rakhatunk le, ahogy a béka sem látogathat el a normál területekre. A kártyák lefordítva kerülnek játékba, aki pedig először odamegy valamelyikhez, az megkapja a kártyára helyezett gyöngyöt, illetve felfordítva a lapot, megkaphatja annak jutalmát, ha sikerül teljesíteni a követelményt. Nem mellesleg minden munkahelynek van egy városi követelménye, szóval a nagykövetet csak akkor mozgathatjuk a kártyához, ha ez már teljesült (és persze más béka még nem foglalta el a helyet). Kapunk még más extra kártyákat is, amikre a játék elején teszünk szert, és egy gyöngyért cserébe bármikor be is tudjuk vetni (ez a normál kézlimiten felül van), így további jutalmat szerezve, valamint egy pontszerzési lehetőséget a játék végére. Nem utolsó sorban pedig felkerül a táblára négy különleges építmény, nevezetesség, amiket meg lehet építeni – aki legelőször odamegy, kifizeti a nyersanyagokat, az megkapja az építményt és a vele járó pontokat.

Az Újligetre keresztelt Newleaf kicsit talán egyszerűbb, de ez is új területet nyit meg, méghozzá a játéktér jobb oldalán, ahol egyből egy rendkívül mutatós vasútállomást kapunk. Már amellett, hogy új események, erdei helyszínek, különleges események is bekerülnek a játékba. De az állomás a fontosabb, hiszen ott két akcióhely is található. Az egyikkel az érdemi akciókat tudjuk végrehajtani, ami lehet egy vendég begyűjtése, aki a játék végén hoz győzelmi pontot, amennyiben a követelményeit sikerül teljesíteni. Vannak még normál kártyák is, ott az a lényeg, hogy nemcsak megvehetjük a letett lapok egyikét, de mellé még a vasútra tett lapkák nyújtotta jutalmak közül is megkapunk egyet. Ez amúgy az Újliget egyik legfontosabb eleme, mivel a vendégekkel is jár jutalom, sőt a másik akcióhely is ezzel kapcsolatos, elvégre annál csak frissítheted a mező vagy vasút lapjait, de cserébe kapsz egy lapkás jutalmat. A csomag része még egy rakás új kártya, valamint a foglalási és a vasútjegyes modul: előbbivel kártyát foglalhatsz le a mezőről, utóbbival pedig kétszer van lehetőséged egy már kiküldött munkásodat újra felhasználni. Akár a Gyöngypatakra, akár az Újligetre ruházunk be, egyiket sem bánjuk meg, és bár nekem talán utóbbi tetszik jobban, de igazából miért érnénk be egyikkel, ha egyszer mindkettőre van lehetőségünk? Egyaránt feldobják az alapjátékot, ügyesen és változatosan variálva pedig szinte végtelenségig kitolhatjuk ennek a remek társasjátéknak a lehetőségeit.

Darwin nyomában (In the Footsteps of Darwin)

  • Partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,66/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 13 990 forint

Az elmúlt években a Darwin-témájú társasokból sem szenvedtünk hiányt, elég csak az On the Origin of Speciesre, a kimondottan heavy euró Darwin’s Journey-re, vagy éppen a tematikában erősen kapcsolódó Enciklopédiára gondolni. És az a jó ebben, hogy mindegyik más, másfajta nehézséggel vagy éppen játékmenettel, a halmazban pedig a Darwin nyomában is megtalálta a maga helyét, azt a piaci rést, amit sikeresen betölthet. És ez a kifejezetten könnyed, filler kategória, aminél a setup sem túl hosszú, és bizony a játékmenet sem túl nyakatekert. Ehhez egy központi és játékosonként egy saját táblát kapunk, egy rakás lapkával, némi extra komponenssel, és persze a Beagle-lel, ami a többi játékhoz hasonlóan itt is megteszi a saját útját. 

Annyira, hogy mindig, amikor valaki lapkát vesz el a 9 darabos kínálatból, annyit lép a hajóval, amennyire a lapka volt a jármű orrától. Így a Beagle mindig mozgásban van, soha nem tudni, mi lesz a következő lépése, merre tartózkodik majd, mire sorra kerülünk. Emiatt a többi játékos alaposan belerondít a terveinkbe, nem igazán lehet előre tervezni, pedig a cél az, hogy a saját táblánkon minden fajjal és helyszínnel rendelkezzünk, amihez viszont igen nagy szerencse szükséges. A pontszerzés azért így sem nehéz, bár néha komoly áldozatot kell hozni, de összességében ez egy olyan egyszerű társasjáték, aminél nagy nehézségeket nem okoz a végjáték sem… ha meg nem sikerül semmivel pontot virítani, hát ez van, jöhet is egy második kör, annyira gyorsan lefut az élőlények felfedezése. Ez mindenképpen pozitívum, gyerekkel pláne jó választás, de személy szerint azért a nehezebb, a témához kapcsolódó darabokat jobban csípem.

Everdell – A legkisebb erdőlakók (My Lil’ Everdell)

  • Partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 6+
  • Nehézség: 1,78/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 17 990 forint

Hogy hogyan lehet egy egyébként is nagyszerű családi játékot még jobbá, vagyis inkább a kisebbekkel is kompatibilisabbá, ráadásul egyszerűbben kezelhetőbbé tenni? Nos, pontosan így. Mert bár az Everdell a hibáival együtt is egy nagyszerű játék, már önmagában, a különféle kiegészítőkkel együtt meg pláne kicsit kezelhetetlenné vált, olyan előkészítési és játékmenet-idővel, amire nem mindenkinek van ingerenciája. Ráadásul hiába a cuki forma és koncepció, nem éppen gyerekjátékról van szó, inkább a családi kategória közép-felső szegmensébe sorolható a társas. Nos, A legkisebb erdőlakók ezen kíván változtatni, méghozzá igen hatékonyan, elvégre csak egy közepes nagyságú táblát kapunk a kellően vaskos pakli mellé, azon felül pedig mindössze négy, saját kezűleg össze barkácsolható láda a csomag része, néhány meeple és dobókocka, valamint a nyersanyagok mellett. Ennek megfelelően a setup is jóval gyorsabb, kevésbé idő- és helyigényes, sőt a játék maga nagyjából 30 perc alatt lezajlik.

Merthogy mindössze négy forduló áll rendelkezésre, fordulónként három akcióval, ami az egyik saját meeple lehelyezését jelenti egy akcióhelyre, így nyersanyagot gyűjtve, majd ha a 8 lapos kínálatból egy kártyát ki tudunk fizetni, akkor annak a megvételével. A lap ilyenkor egyből a saját játéktérre kerül, és ahogy megszokhattuk, van azonnali, van fordulónként aktiválódó hatás, illetve akad akár olyan is, ami a játék végén hoz pontokat. A legvégső pontszámítás is jóval egyszerűbb, gyorsabb, egyértelműbb, maga a játékmenet pedig abszolút kedves, jópofa és szórakoztató, gyors élmény, ami egyfajta Everdell-filler, amit a gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetnek. Ha valaki szereti az Everdellt, esetleg még gyerek is van a családban, ez a variáció éppen úgy kötelező, mint a legtöbb kiegészítő.

Mosaic – A civilizáció története (Mosaic: A Story of Civilization)

  • Partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-46 fő
  • Játékidő: átlagosan 120 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 2,95/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 31 990 forint

Volt szerencsém még év elején játszani a Mosaic Kickstarter-változatával, annak minden extrájával, és bizony a legemlékezetesebb élményem az, hogy a játék baromi jól néz ki, noha bőven megköveteli a maga helyét az asztalon. A kis minikkel extrán jól fest, a kártyák illusztrációja és alapvetően a dizájn telitalálat, a fémpénz pedig az egyik legjobb, amivel az utóbbi években találkoztam. Nos, ez persze egy nagyon jó tulajdonság, de azért játékmenet szempontjából kifejezetten irreleváns, avagy a szép külső mellé szükség van a tartalmas és mély, de legalább szórakoztató belsőre is. És hogy a Mosaic ebből még mivel rendelkezik? Eggyel biztosan, de erről majd később. Az biztos, hogy a bolti verzió kicsit egyszerűbb, legalábbis összetevők terén, de alapesetben egy játékhoz nem is kell több, sőt még talán az is sok, ami van – legalábbis komponensek terén, mivel tokenből annyit kell kinyomkodni, hogy már azalatt eltűnik legalább egy civilizáció. Van pár pakli kártya is, ezekbe kerülnek a véletlenszerűen elhelyezett pontozó kártyák, aztán mindenki választ egy vezetőt, saját képességekkel és jellemzőkkel, majd következhet a civilizációk építése és fejlődése. 

A saját körében mindenki számos lehetőséggel rendelkezik, akár bevételt szerezhet, építkezhet, fejleszthet, sereget toborozhat, hódíthat és a többi, miközben van adó, van népesség, ami a végén akár lázongásokhoz is vezethet. Több pontozás után mindenképpen eljő a végjáték, és persze az nyer, aki legnagyobb és leghatékonyabb birodalmával a legtöbb pontot gyűjtötte össze. Mindez pedig papíron nagyon szép és jó, sőt még izgalmas is, de valahogy játékélmény szempontjából nem tökéletes. Érzem valahol a civilizáció-építés folyamatát, nagyjából úgy egyszerűsítve, hogy ne vesszünk el a lehetőségek között, viszont az egyensúlyban éreztem némi zavart, az intelligencia-tudás fán haladva könnyedén legyőztem a hadi stratégát, és valahogy a katarzis sem jött el a játék végére. Pedig a látvány adja magát, sőt a téma is izgalmas, még csak rossznak sem mondanám a Mosaicot, viszont a kissé túltelített piacon nem biztos, hogy úgy érezném, hogy ezt kell megvennem, ha elém kerül 10 másik társas társaságában. Ettől még nem rossz, biztosan van, akinél nagyon betalál, már csak a téma miatt is, azonban nyugodt szívvel nem tudom rá azt mondani, hogy márpedig ennek minden gamernek a polcán a helye. Egy próbát mindenképpen javasolnék a vásárlás előtt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Minden kisebb csalódás ellenére azt mondom, hogy még az esztendő vége is fantasztikus megjelenéseket tartogatott, és ebből minden hazai kiadó kivette a részét. A kisebb és nagyobb kiegészítők mellett megjelent gamer és középnehéz darab, egyszerű családi játék és a többi, aminek hála mindenki megtalálhatta azt, amit a fa alá kérhetett vagy rakhatott, mások örömét és boldogságát szem előtt tartva. És ugye van, ami jövőre csúszott, így aztán pláne nem kell aggódni a jövő miatt, mert így vagy úgy, de 2024-ben is jókat fogunk játszani. Mi legalábbis biztosan, na és te?