Itthon is ott van a listák élén, népszerűsége veretlen, és bár érthető módon nem mindenki szereti, így is egy olyan játékról van szó, amely sokakat belerángatott a társasjátékos hobbiba, hogy aztán lerántsa a mélybe, a kallaxok és Kickstarter-projektek, különféle kiegészítők világába. Az Everdell egy ikon a modern társasjátékok felhozatalából, 2018-as megjelenése óta ráadásul folyamatosan bővült a különféle extra csomagokkal, amik között a vizuális upgrade éppen olyan jellemző, mint a játékmenetre is komolyabban ható kiegészítő. Utóbbiak közül a Gémklub már kettőt is kiadott magyarul, a többit pedig bejelentette (idei érkezéssel), de a sorozatot lezárva (?) a Starling Games két éve egy olyan csomagot vitt Kickstarterre, ami a teljes Everdell-családot tartalmazta, minden földi jóval megpakolva, és ami a Tabletop Tycoonnak hála végre hozzánk is eljutott. Előre szólok, hogy nem olcsó és nem is apró dobozról van szó, de elég ránézni a tartalmára és az ember már tudja, hogy jó lóra, akarom mondani, mókusra tett. (Vagy igény szerint rókára, sünire és a többi.)  

Everdell: The Complete Collection

  • Kiadó: Starling Games
  • Partner: Tabletop Tycoon
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív/kooperatív
  • Játékosok száma: 1-6 fő 
  • Játékidő: átlagosan 40-120 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 3,11/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 275 dollár, nagyjából 96 600 forint

Ahogy említettem, a csomag hatalmas, emellett nem is könnyű, egy kallaxnyi helyet majdnem egészében elfoglal, sőt hosszában több helyet is igényel, erre mindenki készüljön fel. Ahogy arra is, hogy a borítós illusztráció gyönyörű, a fedelet felnyitva pedig kitárul az erdei Kánaán, ami számos egyedi inzerttel és külön szekciós dobozokkal kínál közel mindent, ami eddig megjelent a sorozatban. Megtalálható benne az alapjáték, minden egyes kiegészítő (BellfaireVirágfesztivál, SpirecrestFagybérc, PearlbrookGyöngypatak, NewleafÚjliget, Mistwood), sőt a Deluxe Resource Vessels upgrade (tálkák és levelek) kivételével lényegében minden más vizuális fejlesztés. Avagy az Örökfa fából készült változata, fémpénz, mindenféle kártya, extra kocka és token a gyűjtői verzióból, és emellé érkeznek még az olyan különlegességek, mint a minden szabályt és részletet egybefoglaló Guilded Book, vagy a rengeteg matrica, amivel a meeple-ök valóban életre kelnek. Tartalomból tehát van bőven, de nézzük meg azt is, hogy mit nyújt maga az Everdell-élmény, mit kínálnak a csomagok.

Ami már magyarul is kapható

Az alapjátékot már bemutattam, ahogy az eddig itthon megjelent kiegészítőket is, így ezekről bővebben felesleges most mesélni. Maga az Everdell ugye egy igazán egyedi, nagyon szép asztalképpel rendelkező, különleges engine builder, ahol munkáslehelyezős mechanikával szerezzük a nyersanyagokat, új kártyákat, majd utóbbiakat a saját városunkba építve, avagy egy 3x5-ös területre gyűjtve elrendezzük. A játék évszakokra van bontva, a soron következő szezon beköszöntekor pedig nemcsak újabb bevethető munkásokat kapunk, de általában aktiválódnak a már lehelyezett, erre alkalmas kártyáink is, ezzel számos hatást és jutalmat, ezzel együtt pedig a már említett engine builder-mechanizmust biztosítva. A Virágfesztivál ezt bolondítja meg pár érdekes modullal, aszimmetrikus frakciókkal, új követelményekkel és lehetőségekkel, egy izgalmas, közös piaccal, valamint egy egyszerűsített, helytakarékos megoldással kiváltva a terebélyes fát. A Fagybérc pedig talán a legkomolyabb kiegészítő, ami jócskán bonyolítja a helyzetet, akár komoly kihívás elé állítva a játékosokat, de ezzel kicsit a gamerebb irányba terelve az Everdell amúgy könnyed, családi szórakozását. Itt külön utakra mehetünk a hegyekben, ahol aztán számos extrára tehetünk szert, sőt lapkákat szerzünk, amik aztán a játék végén, ha sikerül befizetni a megkövetelt nyersanyagokat, számos győzelmi pontot jelentenek. Mindez remekül működik, nagyszerűen illeszkedik a játékba, így akár mindkettő nyugodtan ajánlható, de a komolyabb kihívások kedvelőinek mindenképpen a Fagybérc az ideális választás. És akkor ott vannak a magyarul még meg sem jelent kiegészítők.

És ami még nem

Ezek közül a Pearlbrook és a Newleaf magyar verzióját nyárra jelentette be a Gémklub, és míg előbbi egy vízi birodalmat épít hozzá a már meglévő játéktáblához, addig utóbbi egy vasútállomással gazdagítja az Everdell világát. Mindkettő inkább több, mintsem kevesebb sikerrel, és mondom is, hogy miért. Az itthon Gyöngypatakra keresztelt vízi kiegészítő egy új táblát ad hozzá a játéktérhez, méghozzá annak bal oldalára, ahol aztán új kártyák és nyersanyagként gyöngyök kerülnek le. És itt kerülnek képbe a nagykövetek, avagy a frakciókhoz tartozó nagyobb békák, ugyanis a Fagybérc vándoraihoz hasonlóan ez kifejezetten az ő területük, más munkást nem is rakhatunk le, ahogy a béka sem látogathat el a normál területekre. A kártyák lefordítva kerülnek játékba, aki pedig először odamegy valamelyikhez, az megkapja a kártyára helyezett gyöngyöt, illetve felfordítva a lapot, megkaphatja annak jutalmát, ha sikerül teljesíteni a követelményt. Nem mellesleg minden munkahelynek van egy városi követelménye, szóval a nagykövetet csak akkor mozgathatjuk a kártyához, ha ez már teljesült (és persze más béka még nem foglalta el a helyet). Kapunk még más extra kártyákat is, amikre a játék elején teszünk szert, és egy gyöngyért cserébe bármikor be is tudjuk vetni (ez a normál kézlimiten felül van), így további jutalmat szerezve, valamint egy pontszerzési lehetőséget a játék végére. Nem utolsó sorban pedig felkerül a táblára négy különleges építmény, nevezetesség, amiket meg lehet építeni – aki legelőször odamegy, kifizeti a nyersanyagokat, az megkapja az építményt és a vele járó pontokat.

Az Újligetre keresztelt Newleaf kicsit talán egyszerűbb, de ez is új területet nyit meg, méghozzá a játéktér jobb oldalán, ahol egyből egy mutatós vasútállomást kapunk. Már amellett, hogy új események, erdei helyszínek, különleges események is bekerülnek a játékba. De az állomás a fontosabb, hiszen ott két munkahely is található. Az egyikkel az érdemi akciókat tudjuk végrehajtani, ami lehet egy vendég begyűjtése, aki a játék végén hoz győzelmi pontot, amennyiben a követelményeit sikerül teljesíteni. Vannak még normál kártyák is, ott az a lényeg, hogy nemcsak megvehetjük a letett lapok egyikét, de mellé még a vasútra tett lapkák nyújtotta jutalmak közül is megkapunk egyet. Ez amúgy a Newleaf egyik legfontosabb eleme, mivel a vendégekkel is jár jutalom, sőt a másik akcióhely is ezzel kapcsolatos, elvégre annál csak frissítheted a mező vagy vasút lapjait, de cserébe kapsz egy lapkás jutalmat. A csomag része még egy rakás új kártya, valamint a foglalási és a vasútjegyes modul: előbbivel kártyát foglalhatsz le a mezőről, utóbbival pedig kétszer van lehetőséged egy már kiküldött munkásodat újra felhasználni. Fontos, hogy míg a Pearlbrook és a Newleaf is behoz új szóló szabályokat, a Mistwood ezt tovább bővíti (sőt kétfős co-opra is lehetőséget biztosít), és teszi ezt új játéktáblával, rengeteg kártyával és pókkal, ezzel is előhozva sokakban az eredményes versengéshez szükséges adrenalin löketet. 

Kiemelkedő minőség

Nos, ha valaki Everdell-rajongó, akkor azt gondolom, nem is kell ecsetelni, miért jó ez a teljes gyűjtemény. Tartalmaz mindent, így az alapjátékot és minden kiegészítőt egyben, szépen elrendezve, mindennek helyet biztosítva, és akkor még mindenféle extrát is, amiért már eleve lecsapni rá. És ugyan a javaslat az, hogy egyszerre csak egy kiegészítőt használjunk, azért a profibbak már nyugodtan nekieshetnek többel is, bár akkor tényleg készüljenek játéktérrel, mert az alaptábla mellé tett többi tábla alaposan kitoldja az egyébként is helyigényes játékot. Gondoljunk csak a fejenkénti 15 lapos városra! És akkor még szóba sem került, hogy az Everdell: The Complete Collectionnel egyszerre akár 6-an is neki lehet állni az erdő felvirágoztatásának, ami pláne helyigényes. Mindezek mellé kapunk egy rakás extra kártyát, ami részben a kiegészítőkhöz mért direkt frissítés, de van egy csomó promó lap is, szóval a kínálatra nem lehet panasz. Maga az alapjáték szerintem abszolút élvezetes, sokan a szóló módját is szeretik, amire nekem eddig még sem időm, sem energiám nem volt az első próbálkozás óta, a látványvilága pedig már a normál, bolti változattal is elsőosztályú, pláne, ha a kiegészítőket is ideteszem, amiknél a lapok, plusz helyszínek egyaránt nagyon mutatósak. A táblákkal egy egész erdei birodalmat kapunk, vízzel, hegyekkel és vasúttal, a kártyákon rengeteg állatfaj és épület jelenik meg, az olyan extrák pedig, mint például a vendégek, csak még jobban feldobják az összképet a fantasztikus illusztrációkkal és kedves figurákkal. És akkor még mindig a bolti változatról beszélek, de ez ugye nem az… 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mert az Everdell: The Complete Collection a minőség terén abszolút a maximumot nyújtja. Ebbe pedig beletartozik minden, ami csak a csomagban érkezik. A hatalmas dobozban lévő speciális inzertek tényleg mindennek helyet biztosítanak, külön elhelyezve a táblaelemeket, a figurákat, amiket faj szerint pakolhatunk el, miközben mind a kártyák, mind a különböző nyersanyagok és egyéb források egy másik pakkba kerülnek. A fémpénzek kicsit túl csillogósak, mű érzetet keltenek (a kopottabb, kicsit “sérült” érmék szerintem mindig jobbak), de szépen csilingelnek és így is sokkal jobb velük játszani, mint a tokenekkel, miközben a fából készült Örökfa is sokkal biztosabb és tartósabb, mint karton társa. És még nem beszéltünk a matricákról. Amikor megláttam a sok-sok ív matricát, hát kaptam egy enyhe infarktust, főleg, hogy a kézügyességem sem a legjobb, de ezek annyira minőségiek, hogy egyetlen darab nem szakadt el, minden pontosan passzolt a helyére, az élővilág pedig lassan tényleg életre kelt, és az actalan meeple-sereg helyét leváltotta a teljes erdővilág, minden egyes fajával és példányával. És bizony bőven van miből válogatni, avagy, ha minden faj rendelkezésre áll, a több mint 22 darabos választékban garantáltan mindenki talál magának valót. Mindent összevetve tehát az Everdell: The Complete Collection egy remek játék (játéksorozat) méltó lezárása, egyben pedig összegzése, aminél nagyon várjuk a hazai megjelenéseket, valamint a kisebbeknek szánt verzió, az Everdell: A legkisebb erdőlakók érkezését. Ez egy igazi sikersztori, remek kiegészítőkkel és minőségi komponensekkel megtámogatva, miközben a teljes gyűjteménynek ugyan alaposan megkérik az árát, de darabjaira bontva abszolút megéri az összeget, amit ráfordítunk, így mindenkinek ajánlott, aki komolyan gondolja az Örökfa birodalmának felvirágoztatását.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Tabletop Tycoonnak! Az Everdell: The Complete Collection kártyái és szabályai okán erősen nyelvfüggő, ám a hivatalos hazai kiadásoknak hála szabályai megtalálhatók a Gémklub bemutatói között, valamint más csatornákon, ahogy a később érkező kiegészítők magyarázatai is biztosan bekerülnek majd a kínálatba.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát