Kérjük jelentkezz be!

[Társalgó] Társasjátékpont-interjú: Gamerektől gamereknek

Egy ideje már megjelentek a kézzel írott kis üzenetek a rendelések mellé, és ha nem is az első volt, de az elsők között tűnt fel a Társasjátékpont is a kisebb boltok porondján.

Hogy mi a jobb annál, mikor a megrendelt társasjáték megérkezik az emberhez? Nos, leginkább az, amikor ez a bizonyos társas bombabiztosan van becsomagolva, ráadásként pedig egy kedves és közvetlen üzenet is társul hozzá, melyben jó játékot kíván az eladó a termék(ek)hez. A Társasjátékpont az egyike azoknak a cégeknek, melyek ezt a hozzáállást honosították itthon is, ezzel nemcsak biztonságban eljuttatva a megrendelőhöz a játékokat, de még jó ézéseket is okozva mellette, hogy senki ne érezze magát egy szimpla tranzakció részesének. Erről és sok minden másról beszéltem Melindával és Danival, az internetes webáruház tulajdonosaival.

tarsalgo-tarsasjatekpont-interju-pcguru-1.jpgKérlek, mutatkozzatok be és meséljetek kicsit magatokról, a cégen belüli pozíciókról és feladatokról!

Sziasztok kedves olvasók, kedves játékosok. Ketten visszük a Társasjátékpontot és mindketten szívvel-lélekkel dolgozunk benne.

Melinda: Én vagyok felelős a kommunikációért, e-mailben is legtöbb esetben én válaszolok a vásárlói megkeresésekre, termékeket töltök fel, szorgosan csomagolok, írom az üzeneteket, és minden mást is csinálok, amire épp szükség van.

Dani: Én felelek a termékekért, a stratégiáért, a fejlesztésekért és a pénzügyekért. Természetesen én is szoktam csomagolni, és a legfontosabb talán, hogy keresem a különleges termékeket és kapcsolatokat. Szeretnénk kiemelni és külön megköszönni itt is a családunk támogatását, akik korábbi tapasztalataikkal segítettek minket elindulni az úton, és azóta is számíthatunk rájuk.

Milyen a személyes kapcsolatotok a társasjátékokkal? Mik a kedvenceitek?

Dani: Nekem a játék általában felfedezést jelent, hogy mik a jó taktikák-irányok, így tulajdonképpen mondhatjuk, hogy szeretem az új játékok esetén ezt a felfedezés-élményt. Ami új számomra, hogy egyre jobban becsülöm az egyszerűbb játékokat is, nem csak a bonyolult eurókat. Kedvencek: Brass: Birmingham, Food Chain Magnate, Twilight Struggle, Gallerist, Gaia Project, Cascadia.

Melinda: Minden alkalommal, amikor leülünk játszani, akkor jó együtt lenni, minőségi időt tölteni másokkal. A covid alatt egyre több játékot próbáltam ki szóló módban és azokat is nagyon szeretem. Huh, nagyon nehéz kiválasztani a kedvenc játékokat, mert ez változik. Nagyon szeretem a Honey Buzz-t, a Bora Bora-t, de gyakran előkerül a Harvest Island és a Cascadia is. Ahogy látjátok, Dani stílusa inkább a heavy euro, én a családi társasjátékos vonalat képviselem, viszont ettől is lett szép színes és változatos az otthoni polcunk. Bárki jön hozzánk játszani, biztos találunk valamit, ami mindenkinek megfelel.

tarsalgo-tarsasjatekpont-interju-pcguru-3.jpegMilyenek a legkorábbi emlékeitek a társasjátékokkal kapcsolatban?

Dani: Gyerekkoromban előkerült a Hotel, Rizikó, Tikal. De nem voltak fontos részei az életemnek, mély nyomot sem hagytak bennem. Aztán 20 éves koromban rántottak be sokkal különlegesebb játékokkal a társasok világába. Ilyen volt a Kreml, a Civilization, a 7 Csoda. Ezek mind különlegesek a maguk nemében, és mint játékok, más minőséget is képviselnek. Aztán pedig nem volt megállás.

Melinda: Én gyerekkoromban sokat társasoztam a családommal olyan játékokkal, mint a Gazdálkodj okosan!, a Rizikó, a Guess who?, de gyakran malmoztunk is, és a szüleim mind a mai napig nagyon szeretik a magyar és francia kártyákkal játszható játékokat, amelyekre engem is megtanítottak. Később a baráti társaságban előkerültek más darabok is, mint Catan, Bang!, Cluedo, és még hosszasan lehetne sorolni. Dani által a heavy euro játékokat ismertem meg, ami már egy teljesen más dimenzió, mint a korábbiak voltak.

Mikor és miért döntöttetek úgy, hogy saját szeletet szeltek a hazai piacból, illetve mi adta az apropót egy családi vállalkozás indítására?

2020 nyarán született meg az ötlet, hogy kipróbálhatnánk magunkat egy egészen új világban. Az apropó pedig annyi volt csupán, hogy nem volt meg az a vásárlási élmény a piacon, amivel elégedettek lettünk volna. Szerettünk volna valahogy eggyel közelebb lépni a vásárlókhoz, mind a szolgáltatások, mind a termékek tekintetében.

Hogy látjátok a piac és az ipar mai helyzetét és megítélését? Illetve a közönség miben és mennyit változott az utóbbi 10 évben?

Talán a legfontosabb és legnagyobb különbség, hogy ki mire asszociál a társasjáték szó hallatán. 10 évvel ezelőtt a legtöbb ember a Monopolyra vagy a Gazdálkodj Okosan!-ra gondolt. Mára eljutottunk oda, hogy ezen kezdünk túllépni. A közösség folyamatosan bővül és a tagjai rengetegféle utat járnak be. Sokak számára egy fárasztó nap után nem cél bármiféle bonyolult játékélmény, viszont a könnyedebb darabok tényleg kikapcsolják. Vannak, akik a könnyebb játékok után a gémerebb irány felé mennek. Illetve ma már egyre több közösségi program érhető el országszerte, ahol lehetőség nyílik az új játékok megismerésére is. 10 évvel ezelőtt a piac a töredéke volt a mainak, és egy-egy különlegesebb darabot nagyon nehéz volt levadászni. Ma a vásárlók dolga sokkal könnyebb, már csak miattunk is! (nevet) A változás a hozzáférhetőségben látszik.

Miben látjátok a különbséget, milyen szempontból tudtok mást nyújtani, mint bármelyik kiadó üzlete?

Kínálat, áttekinthetőség, logisztika és jó árak. Ami miatt különlegesek vagyunk, az a jól kezelhető, felhasználóbarát felületet, a különleges termékkínálat és a sokféle átvételi lehetőség. Illetve külföldre mi szállítunk a legegyszerűbb és legjobb kondíciókkal. Emellé dolgozunk valami különleges újdonságon, ami a piacon egyedi lesz. Azt, hogy a 12 óráig leadott, sikeres rendeléseket még aznap feladjuk, nagyon szereti a törzsközönségünk. Minden rendelést, legyen az kis vagy nagydobozos társasjáték, alaposan becsomagolunk és úgy tekintünk rá, ahogy mi is szeretnénk megkapni. Talán mindenkinek ismerős az az érzés, hogy fél az ember, hogy „Ugye jól becsomagolták?”.

Mik a tervek a jövőre nézve? Merre lehet még fejleszteni az oldalt?

Továbbra is szeretnénk bővíteni a meglévő kínálatot, ennél is több és különlegesebb társasjátékokat elhozni a hazai közönségnek. A korábban írt bejegyzéseket is szeretnénk a webshop felületére kitenni, hogy több információhoz lehessen jutni egy-egy játék kapcsán. A korábbi társasjátékest-programot újra elindítjuk, a következő alkalom március 8-án lesz. A többi pedig hamarosan kiderül. 

tarsalgo-tarsasjatekpont-interju-pcguru-2.jpgAz interjú előtt szóba kerültek a negatív változások. Lényegében már nemcsak a szállítás tartozik egy krízisbe, de a papírárak emelkedése és lassan minden lehetséges szegmense az iparnak. Milyen a jelenlegi, pontos helyzet? Milyen lecsapódása lesz/lehet ennek a piacra?

A helyzet nem egyszerű. Az olvasók is láthatják, hogy minden drágul (papír, szállítási díjak, szolgáltatások stb.), és nehezíti a helyzetet, hogy az áru beérkezése még mindig akadozik. Amire számítunk, az az, hogy a szállítás miatt a nagy, lötyögős dobozok kora leáldozik. A játékok egyre kompaktabbak kivitelben jelennek meg, ezáltal helytakarékosabbá válnak. További érdekes folyamat, hogy az új megjelenések esetében előfordulhat, hogy a magyar nyelvű kiadás drágább lesz, mint az eredeti, angol nyelvű. Ez az elmúlt két évben nem volt jellemző.

Sajnos belépett egy új faktor is, a szomszédban zajló események miatt a világgazdaság még beláthatatlan módon változik, illetve ennek következtében a forint is elég bizonytalan korszakát éli.

Milyen változásokat éreztetek a Covid lassan két esztendeje alatt?

A társasjáték, mint szabadidős tevékenység, egyre többek életében megjelenik, amelyhez a covid okozta lezárások is hozzájárultak. A társasjátékok kínálata óriásit nőtt, egyre több játék jelenik meg magyar nyelven is. Ez mindenképpen pozitívum, hiszen sokakhoz eljutnak olyan játékok, amelyek a nyelvi akadályok miatt korábban nem.

tarsalgo-tarsasjatekpont-interju-pcguru-4.jpegÉrtelemszerű, hogy a legpopulárisabb címek mennek a legjobban. De mik azok a kisebb közönségsikerek, amik helyzetükhöz képest a legjobban fogynak, és kifejezetten a gamer közösségen belül sikeresek?

A Root-család és a Gloomhaven: Jaws of the Lion az abszolút kedvencek a mi vásárlóink körében. Viszont sokuk keresi a különleges darabokat, ebben igyekszünk jó partnerei lenni a játékosoknak. Rengeteg az olyan játék, ami radar alatt van, de mégis érdemes velük foglalkozni. Ilyen például a Honey Buzz, a Back to The Future: Back in Time vagy a Groundhog Day és még hosszan lehetne őket sorolni. 

Az utolsó szó jogán bármiféle megjegyzés és üzenet az olvasóinknak és a játékosoknak?

Először is köszönjük nektek a lehetőséget az interjúra. Nektek, kedves olvasók, köszönjük, hogy elolvastátok az interjút. Kedves játékostársak, nektek pedig azt kívánjuk, hogy a társasjátékok sok örömöt, minőségi időt adjanak nektek. A játékok legyenek veletek!  

Köszönjük az interjút és további sok sikert kívánunk a fejlesztésekhez!

Támogass minket!