Az óceánok a Föld legérdekesebb, máig sem teljesen felfedezett élőhelyei, melyek még számos ismeretlen fajnak adhatnak otthont. Mindemellett a bolygó jelen élővilágának bölcsője is, hiszen ismereteink szerint minden itt kezdődött, mintegy négy milliárd évvel ezelőtt. Az Oceans ugyan nem kezdi ilyen korán, de azért egy jó 500 millió évvel az ember megjelenése előtt, a pre-kambriumi időszakban állhatunk neki a földi vizek benépesítésének.

Oceans

  • Hazai kiadó/partner: Társasjátékpont
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4
  • Játékidő: 60-90 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 2,8/5
  • Ára: a Társasjátékpontnál 15 490 forint

Az Oceans játéktere a játékosok területén túl két központi részből áll: a korallzátonyból és a mélyebb óceánból, mely utóbbi további három részre tagolódik. Ezeket a kartonból felépített élőhelyeket töltjük fel a játékosok számától függően 100-140 hal-tokennel, nagyjából egyenletesen elosztva – ők lesznek a táplálék és a populáció jelképei is egyben. A mélység első helyére, még a tokenek alá bekerül a kambriumi robbanás lapja, mely, amilyen fontos fordulópont volt a Föld vizeinek történetében, olyan fontos a játékban is. Ezt jelképezendő, amint elfogynak róla a hal-tokenek, már nemcsak egy lapot játszhatunk ki, és fajaink is gyorsabban öregednek, de erre egy cseppet később még visszatérünk. Két szcenárió-kártyát is lehelyezünk a nekik szánt helyre, ezek lehetnek aktívak vagy egyszer aktiválhatók (kék vagy lila), húzhatunk véletlenszerűen, vagy magunk is kiválaszthatunk kettő szimpatikusat. Végül a mélység-pakliból kettő kártyát képpel felfelé kiteszünk az asztalra, majd a felszín-pakliból mindannyian húzunk hat lapot és kezdődhet a túlélésért folytatott harc.

Egy-egy játékos fordulója négy fázisból áll: először kijátszhatunk egy kártyát, ezzel új fajt létrehozva, vagy a sajátjaink közül egy már meglevőt tovább erősítve. De használhatjuk lapunkat a tengerek halainak „költöztetésére” is, a bal alsó sarokban levő számnak megfelelő hal-tokent átmozgatva egy tetszőleges régióba. Ha új fajt hozunk létre, annak először veszünk egy faj-lapkát, majd eldöntjük, hogy a már meglevőkhöz képest jobbra vagy balra helyezzük el. Ez azért fontos, mert egyes képességek a tőle jobbra vagy balra levő fajokra hatnak (például egy parazita élősködhet rajtuk, vagy szimbiózisban is létezhetnek egymással). Egy meglevő faj maximum három képességgel rendelkezhet, hacsak egy kártya más utasítást nem ad, a mélység-pakliból pedig a kambriumi robbanást követően játszhatunk ki lapokat, áruk kifizetése után azonnal a választott fajra helyezve.

A második fázisban eldönthetjük, hogy mely fajunk táplálkozik az adott fordulóban, ekkor a kártyákon szereplő színes ikon(ok)ban szereplő értékeknek megfelelően halat pakolunk a faj lapkájára. A piros jelölés ragadozót jelent, az csak más fajok lapkáiról vehet el tokent; a zöld jelölés „gyűjtögetőt” jelöl, az csak a korallzátonyból gyűjthet táplálékot; a kék egyéb táplálékszerzést jelent, ez bizonyos események bekövetkezésekor aktiválódik és ad populációt az óceán legfölsőbb elérhető szintjéről. De nem érdemes túletetni sem. Ha minden mező megtelt, és „túlcsordulnának” a tokenek, akkor a faj populációja – akár a való életben – összeomlik, azaz öt tokenre csökken, a fölösleg visszakerül az óceánba. Harmadik lépésként meglévő fajaink mindegyikének populációja öregszik, lapkájukról „pontgyűjteményünkbe” teszünk egy-egy tokent (a kambriumi robbanásután már kettőt). Ha egy faj populációja nullára csökken, az még nem akkora baj, de ha nem tudjuk kifizetni az öregedést, akkor ki is pusztul, lapkája lekerül, kártyái eldobásra kerülnek.

Fordulónk végeztével tetszőleges számú lapot eldobhatunk, majd húzhatunk helyettük másikat, betartva a kézben tartott hat lap maximumát. A játék addig tart, amíg az óceánokban van táplálék. Amint az elfogy (a korallzátonyt nem számítva), a tartalékként szolgáló 60 hallal feltöltjük a három rekeszt, és egy kört még végigjátszunk. A végső pontszámot a begyűjtött és a fajainkon szereplő populáció összessége adja, és értelemszerűen a több nyer.

A mélység titka

A kártyák mindegyikéhez egyedi illusztráció dukál, egyetlen bánatom velük kapcsolatban a viszonylag apró és vékony betűkkel szedett szöveg, mert ezt ikonokkal könnyebben olvashatóvá lehetett volna tenni. Persze a legfontosabb információk elsőre kivehetők, és egy-két játék után az alapvető lapokat már mind ismerni fogjuk, szóval a helyzet nem katasztrofális. A dobozban egy egész jól használható tárolómegoldás is elfért, így nem kell szétszednünk a már összerakott elemeket, vagy összekevernünk a különböző színnel és mintával ellátott tokeneket. Az előkészület és a játékmenet is pörgős, a játék hossza csak rajtunk múlik – lehet siettetni a végjátékot vagy a végsőkig elhúzni a migráció alkalmazásával. Az alkalmazott mechanikáknak hála a játékosok számának növelésével sem nyúlik meg maga a játék, csak az üresjárat lesz picivel hosszabb.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az Oceans szabályainak egyszerűsége ne vezessen félre senkit, az életben maradás nem egyszerű és a sikerhez komplex ökoszisztémát kell kiépítenünk, miközben ellenfeleinket is akadályozzuk fajai életben tartásában. Az alapvető 12 tulajdonsággal is egész komplex rendszereket építhetünk, ha ehhez hozzávesszük a mélység-pakli 89 egyedi (!) lapját, gyakorlatilag végtelen kombinációs lehetőséghez jutunk. Továbbá szabadon dönthetünk a szcenárió-lapkákról és a játék során használt mélység-kártyákról, ízlésünk szerint formálhatjuk a játékot és annak nehézségét is, a keretein belül kellő rugalmasságot biztosítva. De még így is elég komplex ahhoz, hogy a feltüntetett korhatár nagyjából indokolt legyen, ám véleményem szerint két játékos számára is szórakoztató a kihívás, persze többen szinte mindig jobb a móka. Mindenesetre előszeretettel ajánlom bárkinek, aki szereti az egyszerű, de számos kombinációs és taktikai lehetőséget rejtő játékokat – de nem árt lélekben felkészülni arra, hogy a túlélésért folytatott harc néha kegyetlen.

(A játékot partnerünk, a Társasjátékpont biztosította  köszönjük! Az Oceans nálunk járt verziója angol és nem nyelvfüggetlen, magyar kiadása már elérhető a boltokban.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát