Most már megszokhattuk, hogy minimum évente egyszer előre meg tudjuk tekinteni a legnagyobb hazai társasjátékos kiadók kínálatát, idén azonban ez már másodszorra fordult elő. Hiszen legutóbb áprilisban volt lehetőségünk a Gémklub és a Delta Vision repertoárját szemrevételezni, szeptemberben azonban úgy adódott, hogy ismét mindketten kiterítették legújabb lapjaikat. A nagy különbség ezúttal az volt, hogy a kínálat egy része vagy épp a közelmúltban, vagy pont mostanság jelent meg, így remélhetőleg ezek nagyrészével hamarosan mi is foglalkozhatunk. De addig is igyekeztünk összefoglalni, mit láttunk, ezúttal azonban nem nehézség vagy műfajok, hanem kiadók alapján rendszerezve.

GÉMKLUB

Az első alany, jobban mondva alanyok ráadásul nem is társasjátékok voltak, hiszen a Dixit kirakókahogy az a nevéből kitalálható – igazából puzzle-ök, melyek a Dixit népszerű világának ábráit keltik életre egy teljesen új műfajban. A több mint egy tucat kirakós 500 és 1000 darabos kivitelben lesz elérhető, így a lakás új részeit díszíthetik a Dixit lenyűgöző ábrái. A Ticket to Ride: Pályaudvar sem éppen társas: a Logiquest-szériával korábban már találkozhattunk a Catan kapcsán, és most a Ticket to Ride világát is elérte. Ebben a logikai játékban a játékosnak 40 pályán kell a mozdonyt irányítania, úgy, hogy összeálljon a teljes szerelvény. Az egyszemélyes feladatmegoldó játék mindehhez egy kompakt, tetszetős és funkcionális műanyag táblát használ, látványosan keltve életre a vasútmenedzsmentet.

A hagyományosabb társasok kategóriáját így inkább a Papírkazamaták nyitja, ami olyan, mint egy igazi papír-alapú szerepjáték. Főleg, mert ehhez is az kell, na meg pár kocka és kártyalap, miközben az irányított hős fejlődik, szörnyeket győz le és kincseket szerez, akár egy kampány során. És ha már kampány, jelen sorok írásakor végre már kapható az Oltréé: Az őrszemek krónikái, amely az illusztrációk kategóriájában nagy eséllyel az év egyik leggyönyörűbb társasa – a játékosok itt is hősöket irányítanak, akik igyekeznek megvédeni az embereket a természeti csapásoktól, haramiáktól, szörnyektől, méghozzá fejezetről fejezetre, hiszen egy kooperatív, történetközpontú társasról beszélünk.

Akik viszont a szörnyek helyett inkább valami édesebbre vágynak, tegyenek egy próbát az Azul-család legújabb tagjával, az Azul: Csokoládéműhellyel, melyben gyönyörű szép csokikat használva kell egy saját bonbonos dobozt telitölteni úgy, hogy az értékesebb legyen, mint a riválisoké. A rivalizálásról pedig az ennél több kategóriával komolyabb Luna Maris is tud egy s mást mesélni: a Hold-bázison játszódó stratégiában a játékosok tudósaik segítségével igyekeznek minél sikeresebb céget kiépíteni a Holdon, bányászattal, növények telepítésével, az életfeltételek javításával. Az űr témaköre pedig az X bolygó nyomában című játéknak sem idegen, ahol a játékosok a Naprendszert kutatják, hogy egy telefonos applikációból érkező információk alapján rájöjjenek, hol rejtőzik a titokzatos X-bolygó.

Ugyanakkor nem feltétlenül kell elhagyni a bolygót egy jó felfedezésért, hisz küszöbön az Enciklopédia megjelenése. A döbbenetesen szép családi stratégiában egy expedíciót vezetve kell kutatni és tanulmányozni az egzotikus állatokat, egy különleges kockamechanizmus által vezérelt játékmenet során. A természettel pedig szoros kapcsolatot ápol az Everdell új kiegészítője, a Virágfesztivál is, amely több modullal is bővíti az alapjátékot, egyedi képességekhez juttatva az állatokat, bevezetve egy új piacteret, egyben feltornázva a játékosszámot 6 főre.

Ha valaki ennél is nagyobb kihívásra vágyik, azt számos más helyen megtalálhatja. Például érkezik az itthon is nagy népszerűségnek örvendő Robinson Crusoe Gyűjtői kiadása, amely nem csupán a már jól ismert alapjátékot tartalmazza – azaz egy szigeten való túlélést, ahol betegségekkel, vadállatokkal, vagy akár kannibálokkal is meg kell küzdeni – de 18 minifigurát, épületet és egyéb elemet is, amely fantasztikusan kelti életre a könyörtelen kooperatív társas világát. A könyörtelenség pedig az After the Empire-től sem idegen: a műanyagban fürdő társas gyakorlatilag a megtestesült középkori várszimulátor, ahol minden fél a maga kis kőbirodalmát építi, és próbálja megvédeni azt a körről körre érkező támadásoktól. A hódítás a kulcsszava az Imperium: Ókori birodalmaknak is, melyben a játékosok egyedi népeket irányítva igyekeznek erőforrásokat gyűjtve felvirágoztatni birodalmukat egy összetett pakli- és birodalomépítő kártyajáték során.

DELTA VISION

A birodalmak témaköréhez pedig a Delta Vision egyik legnagyobb közelgő megjelenése, az Oath magyar változata is szorosan kapcsolódik. A modern klasszikusnak könnyedén nevezhető Root alkotójának legújabb játéka tavaly Kickstarteren aratott nagy sikert, és remélhetőleg itthon is szeretni fogják. A döbbenetesen szép társas egy olyan összetett stratégia, ahol a játékosok egy ősi földön igyekeznek népüket korokon át irányítani, játékról játékra alakítva annak sorsát és történelmét. Az alakításról szól az Időjárásgép is: a masszív játékokról ismert tervező-legenda, Vital Lacerda új címében minden játékos egy professzor keze alá dolgozó tudóst alakít, aki egy új találmányát, az időjárásgépet finomhangolja épp, amely a tervek szerint véget vethet a halálos áradásoknak, tompíthatja a ciklonok erejét, és megszüntetheti az aszályt. Ugyanakkor a gép használata minden esetben megváltoztatja a Föld egy pontján az időjárást, így a résztvevők igyekeznek korrigálni ezt, még időben összegyűjtve egy új gép létrehozásához szükséges nyersanyagokat.

Nyersanyag pedig a Massive Darkness: A Pokol Kapuja CMON-társashoz is kell, hiszen a műanyag minifigurák terén egyeduralkodó kiadó idei újdonsága is érkezik magyarul. A méltán népszerű dungeon crawler reimplementációja marad a kaptafánál, azaz egy kooperatív kaland lesz, ahol a játékosok egy fantasy világot ellepő szörnyhadsereggel veszik fel a harcot, megpróbálva egyszer és mindenkorra elpusztítani a Sötétséget. Minifigurákból ezúttal sincs hiány, és persze a szerencséről gondoskodó kockarengeteg sem maradhat el.

Egy 2019-es újdonság is lokalizációt kap: a Black Rose Wars, avagy immáron Fekete Rózsa Háborúi egészen szép kört ment a kiadása óta. A kompetitív pakliépítős stratégia egy hektikus univerzumot épített fel Olaszországban, ahol minden játékos a Fekete Rózsa Rendjének egy nagyhatalmú varázslóját alakítja, megpróbálva felküzdeni magát a ranglétra csúcsára, megszerezve egy értékes kincset és a mágia egy elfeledett ágának tudását. A játék során újabb és újabb varázslatokat kell elsajátítani, miközben a moduláris, hatszögletű szobákban lényeket idézve, varázslatokat elsütve kell felvenni a harcot a rivális mágusokkal. Tálalása egészen impozáns, a hatalmas lapkákon minifigurák kis serege vívja a maga küzdelmét, hamarosan magyar nyelven is.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez pedig természetesen csak a jéghegy csúcsa: a Delta Vision idén már több mint száz játékot jelentett be, így nemcsak 2022, de úgy 2025 végéig el vagyunk látva – és ki tudja, hogy jövőre mit hoz el nekünk a Gémklub és a Delta Vision párosa!

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát