Már rengeteg formában és szerepben megelevenedtek az állatvilág legkülönbözőbb képviselői, nemcsak animációs filmekben és mesékben, de a videójátékok világában is, többek között hasznos útitársként, bosszantó ellenfélként, vagy akár emberi tulajdonságokkal felruházva egy fantáziavilág lakóiként. A mai napra eső állatok világnapja alkalmából nyilván oldalakat lehetne megtölteni a kapcsolódó alkotásokkal, de helyette inkább kiemeltünk öt érdekes, más-más műfajú gyöngyszemet, amiben állatok kapták a főszerepet.

Cult of the Lamb

A Massive Monster alkotása, a Cult of the Lamb, az egyik legújabb slágerjáték, ami már augusztus eleji megjelenésének első hetében 1 millió játékost szervezett be báránybőrbe bújt szektájába. A játékban egy baljós idegen által megmentett báránnyal kell a jótett viszonzásaképp egy hűséges követőkből álló szektát felépítenünk, egy így is hamis prófétákkal teli vidéken. Szektánk megalapítása persze még csak a kezdet, a neheze csak utána jön: a négy rejtélyes régiót bebarangolva ugyanis nyersanyagokat kell gyűjteni, új épületeket felhúzni, sötét szertartásokat elvégezni, megerősítve követőink hitét, no meg persze a konkurenciát csökkentve lekaszabolni a rivális szektavezéreket, és magunkba szippantani képességeiket. A Cult of the Lamb egy bájos külsőbe bújtatott menedzselős rogue-lite, amiben mindenki kedvére csavarhatja el a többi állat fejét, hogy a legnagyobb szektavezérré váljon.

Chicken Police

2018-ban alakult meg a magyar The Wild Gentlemen csapata, 2020 végére pedig, Chicken Police  Paint it RED! címen, első játékuka már le is tették az asztalrat. Az igazi detektívregényeket idéző, fekete-fehér noir alkotás a klasszikus kalandjátékos elemeket visual novel-szerű történetmeséléssel párosítja, és bőven van benne szerelem, halál, no meg rengeteg, már-már teljesen emberi alakot öltött állat. Történetünk főszereplője Sonny Featherland és Marty MacChicken tollas detektív-duója, akik utolsó közös ügyüknél elég csúnyán váltak el egymástól, de most arra kényszerűnek, hogy újra összefogjanak. A valódi fotók és foto-realisztikus 3D hátterek felhasználásával készült Chicken Police  Paint it RED! egy igazán sajátos stílusú, magával ragadó és roppant hangulatos interaktív detektívregény, és egyben egy igazi hazai gyöngyszem is.

Animal Crossing

A komorabb hangvétel után egy éles váltással térjünk is át az Animal Crossing-sorozatra, amit sokaknak talán be sem kell mutatni. A Nintendo elképesztően cuki életszimulátora már 2001 óta ejti rabul a játékosokat szeretnivaló állatkáival és felhőtlen kikapcsolódást tartogató, stressztől abszolút mentes világával. Az eddig kizárólag Nintendo platformokra megjelent széria legutóbbi felvonása a 2020-as Animal Crossing: New Horizons, de egyetlen kivételként az élményt mobilra átültető, free-to-play Animal Crossing: Pocket Camp iOS és Android eszközökre is elérhető. A játékban gyakorlatilag azt csinálunk, amit csak akarunk, saját kis házunk – vagyis kezdetben csak sátrunk – berendezésétől, kicsinosításától, átépítésétől kezdve a legkülönbözőbb növények termesztésén és bogárvadászaton át, egészen az állati szomszédséggel való csevegésig és összeröffenésekig. Az Animal Crossing valóban egy szeretnivaló kis oázis a rohanó mindennapokban, ahova elvonulhatunk kicsit lazítani, valódi kertünk helyett virtuális udvarunkat gyönyörűvé varázsolni, vagy épp közösen horgászni kedvenc állati barátainkkal.

Chicory: A Colorful Tale

Egy maréknyi kreatív elme jóvoltából tavaly nyáron egy egész világ várt minket üres vászonkként, avagy megérkezett a Chicory: A Colorful Tale. A Finji gondozásában megjelent játékban kedvünkre színezhetünk ki bármit varázsecsetünkkel, de a gondtalan pacsmagolás persze nem minden. Festéssel kell ugyanis megoldanunk szinten minden utunkba gördülő problémát is, legyen az egy platform elérése, egy titkos átjáró kinyitása, vagy éppen egy főellenfél legyőzése, miközben a varázsecset eredeti tulajdonosának nyomában felfedezzük a különböző vidékeket, és igyekszünk megálljt parancsolni a terjedő sötétségnek. A Chicory: A Colorful Tale egy egyszerre megmosolyogtató és szívszorító, abszolút a kreativitásra építő alkotás, ami ráadásul tele van mókás és szeretnivaló állatokkal.

Night in the Woods

Mindenkit szeretettel vár a gyerekkori emlékekkel, régi barátokkal és sötét titkokkal teli Possum Springs! Ide tér vissza szülei padlásán héderelni a főiskoláról kibukott Mae Borowski, aki szép lassan szembesül vele, hogy mennyi minden változott, amíg ő elvolt. Az ismerős, mégis valahogy idegen utcákat bebarangolva próbálja megtalálni a maga útját, barátaival ökörködik és nosztalgiázik, a közeli erdőbe vezető sötét titkok nyomába ered, és furcsa látomások közepette mentális betegségeivel is harcol. A felfedezésre alapozó Night in the Woods tele van vicces és mély párbeszédekkel, saját problémáikkal küzdő és terveiket szövögető karakterekkel, mókás minijátékokkal, valamint érdekes és érzékeny témákat is boncolgat, mindez ráadásul gyönyörűen minimalista, és lélegzeteállítóan meganimált formában tárul elénk.

Ez persze csupán néhány példa volt a sok közül. Neked melyik a kedvenc állatos játékod?