Szeptember 20-a az európai kultúra világnapja, ami 2008-ban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére, öt ország civil szervezeteinek összefogásával jött létre a szlovákiai Nagykövesden. Ennek apropóján szedtünk össze öt olyan játékot, ami Európában játszódik.

5. Assassin’s Creed 2

Az Assassin’s Creed egy 15 éves múltra visszatekintő, sok epizódból álló széria, aminek több része is Európában játszódott. Ilyen volt a legutolsó, Angliába invitáló Valhalla, de talán ennél is jobban ismert a reneszánsz Olaszországban játszódó Assassin’s Creed 2 és két kiegészítője, a Bortherhood és a Revelations. E három programban Ezio Auditore da Firenze életét követhettük nyomon, születésétől a haláláig. Ezalatt az Asszaszin Rend köpenye mögé rejtőzve, évtizedeken átívelő harcot vívott a Templomosok ellen. Eziót irányítva bejárhattuk Rómát, Firenzét, Velencét, Nápolyt, Toszkána gyönyörű tájait és még sok-sok más, a valóságban is létező olasz területet, miközben olyan történelmi alakokkal találkozhattunk, mint Leonardo da Vinci és Rodrigo Borgia, azaz VI. Sándor pápa.

4. Remember Me

A múlt után ugorjunk át a távoli jövőbe, egész pontosan 2084-be. Ekkor játszódik a Dontnod sci-fi akciójátéka, a Remember Me. Ebben az emlékek manipulációjára és összeesküvésekre épülő játékban Nilint alakíthattuk, aki Franciaország fővárosának futurisztikus változatában, Neo-Párizsban akciózhatott. A sztori során hősnőnk olyan valóságos helyszínek jövőbeli változatát látogathatta meg, mint a Bastille vagy a Szent Mihály sugárút.

3. Metro 2033

A Dmitry Glukhovsky regényéből készült játék, a Metro 2033 az atomcsapásban elpusztult Moszkva metróhálózatában játszódott. A világvége után itt alakult ki egy mini társadalom szovjetekkel, nácikkal, modernkori spártai harcosokkal és kegyetlen banditákkal. Na meg a túlélő szerencsétlenekkel, akik a különféle frakciók kereszttüzében rekedtek. Mert az emberiség még a világvége után sem tud békében élni, és mindenki rá akarja kényszeríteni az ideológiáját vagy a hatalmát a másikra. Ebben a véres konfliktusban vállalt fontos szerepet Artyom, aki bejárta a moszkvai metró leghíresebb állomásait, és olykor a felszínre felmerészkedve magát Moszkvát is. Itt meglátogatott olyan valós, bár a játék eseményeire már omladozó helyszíneket, mint az Oroszországi Állami Könyvtár és az Állami Politikai Igazgatóság. A Metro 2033 két folytatást is kapott. A Metro: Last Light még szintén Moszkvában játszódik, de a Metro: Exodus már elhagyja az orosz fővárost, sőt a történet előrehaladtával Európát is.

2. Resident Evil 4

Míg a Reisdent Evil-játékok korábban főleg az Egyesült Államokban játszódtak, a Resident Evil 4 szakított a hagyományokkal, és a helyszínt áthelyezte Európába. Egész pontosan egy fiktív és névtelen, spanyol falucskába. Itt vert tanyát a Los Iluminados nevű szekta, amely a Plagas nevű parazitát imádja. És bár a történet a 2000-es években játszódik, az egész környék úgy fest, mintha a középkorban járnánk. A sztori középpontjában a Resident Evil 2 főhőse, Leon S. Kennedy áll, aki immár titkos ügynökként azt a feladatot kapta, hogy mentse meg az elnök elrabolt lányát. A nyomok ebbe a szörnyek és mutánsok lakta kis spanyol falucskába vezetnek.

1. Half-Life 2

Emlékszem, hogy amikor először játszottam a Half-Life 2-vel, semmit sem tudtam róla. Igazából még az első részt sem ismertem, azt csak a második epizód után játszottam végig. Így eléggé meglepett a pillanat, amikor City 17 vasútállomásáról kilépve furcsán ismerős vidékre tévedtem. Éreztem, hogy ez nem az Egyesült Államok, hanem Európa. Még inkább meglepett, hogy amikor megfordultam a főtéren, a Nyugati Pályaudvarra gyanúsan emlékeztető épületet fedeztem fel. Persze a Half-Life 2 nem Magyarországon játszódik, bár a Nyugati Pályaudvar valóban modellül szolgált City 17 vasútállomásához – ahogy sok más közép- és nyugat-európai épület is. A játék cselekménye ugyanis valahol ezen a vidéken játszódik – a ciril betűkből ítélve inkább a volt Szovjetunió területére lehet koncentrálni –, így nem csoda, ha ismerősnek tűnő lakótelepeket látunk elterülni a távolban.

Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, ugyanis felsorolni is nehéz lenne minden olyan játékot, ami Európába visz el minket. Kezdhetnénk a különböző sport programokkal, folytathatnánk a második világháborút felölelő RTS-ekkel, FPS-ekkel és TPS-ekkel, és zárhatnánk a sort a repülőgép-szimulátorokkal. Hosszan elidőzhetnénk olyan sorozatoknál, mint a Call of Duty a Medal of Honor, vagy a Tomb Raider, de akár a Dontnod egy másik játékát, a Vampyr-t is megemlíthetem. És azt hiszem, itt abba is hagyom, mert tényleg nagyon hosszú lenne a lista. Szóval inkább egy kérdéssel zárom soraimat: neked melyik a kedvenc Európában játszódó játékod?