2019-ben ismét megrendezésre kerül az E3, és ahogy az utóbbi egy évtizedben, most is júniusban maradhatunk fenn egész éjszaka, hogy elsőkézből értesülhessünk a legfrissebb játékbejelentésekről. Az idei rendezvény viszont más lesz, mint az eddigiek, hiszen sem az EA, sem a Sony nem tartanak konferenciát a rendezvényen. Izgulni azért nem érdemes, mert a játékaikkal valami módon biztos találkozni fogunk a nyárnyitó időszakban, a kérdés csupán az, hogy mi fogja betölteni az űrt, amit ez a két óriáscég hagyott maga után?

VALAKINEK MEGINT JÁR A SZÁJA

Aki szereti figyelni az E3 előtt megjelenő híreket, az bizony sok pletykát fog látni. Na, igen, ilyenkor a sajtót követve láthatjuk leginkább mekkora a pangás, hiszen a rendezvényre kilátogató stúdiók a premierig teljes csendet teremtenek maguk körül, hogy véletlenül se szivárogjon ki semmi a prezentációjukat illetően. A híreket sok esetben pletykák és találgatások váltják fel, illetve a hype növelése érdekében interjúk születnek olyan nagyhalakkal, akik az iparban dolgoznak. Valószínűleg idén sem lesz másként, mi pedig előre várjuk, mivel rukkolnak elő 2019-ben. Ezeket a beszélgetéseket nem csak azért érdemes figyelemmel követni, mert egy adott cég vagy fejlesztő erősségeire hívják fel a figyelmet, vagy a jövőbeli elképzeléseikről rántják le a leplet, de sokszor problémákra világítanak rá, vagy annyira hihetetlenek és túlzásba esők, hogy remekül lehet nevetni rajtuk. Tavaly ilyen eset volt Matt Booty kijelentése arról, hogy a Microsoftot nem érdeklik az egyszemélyes játékok, vagy Phil Spencer anekdotája a mikrotranzakciók hasznosságáról.

shoudlnthavesaidthat-phone.jpg

MEG FOGJUK ÉREZNI

A Sony és egyben a PlayStation brand elpártolása az E3-tól nem csak aggodalomra ad némi okot, de a hiányukat biztosan észre fogjuk venni. Az EA már évek óta megtartja a kellő távolságot az eseménytől, például sokan nem tudják, hogy az EA Playt az E3-on kívül tartják meg, önállóan, egy külső helyszínen, az E3 körüli felhajtás pedig csak ingyen reklámnak használják. Az elkövetkezendőkben még távolabbra sodródnak azzal, hogy a megszokott konferenciát sem bonyolítják le, helyette a Nintendótól ellesett trükkel egy streamet adnak le és ennyivel letudják a dolgot. Az idei év kezdetével a Sony is hasonló vizekre evezett: tavaly elmaradt a PlayStation Experince, amit tavasszal egy 20 perces streammel orvosoltak, ahol előzeteseket és kisebb bejelentéseket láthattuk.

Az ipar számos nagyágyúja gondolja, hogy az „állj ki és dumálj” kommunikációs módszer idejétmúlt, végtére is a közönségük többsége nem tartózkodik velük egy légtérben ezáltal nincs meg a személyes kapcsolat és a követőik többsége az internetet használja információszerzésre. Egy precízen összerakott streammel nem csak a büdzséjük jelentős része ússza meg érintetlenül, de az emberi és technikai hibákat (vagy legalább egy részüket) is kikerülik. Habár számottevő ürességre nem számítunk, hosszútávon annál nagyobb veszélynek nézünk elébe. Előreláthatóan már csupán idő kérdése, hogy a Microsoft, a Ubisoft és társaik is rálépjenek a streamelés útjára. Félreértés ne essék, nem akarjuk temetni az E3-at, arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a rendezvény olyan, mint az energia: nem vész el, csak átalakul. Hogy az új módszer jobb vagy rosszabb a mostaninál majd a nézők eldöntik.

playstation-cross.jpg

AZ XBOXON A VILÁG SZEME

Az konzolipar három nagy pilléréből mindössze kettő tiszteli meg jelenlétével az E3-at, abból is az egyik csak a tőlük megszokott streamen lesz jelen a rendezvényen. Míg a Sony és a Nintendo a háttérbe szorul, addig a Microsoft lubickolhat a rivaldafényben, és összehozhatják a legnagyobb showt, amit valaha prezentáltak. A tavalyi roppant erős konferenciájuk után saját maguknak adták fel a leckét, de ha hihetünk a kiszivárgott programnak, akkor a tartalommal nem lesz gond. Nem kizárólag a már bejelentett játékaikból fogunk többet látni, mint például a Gears 5-ből, de vélhetőleg a korábban a Microsoft által felvásárolt stúdiók is mutatnak valami újat. A saját címeik mellett külső fejlesztők is az Xbox konferencián fognak a játékaikkal egyetemben megjelenni, beleértve ebbe az olyan nagyágyukat, mint a CD Projekt RED (Cyberpunk 2077).

Játékok mellett ne feledkezzünk a Project Scarletről se, azaz az új Xbox konzolról. Áprilisban a Sony megtette az első lépéseket, hogy beelőzze legnagyobb riválisát és felfedett néhány részletet a következő PlayStationről. Eben a taktikában minden bizonnyal jelentős szerepe volt annak, hogy a Microsoft az E3 alatt fogja megtenni ugyanezt. Amire számítunk a leleplezés folyamán, az a következő generációs Xbox hivatalos nevének közlése, a fontosabb technikai adatok feltárása és egy körülbelüli megjelenési dátum, ami vélhetőleg 2020-ra esik majd.

xbox-e32019-kepecske.jpg

A LENGYELEK MEGMENTIK A SHOWT

Ugyancsak nem csak az Xbox konferencia alatt várjuk a legnagyobbat szóló játékelőzeteseket és demókat, végtére is sem a Bethesda, sem a Square nem marad odahaza, ahogy a Ubisoft sem hagyja ki az eseményt, viszont a hozzánk közel álló európai fejlesztők többsége a Microsoft rendezvényén fogja prezentálni a játékait. Jelen esetben két stúdió jár a fejünkben, az első a Techland, akik a következő Dying Lightot promózzák, illetve a CD Projekt RED hozza a Cyberpunk 2077-et.

Tavaly már láthattunk egy előzetest és pár játékmeneti felvételt a Dying Light 2-ről, akkor Chris Avellone mutatta be a játékot, azóta viszont kiderült, hogy Obsidian egykori vezető alakja mellett a Witcher 3 egykori írói közül is dolgoznak a sztorin. Ezzel a gárdával a jó történet csaknem garantált, ahogy a lenyűgöző látványt is borítékolhatjuk, és voltaképpen a játékmenet lényegi részét is ismerjük már. Egyedül az újdonságok és a még be nem mutatott elemek hiányoznak a teljes képhez. Remélhetőleg idén erre szánják a bemutató oroszlánrészét.

 dyinglight2-e3-cikk-kep.jpg

A Cyberpunk 2077 esete némiben különbözik a Dying Light 2-től. 2018-ban mindössze egy előzetes formájában leplezték le a készülő játékot, a demót csak zárt ajtók mögött tekinthették meg a meghívott vendégek és sajtó képviselői. Csak a nyár végén, a gamescomot követően lett nyilvános a háromnegyed órás prezentáció. Idén már más lesz a helyzet, végtére is azóta eltelt egy év, a játék rengeteget fejlődött, és a CD Projektesek kijelentették, hogy ez lesz a számukra az eddigi legjelentősebb E3, ami egyrészről biztosan egy hosszabb bemutatót jelent. (Fun fact: Hyper, a tavalyi előzetes zeneszerzője május végén adja ki következő albumát, aminek címe Cyberpunk lesz, elképzelhető, hogy a lemezről pörög majd egy vagy több szám a mostani leleplezés alatt.) A Cyberpunk 2077 nyilvános bemutatása mellett úgy hírlik, hogy a titokban készülő szerepjátékuk is helyet kap a színpadon, de legalábbis a kivetítőkön. Lehet, hogy egy újabb Witcherről beszélünk, aminek Ciri lesz a főszereplője?

night-city-edit.jpg

LESZNEK MEGLEPETÉSEK

Hiába a temérdek találgatás, szivárgás és pletyka, amíg nem látjuk a saját szemünkkel a konferenciákat, addig 100%-osan nem hiszünk semminek. Éppen ezért a csaknem biztosra vett Watch Dogs 3 bejelentés, a Final Fantasy VII Remake demó (mondjuk a jelek igen bíztatóak), vagy a Doom Eternal alatt megszólaló brutális metál kórus mind olyasmik, amiket szeretettel várunk, de csak reménykedni tudunk abban, hogy tényleg megkapjuk őket. Viszont a fekete foltok azok, amik igazán izgalmassá teszik a rendezvényt. Melyek azok a stúdiók, amik rég nem mutatták magukat, mert titokban valami nagyszabásún ügyködnek? Vajon milyen újdonság lesz idén, amire senki se számít? Ki tudja, pont ez adja meg az E3 velejét. Mi készen állunk, és ti?

surprise-e3-2019-stockphoto.jpg