Rengeteg jó bemutató volt az E3 2017-en. Meg merem kockáztatni, hogy rég nem volt ilyen jó a show, noha mindenképpen felrónám negatívumnak, hogy nem tobzódtunk meglepetésekben és új IP-kben, sem bejelentésekben. Ennek ellenére azért volt itt néhány látványos vagy meglepő trailer, amikből össze is szedtem ötöt. Természetesen a lista abszolút szubjektív.

5. The Crew 2

Nem vagyok éppen nagy rajongója a verseny-szimulátoroknak, és az a kevés, amivel játszok, az is inkább a Need for Speed valamelyik régebbi epizódja. Leginkább az első Most Wanted. S bár a Payback eddig egész meggyőzőnek tűnik, a bemutatók közül mégis inkább a The Crew 2 trailere jött be. Egyrészt, látványosabb volt, másrészt világhajlítás ide vagy oda, jobban a valóság talaján maradt, mint a Need for Speed, ahol az ellen egy koccanástól darabokra szakadt, de a hős kocsija meg sem karcolódott. És igen, a The Crew 2 trailere ezzel az álomszerű, meghajlított világgal, valamint az összes létező motoros versenyjármű felvonultatásával nagyon jóra sikerült. Az más kérdés, hogy a játék lesz-e ilyen jó.

4. Metro: Exodus

Ez a bemutató a meglepetésével vett meg kilóra. A fene sem számított rá, hogy bejelentik az új Metro-játékot, és ahogy ezt felvezették… Pacsi a rendezőnek! Eleve nem mondták be a címet, csak annyit, hogy exkluzív világpremier. A nyitány a hófödte, lerombolt táj. Na, mondom, ez még nem nagy cucc. Aztán egy kis csávó mászkál gázmaszkban, home made fegyverrel a kacsójában, és az óráját sasolja. Én meg: ne bazz, ez egy Metro! De persze megszólal bennem a szkeptikus kismanó: nem, nem lehet Metro, hiszen csak pletykáltak az új részről. De aztán előugrik az első mutáns, a vigyorom meg leveri a fülemet a helyéről. Artyom visszatért, és ezúttal a zárt metróalagutakat egy nyitottabb világra cseréli. A kérdés az, hogy fogják így megőrizni a Metro-játékok hangulatát? Nem tudom, de bízom a 4A Gamesben.

3. Beyond Good and Evil 2

Szintén a meglepetés erejével csapott le a Beyond Good and Evil 2 trailere, mert bár mondogatták, hogy az E3-on többet is megtudhatunk róla, de őszintén szólva ennyi év után azt sem hiszem el a fejlesztőknek, hogy az eső lefelé esik. S bár úgy vélem, hogy ez a játék a lassan tíz éves fejlesztési idő után nem fogja tudni teljesíteni a csillagokig érő elvárásokat, a trailere baromi ütős lett. Szeretem az elborult sci-fi világokat, és ennyire őrültet ritkán látni. Maffiavezért játszó vén disznó, simlis majom, repülő járművek, keleties hangulatú idegen világ, űrkalóz-hajók… Minden van itt, amiért bolondulni lehet, és ha ezt a játék szintén tudná hozni egy csavaros sztorival és ütős játékmenettel, akkor még a fenti jóslatomon is jót kacaghatunk végül.

2. Skull & Bones

Kellemes meglepetés és talán a kevés bejelentett játék közül a legérdekesebb a kalózos Skull & Bones, ami ugyan nem fogja feltalálni a spanyol viaszt, hiszen csak az Assassin’s Creed 4: Black Flag hajókázós részét terjesztette ki asszaszinok nélküli teljes játékká, de ez már önmagában is elég lehet. A trailere meglehetősen baljós, kalóztámadással nyit, de aztán a kalóz is kalózok áldozatává válik. És a végén még egy tengeri szörnyeteg is tiszteletét teszi, ami azt sugallja, hogy nem csak a kalózok, de a tengeri mítoszok is helyet kapnak a játékban, s ezzel viszont már meglehetősen egyedi kicsengése lehet a programnak.

1. Wolfenstein 2: The New Colossus

Abszolút favorit lett nálam az új Wolfenstein bemutatója, ami nem egy mezei treailer, sokkal inkább valami… Nem is tudom mi, egy jól felépített egyveleg. Először az ember nem is gondolná, hogy az új Wolfenstein játék bemutatóját nézi, sokkal inkább valami ’70-es, ’80-as évekből szalasztott matinésorozat nyitányának tűnik.

Legalábbis addig, amíg meg nem jelenik Liesel, a Panzerhund 1960-as változata. Na, innentől már tudjuk, mit látunk, csak még mindig nehéz hová tenni az élőszereplős anyagot. Aztán jönnek a reklámok, és kezd körvonalazódni a dolog, majd hirtelen egy macsmajomra vált a kép, ami a csatornák között váltogat, és innen már a Wolfenstein 2: The New Colossus átvezetőit látjuk. Nagyjából körvonalazódik a történet (láthatóan a történelem egyes pontjai ismétlik önmagukat), aztán újabb pár perc után a videó átcsap egy játékmenet-montázsba.

Ez az egész olyan frappánsan és mesteri fokozatossággal van felépítve, hogy a végén az ember legszívesebben indítaná is a játékot, mert csak október 27-én jelenik meg.

Nos, ez az én top 5-ös listám, de természetesen kíváncsiak vagyunk a tiétekre is. Nektek melyik E3-as bemutató tetszett a legjobban?