A bemutató óta sok kritika érte az új Xboxot amiatt, hogy inkább egy multimédiás eszköz, semmint játékkonzol -- mi magunk is felróttuk neki ezt. Valószínűleg nem változtat eme véleményen az a hír sem, amely szerint az Xbox One achievementekkel jutalmazza majd a tévénézőket. A Microsoft célja ezzel a felhasználók aktivizálása, azaz szeretnék jobban bevonni őket a TV-műsorokba.

Persze a konzol senkit sem fog a Power kapitány mintájára digitalizálni, egyszerűen csak arról van szó, hogy mindenféléért jutalmakat osztogat, mint például, ha megnézünk egy sorozat teljes évadát. A dologba be szeretnék vonni a Kinectet, így achievement jár majd azért is, ha X műsor alatt megteszünk bizonyos mozdulatot, mondjuk akkor, amikor kedvenc csapatunk gólt lő és mi a levegőbe öklözünk örömünkben. Persze nagy kérdés, hogy mindez mennyire lesz hasznos itt Európában, noha a Microsoft kritikus fontosságúnak tartja az öreg kontinenst.

A szabadalmat -- a vizuális DRM-hez hasonlóan -- már tavaly benyújtották, de, hogy tényleg bekerül-e az Xbox One-ba, arról a Microsoft még nem nyilatkozott.