A 2010-ben alapított Xiaomi az elmúlt években öntötte magából az újabb és újabb okostelefonokat. A kezdeti "olcsón adunk jó tudású eszközöket" elv mellett mára megjelent a "konkurenciánál lényegesen jobb áron adunk prémium kategóriás telefonokat" szemlélet is. Ennek eredménye lett a Mi széria, azonban a Mi sorozat nemrég hivatalosan is megszűnt, így a ma bemutatott telefoncsalád nemes egyszerűséggel a Xiaiomi 11T nevet viseli.

Mozi a kezedben

A Xiaomi 11T és Xiaomi 11T Pro telefonok a gyártótól megszokott, magasfokú innovációval rendelkező készülékek lettek. Klasszikus Xiaomi forma, csúcs hardver, lenyűgöző képességek, megfizethető ár, röviden így lehetne összefoglalni a telefonok lényegét, de mivel ez egy bemutató írás, nem lehet megelégedni ennyivel. Mindkét telefon duál 5G képes, ennek megfelelően egy Snapdragon 888 5G/MediaTek Dimensity 1200 5G CPU hajtja az eszközöket, mellette pedig 6/8 GB RAM és 128/256 GB háttértár áll a felhasználók rendelkezésére, a bővítés lehetősége azonban kimaradt, az megmaradt a középkategóriás Redmi Note széria jellemzőjének.

A telefon nemcsak egy csúcskategóriás eszköz, amivel a legfontosabb üzleti feladatokat is el lehet látni, de alkalmas tartalomgyártásra is, mely funkciónak a mérnökök a Cinemagic nevet adták. A 120 Hz-es kijelző, a 3 lencséből álló kamerarendszer, a 8K-s videók rögzítésének lehetősége és a Cinemagic eszköztár/Dolby Atmos hangzás (11T Pro) révén minden lehetőséget megad a kínai vállalat arra, hogy lenyűgöző tartalmakat hozhassanak létre az emberek.

ashampoosnap2021-szeptember-15-szerda17h11m1s00377-xiaomi-product-launch-september-2021-youtube-google-chrome-masolat.jpg

Pillanatok alatt 100%-on

Ehhez azonban energia is kell, és itt jön a képbe a Xiaomi legújabb fejlesztése – amiről már egy ideje pletykáltak – , ami nem más, mint a 120 wattos hipertöltés, ami nem gyorstöltés. Mind a 11T, mint a 11T Pro 5000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, azonban ezek sem a megszokott akkumulátorok. Ugyanis mindkét telefonba egy kétcellás akkumulátor került, melyet a Xiaomi által kifejlesztett technológiával pillanatok alatt (17 perc) 100%-ra lehet tölteni, míg egy 10 perces etetéssel 7 órányi videótartalmat lehet megtekinteni a telefonon.

Az egyik legnagyobb kérdés az, hogy a hipertöltés mennyire biztonságos, nem teszi-e tönkre a telefont pár hónap használat után? Nos, az előadó, Abi Go szerint maximálisan ügyeltek a biztonságra. A grafén alapú akku és a töltési pontok nagy száma lehetővé teszi a nemcsak a túlmelegedés elkerülését, de a belső ellenállás csökkentését is. Ez a módszer akár -10 fokos hidegben is tökéletesen működik. A telep 80%-os állapotra 800 töltés után csökken le.

ashampoosnap2021-szeptember-15-szerda17h13m56s00477-xiaomi-product-launch-september-2021-youtube-google-chrome-masolat.jpg

A Xiaomi az árat képes volt megfizethető szinten tartani, az innováció ellenére is. A 11T Prot 650 és 750 euró (12 GB-os verzió) közötti áron, míg a 11T-t 500/550 eurós áron lehet megvásárolni. Ezért két évnyi teljes garanciát, egy ingyenes kijelzőcserét, három teljes értékű Android rendszerfrissítést és 4 évnyi biztonsági frissítést ad a Xiaomi.

170590s.png

Emellett a Xiaomi bemutatta a Xiaomi 11 Lite 5G NE (New Edition) változatát, a Xiaomi Pad 5-öt, a Smart Band 6 NFC-t, a Xiaomi Mesh Systemet (Wi-Fi jelerősítő, amely 4000 négyzetlábnyi területet képes lefedni) és a Smart Projector 2-t, melyek közül a Pad 5 a legizgalmasabb készülék. A Xiaomi által fejlesztett tablet 120 Hz-es, 1 milliárd színárnyalatot bemutatni képes kijelzővel, fejlett hardverrel, majdnem 9000 mAh-s akkumulátorral, négy hangszóróval, okostollal vág alá a konkurenciának, szó szerint: 350 eurótól vásárolható meg, ami bőven alatta van a versenytársak (Samsung, Apple) árainak.

A Xiaomi tehát ismét alkotott. A kínai cég mára első számú gyártó lett Európában, második a világon, de lehet, hogy jövő ilyenkor már első lesz globális szinten is. Meglátjuk.