Szöveg
... a végső intró! És meglátom az első képeket. Amerikai csapatok masíroznak Berlinbe. Jó, ezt valamiért gondoltam, hogy megtörténik. Ismét fekete képernyő. Én már ordítanék, hogy "ennyi lenne?" De a gép szerencséréje újabb jelenet jön. Egy ember mászik ki a csatornából. És ki az? Hitler. Oké, itt egy kicsit ledöbbentem, de végülis alternatív történelem, megbocsájtom. Naszóval. A Führer kimászik, és mi áll a rommá lőtt utca közepén? Egy teljesen érintetlen repülő. Ööö, az hogy került oda? Túlélte a robbanásokat és nem vették észre a jenkik? De az események folytatódnak, nincs idő filózni. Adolf képtelen arcot vágva felméri szeretett fővárosa nem éppen rózsás állapotát, majd beszáll a gépbe. Indul a motor, a készség felszállásra kész! Ám ekkor valami történik. A repülő elé áll egy tank. Hitler megrémül, majd ezután a harckocsi szétlövi a repülőt. MI??? Ott van a lenkik előtt a Führer, simán elfoghatnák, ki lehetne vallatni és mé sorolhatnám, erre egy tank szétlövi? Ez abszurd. Ezért a videóért harcoltam annyit? Semmisítettem meg az utolsó náci állást? Ezt érdemlem?
Az én személyes meggyőződésem, hogy a játék egyik legfontosabb pontja (a sztori szemszögéből) a befejezés. De szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Az előbbi jelenet ma játszódott le velem, amikor kivittem a Rush for Berlin szövetséges kampányát. Szerencsére ettől nem kaptam vérszemet, mivel az RfB jó játék, nem bírok rá haragudni.
Viszont, volt már hogy egy játék befejezése idegesített fel. A Red Alert 2: Yuri's Revenge végezete egyszerűen feldolgozhatalan az én számomra. Sok hülyeséget láttam már játékokba, de ez már nekem is sok volt. Annyi az egész, hogy Yuri beszáll az időgépbe, és visszautazik a múltba. De valami nem jól sikerül, és az őskorba kerül, majd egy dínó megöli. Ez lehet hogy egy kívülállónak jó poén, de nekem ez fájt. Ilyen csúfosan elbánni a kevenc játékommal! Sose bocsájtom meg ezt a kiegészítőt a EA-nak. A befejezése meg csak hab a tortán.
A másik stílusú befejezés, amit nem bírok, az a cliffhanger stílus. Főleg ha nincs folytatása. Erre példa a Freedom Fighters. A vége a következő: elfoglaljuk az utolsó orosz erődöt, és jön a jól megérdemelt bejátszás, ahol is a főhősünk nem elégedett, mert szerinte az oroszok mlg visszajönnek. Mondom, kösz, jöjjenek, de látom, az IO azt már nem akarja feldolgozni...
Azt hiszem, elég is lesz a spoilerek eleresztéséből, mára befejezem a munkámat, és jöhet a remek Bánk bán olvasása! Annyira élvezem. Itt van nálam a Vereség nyugaton című remekmű, ami érdekelne, de egyszerűen nem jut rá időm. Igaz, Katona József művét már egyszer elolvastam nem is olyan rég, de egy szót nem értettem belőle. Így most újra át kell élnem ezeket e hihetetlen kalandokat!