Ígérem idén próbálok rövidebb lenni mint tavaly (előtt). Először is mindenkinek "BOldog új évt:" kívánok (ezt így találtam a facebookomon, és mostanáig nem sikerült rekreálnom ezt a telefonomon ). Másodszor itt van egy kis zene, amit azért rakok ilyen feltűnő helyre, hogy ki tudjátok kapcsolni, ha esetleg meg akarjátok nézni az embedelt videókat (amik ahol lehet, saját készítésűek). Az értékeléseknél én PC-s szemmel figyelem az évet, úgyhogy ezért lehetnek furcsa eredmények, de ahol ez nagyon kirívó, ott meg is tárgyalom.



És egyből alkalmat is kaptok a zene leállítására, ugyanis itt van az évet összefoglaló videóm, ami igaz nyáron készült el, de azért jól fedi az idei játékokat (kivéve azokat, amiket eltoltak )


Filmek


Idén nem mondhatnám hogy olyan nagyon jó filmeket láthattunk. Év végén itt volt jó pár mozgókép, amiket nem láttam, bár egyik sem érdekelt (legfeljebb az új Harry Potter, de arról tájékoztattak, hogy az nekem úgysem fog tetszeni, szóval hiszek ebben, és nem is olyan nehéz meggyőzni erről). Ami szerintem az idei év legjobb filmje, az nem más mint az Inception. Nem hiszem hogy különösebben megleptem volna bárkit is ezzel, de azt elmondanám, hogy nekem nem esett le tőle az állam. Jó film, érdekes alapötlettel, de semmi több. BRRRRRRR


Filmes játékok


(Szerencsére) Nem dúskáltunk ilyenekben idén. Ami most eszembe jut hirtelen, az a Harry Potter-hez készült játék, ami már a trailerekben is alulmúlja az előző részt, ami nem sok jót ígért. Volt egy War for Cybertron-unk idén, de az csak arra volt jó, hogy bejelentsék, hogy lesz egy folytatása. Ami megkapja idén ezt a díjat, az viszont teljes mértékben megérdemli ezt a díjat. Kicsit a Ghostbuster játékra emlékeztetett, hiszen itt is egy folytatásról beszélhetünk, viszont a történet teljesen új. Természetesen nem másról van szó, mint a Back to the Future - The Game-ről. Nem vagyok egy nagy kalandjátékos, de ez egyszerűen a gép elé szögezett. Sajnos irtózatosan rövid, de ha a színvonal megmarad, akkor van egy tippem (mit egy, egyből négy), hogy mi kerül ide jövőre (idén).


Sport


Nem szolgálhatok új játékkal itt. Mármint a nevezettek listáján. A PES 11 javult, de még mindig alig vannak benne valós csapatok. Az NBA 2k11 ismét nagyon jó lett. Egyedül azért sikerült őt lesöpörni a tavalyi trónjáról, mert az idei nyertes annyit javult, hogy megérdemli ezt a címet. Természetesen nem másról van szó, mint az eddig nem említett FIFA 11-ről. A sok csapat, liga és játékmód jó időre leköti a játékost. Multiplayerben ugyan a FIFA Online, és a PES erősebb, de szerintem ezt mindenki túléli.


Autósport


Leszögezném, hogy a végeredmény itt teljesen szubjektív, mert tudom hogy sokkal jobb versenyjátékok is voltak, de egyszerűen a hangulat magával rántott. De mik voltak? Volt a Need for Speed Hot Poorshit (BPGS 08), a Nail'd, Blur, Split/Second. Ezek mind igen jók, de nálam azért mégis az autósport királya vitte a prímet, már csak azért, mert november 14-én kiélhettem magam egy óriási becsapódással az 5-ös számú kocsiba... Természetesen az F1 2010 a nyertes. Ugyan ráfért egynéhány mod, és még így sem tökéletes, de a hangulat az zseniális.


RPG


És igen! Elérkeztünk a post legnagyobb fordulatához. Ugyanis nincs az az isten, hogy én ezt a címet odaadjam a Mass Effect 2-nek. Egyszerűen annyira lebutították a karakterfejlesztést, hogy nincs is. Vannak kasztok, és mi döntjük el hogy mit csinálunk. De ettől nem fogja nálam megnyerni a legjobb RPG díját. Amúgy is voltak nagyon jó szerepjátékok idén. Ott van például az Alpha Protocol. Na ez nem volt az. Nagyon kevés játék van ami elvágja magát nálam az irányíthatatlanságával (ezelőtt legkorábban csak a Dark Void-nak sikerült), de ennek sikerült. Mikor megvettem, előtte szereztem meg az új egeremet és igen magabiztosan ültem le elé. De nem sikerült élveznem, szóval felejtős volt. A Fable nekem sosem jött be, szóval a Fallout-tal egyetemben ő is kilőve. Viszont ha emlékeztek volt egy olyan tézisem, hogy amelyik évben megjelenik egy BioWare játék, az az év RPG-je lesz (minimum). És szerencsére a ME2 ebben nem gátolt meg, hiszen kijött a Dragon Age Awakening, ami egyértelműen a legjobb idén.


Akció


Idén is ez a legerősebb mezőny. És a legmegrázóbb. Egyből itt van a ME2, ami egyértelműen a legjobb, de nem lenne fair a többi versenyzővel szemben, ha itt indulna, az RPG gyökerei miatt. További zavart jelenthet, hogy PC-re még nem jelent meg az Assassin's Creed Brotherhood, viszont a 2 (az Episodes from Liberty City-vel) csak idén jött ki. Ez nem befolyásolja azt, hogy a Splinter Cell, a Heavy Rain (csak azért, mert PS exkluzív, egyébként szinte biztos hogy ő kapná ezt a díjat, a Fahrenheit-ből kiindulva), a Prince of Persia, a Mafia 2 és a sok meg nem nevezett játék nem kapják meg ezt a titulust. Ami nálam kezdettől fogva a címre pályázott, az a Just Cause 2. Egy hatalmas sziget, egy gyönyörű grafikusmotor, és egy egyszemélyes hadsereg. Gyakorlatilag minden ami egy jó B kategóriás filmhez (játékhoz) kell. Szóval itt a dilemma. Mindent egybevéve a legjobb egyértelműen az Episodes from Liberty City. Tudom hogy gyakorlatilag tavalyi játék, de olyan szinten a többi fölé emelkedik, hogy bőven megérdemli idén is ezt a díjat.


FPS


Sajnos nem jött ki idén a Crysis 2, pedig biztos hogy megkavarta volna a jelenlegi állóvizet. Ugyan van nekünk idén is CoD, de az nagyon gyengére sikerült. Tudom hogy egy FPS-ben nem a single a lényeg, de szerintem az sokat mond, hogy sikerült elunnom a CoD egyjátékos módját (ami nagy szó, a hosszát tekintve). Multiban meg nem nyújt semmi újat, legalábbis nem annyit, amennyi elég lenne. Ezzel szemben ott van az idei legjobb Bad Company 2. Egy tökéletesen összerakott FPS, amihez a grafikus motor nagy mértékben hozzájárul a rombolható környezettel.


MMO


Szerintem ez a rész ilyen tartalmas még soha nem volt (igaz, még nem is írtam ilyenről az elmúlt években, de most bőségesen vannak MMO-k). Itt van a Cataclysm, ami hozta a szokásos hisztit. Említést érdemel a FIFA Online, ami szintén nagyon jó móka. Ami a legjobb lenne az a Lord of the Rings Online, már csak azért is, mert ingyenes. Viszont nem teljesen ingyenes, és nem is idei. Ami idén kapja ezt a díjat, az két hét open beta-t adott nekem, még év elején. A link után nem nehéz kitalálni, hogy ez nem más, mint a Star Trek Online. Egy rettentően hangulatos, és addiktív MMORPG, ami minden rajongónak kötelező.


Stratégia


StarCraft 2. Minden ezzel volt tele. Már csak elvből sem nyerhet. Egy túlárazott, és szétdarabolt játék, ami nekem speciel nem is jött be. Ezzel szemben ott van a másik hype, ami egyszerűen addiktív. Szerintem nem kell sokat írnom róla, ez nem más mint a Civilization 5.


Zene


Ez a rész reflektálódni fog a csalódásoknál is, ugyanis a DJ Hero 2 nem hogy nem hozta az elvárt színvonalat, de bőven alulmúlta az előző részt. Lehet várni kellett volna azzal a megjelenéssel, mert elég halványra sikeredett. Ellenben az EfLC itt is tarol. Rengeteg új és nagyon jó szám tarkítja a rádióadókat, igazi élménnyé téve az autózást/motorozást. Az Assassin's Creed 2 zenéi végre nem csak jók, de kapcsolódnak is egymáshoz. De végre vége a várakozásnak, a sok rajongó örülhet, mert ezen részével elégedett voltam a Mass Effect 2-nek.


Hangulat


Nehéz dönteni. Tavaly egy ír nyert, Franciaországból, azelőtt egy szláv Amerikából. Idén egy kolóniabéli/földi/űrhajókon nevelkedett, egy latin-amerikai/amerikai és egy olasz verseng a címért. Igen, ME 2, EfLC, AC 2, ők a nevezettek. A Mass Effect 2 nálam elvágta magát azzal, hogy az utolsó főellenség nevetséges (a Shadow Broker végső harca sokkal hatásosabb, és hangulatosabb). Az Assassin's Creed 2 hangulata nagyon jó, viszont az EfLC annyival erősebb ilyen téren, hogy nem is veheti fel a versenyt mellette. Szóval a győztes nem más, mint a sportkocsikban száguldó latin-amerikai és a motorokon száguldozó amerikai kettőse, az Episodes from Liberty City. Ugyan előnnyel indult, hisz két különféle (teljesen ellentétes) hangulatú játékot tartalmaz a csomag, de egyenként is vígan megállják a helyüket.


Csalódás


Örömmel jelenthetem, hogy a tavalyi "nyertes" idén nem játszik. A The Force Unleashed 2 nem csak azért nem lett csalódás, mert gyakorlatilag semmit nem vártam tőle, hanem azért sem, mert ezt felül is múlta. Ugyan így is egy kalap kaka, de legalább rövid. Másik csalódás ugye a DJ Hero 2 zenei listája, ami tényleg lesújtó volt, mert ott voltak elvárások. A legnagyobb azonban mégis a legnagyobb. És ezt érthetitek átvitt és szószerinti értelemben is. Ugyan a hatalmas elvárásoknak nem könnyű megfelelni, de a Mass Effect 2-nek majdnem sikerült. Ha nem herélik ki a fejlődésrendszert, és butítják le az egész játékot egy akciójátékká, ahol mi döntjük el mit akarunk, viszont a karakterünk képességei felett szinte semmi kontrollunk nincs, akkor ez egy tökéletes játék lett volna. De így ezt a díjat is besöpörhette.


Az év játéka


Tavaly nem tudtam dönteni. Idén viszont egyszerű a döntés. És a linkelt videó szerintem jövőre is meg fogja állni itt a helyét. Ugyan elhordtam mindennek, de rettentően szórakoztató és mély történettel rendelkező játék a legjobb, bőven megérdemli ezt a díjat, és csak remélhetjük hogy év végén már nem kerül fel a csalódás listámra. Az idei év legjobb játéka a Mass Effect 2!!!



Végére értem monológomnak, nem sikerült sokkal rövidebbre mint tavaly, de mentségemre legyen mondva, hogy próbálkoztam. Jó évnek nézünk elébe Crysis 2, Dragon Age 2, Mass Effect 3 és még sok más kíséretében, úgyhogy remélem jövőre is eljutok oda, hogy egy ilyen postot össze tudjak hozni.
A blog továbbra is műkdöni fog, bár sokkal inkább fog csak a videóimra koncentrálni, de ha van időm néhány véleményt is fogok írni.
Köszönöm a figyelmet!