Ugyan a gépem rossz még mindig, és csak hétfőn jön a fizum, hogy vehessek új alaplapot bele (akkor meg ZH-k lesznek, szóval az egy másik kérdés, hogy mennyire tudok időt szakítani az összeszerelésre). De nem maradtok post nélkül, hiszen lyukas óráim még így is vannak, így most kaptok egy gyors elmélkedős postot, talán kulturált rage-postnak is nevezhetjük (bár inkább azért nem rage, mert már túltettem magam a csalódáson amit a ME2 jelentett).



És a kérdés nem más mint ez:
A ME2 az a ME1-nek, mint a Star Wars előzmények a klasszikus trilógiának?

Alapvetően én azt mondanám hogy igen. Alapvetően nekem nincsenek komolyabb bajaim az előzményekkel amiket Lucas leforgatott, de azért az egyértelmű, hogy a klasszikus trilógiát meg sem közelíti. Az új trilógia problémáival igen részletesen és érthetően foglalkozik Mr. Plinkett, érdemes lecsekkolni az oldalát, igen jó videókat csinált. A lényeg amit elmond az az, hogy főleg ott van a probléma, hogy Lucasnak nem volt szabad keze a klasszikus trilógiánál, így az sokkal jobb lett köszönhetően a producereknek, mint amilyen csak Lucas rendezésében lett volna. És ezt alá is támasztják az előzmény történetek, hiszen ott Lucasnak semmi megkötése nem volt, saját maga csinálta az egész filmet, senki nem fogta vissza. Az eredmény egy látványos film, aminek se füle se farka. Van aki jobban, van aki kevésbé szereti, én előbbiekhez tartozom, mert fénykard-fag vagyok, és tetszenek a látványos harcok. De más kiemelni való nincs benne.

És ehhez hasonlítanám a ME2-t. Ugyan a helyzet kicsit más, hiszen nem arról beszélünk, hogy kevesebb pénz lett volna a fejlesztésre, ráadásul most pont hogy beleszóltak a program készítésébe. Ugye az EA egy sokkal mainstreamebb játékot akart, és sokkal mainstreamebbet kapott. A fejlődésrendszert egy az egyben kivették, és csináltak egy akciójátékot. A történetet leegyszerűsítették az „Öld meg a Collectorokat, de előtte gyűjts ehhez egy csapatot”-ra. A játékmenetet felturbózták, hogy egy sokkal pörgősebb játékot igénylő közönségnek is érdekes legyen.

Tehát számomra a kérdés inkább úgy jogos, hogy mennyire változott meg a ME alapja a két rész között, ahogy az előzménytörténetek is megváltoztatták a Star Wars filmek formáját a klasszikus sorozatokhoz képest. számomra ugyanazt az érzést váltották ki, hiszen míg az előzménytörténetek sokkal butábbak voltak, az akció és látványvilág felülmúlta a régi trilógiát. A ME2 szintén történetben alulmúlta az előzményt (tartalomban is), de sokkal pörgősebb programot adtak a fejlesztők nekünk.

Remélem nem lett túl kusza eme irományom, nem kicsit fáradt vagyok a tanulástól, plusz az sem sokat segít, hogy itt zúg egy egész info terem körülöttem, de nem akartam a blogot post nélkül hagyni, főleg ha volt esélyem egy post megvalósítására is, korlátolt képességeim mellett.