"A világ a konzol felé tart. Magyarország még nem a világ, de az szeretne lenni. A Gamestar online is erősen nyomatja a konzolvonalat, így a PGO-nak és a PC Gurunak sincs más lehetősége. Örvény ez, amibe egymást hajszolják bele a konkurrensek. Pláne úgy, hogy a PGO impresszumában olvashatók szerint annyira nem domináns a konkurrens feletti jelenléte a PGO-nak. Egy konzolújság a magyar piacon a jelek szerint önmagában nem életképes, de úgy tűnik, a kiadó szerint egy PC-s játékújság sem. A bértollnokok tehát nyomatják a konzolvonalat, hiszen ők is szeretnének állást maguknak. Nem szégyen ez, szükség. Lehet jó szükség, lehet rossz. Kifelé teljesen egyértelmű, úgy kell publikálniuk, hogy ez nagyon jó. Hogy befelé is így érzik-e, azt nekik kell tudni. Egyébként pedig nagyon igaz, aki nem akar ilyen játékot, az ne pályázzon."

A magam nevében: ez nem örvény, én nem tiltakozom a konzolok ellen, és kifejezetten sértőnek érzem a "bértollnok" kifejezést (bár azt sejtem, hogy Itriver nem annak szánta). Nem azért kapunk pénzt, hogy a konzolokat istenítsük, sőt: ugyanúgy elmondjuk a konzolos játékok hibáit, és annak meg külön nem örülünk, ha PC-n egy konzolos porttal kell játszanunk. Azonban szedjünk össze pár tényt:

1.  A konzol olcsóbb. Mármint ha bizonyos keretek között vásárolsz. Igen, ha vastag vagy, vehetsz hozzá hatalmas LCD-televíziót, de hogy őszinte legyek, nekem tökéletesen megfelel ez a 22"-os monitor is, amin nem mellesleg a PC-s játékok és alkalmazások is kényelmesen elférnek. Leszámítva, hogy úgy tűnik, megint megdöglött az XBoxom (igen, most jött vissza két napja, és már volt egy RROD), nem kell attól féljek, hogy a játék, amit egy év múlva adnak ki, nem fog futni a konzolomon. Persze vehetnék hozzá minden szirszart, mint ahogy a wii-hez vettem / kaptam is, de összességében a konzol olcsóbb.

2. A konzol egyszerűbb. Nincs telepítés, nincs konfigurálás, nincs szívás a driverek miatt - a helyzet az, hogy hosszú évekig szoptam a PC-vel, sőt, abban az időszakban kezdtem, amikor külön szenvedni kellett azzal, hogy az egérdriver is beleférjen a memóriába (memmaker, mond ez még valakinek valamit?), sőt, a c64-es időszak műszerészcsavarhúzós-magnófejállítós részét nem is említem... Manapság rendszergazdaként szopok dolgozom, így tetszik, hogy itthon nincsen körülményeskedés, nincsenek furcsa hibaüzenetek. Viszont van Red Ring of Death. Ez nem tetszik. Mondjuk a Wii-n, a PSP-n, a PS2-őn, sőt, a PC-n sincs ilyen baj, szóval azért nem maradok játék nélkül.

3. A a konzol kevésbé sokoldalú, mint egy PC. Körülményes rajta megírni egy e-mailt, nem igazán lehet vele böngészni, csetelni, megírni a házit wordben, összeadni kettőt meg kettőt, satöbbi-satöbbi. Persze, annak, hogy a konzol egyszerűbb, mint egy PC, ára van - így igazából én azt mondom, hogy ha PC-re van szükséged, vegyél PC-t, ha konzolra, akkor meg azt. Nem is értem, miért akarunk egyfolytában almát hasonlítani körtével.

4. Nem azért mondom ezt el, mert valaki pénzt ad érte, hanem mert így gondolom. Nem azért írok le egy játékról bizonyos dolgokat, mert a kiadó egy sötét sikátorban halmokban adja a lóvét cserébe. Nem azért kapom a pénzt, hogy hazudjak, hogy megvezessem az olvasókat. Viszont csak azért, mert egyesek szerint a konzol gonosz, és az újságírók részesei valami nagy, világméretű összeesküvésnek, még nem fogom azt mondani, hogy "igen, a konzol gonosz". Csak azért, mert az újság pénzbe kerül, még nincs senkinek joga ahhoz, hogy elvárjon tőlem egy bizonyos véleményt.

5. A fejlesztők véleménye is az, hogy konzolra egyszerűbb és megtérülőbb fejleszteni. Persze itthon a játékfejlesztéshez is ért mindenki, még az is, akinek egy Hello world-szintű program megírása is gondot okozna. A hőzöngők vajon ingyen dolgoznak-e? Aki a konzolra fejlesztő srácokat anyázza, az vajon mit szól majd, ha megszűnik a munkahelye csak azért, mert a vezetők nem az igényeknek megfelelően vezetik a vállalatot? (Javaslat: ne warezolj. Ez persze megint egy másik téma, de mindenki nézze meg, hány eredeti játéka van PC-n, és hányat tölt le naponta. Nyilván, vannak akik megveszik a dolgokat, de mindannyian tudjuk, hogy mikor tízezren töltik le a Crysis-t egy torrent-oldalról, akkor ez nem azt jelenti, hogy akár csak az öt százaléka is megvásárolja utána.)

6. Az újságnak vannak felesleges részei szerintem is. Például a levrov. Nem azt mondom, hogy felesleges a levrov létezése, de manapság sokkal jobb lenne nyitni egy fórumtémát, és ott lerendezni az egészet. Interaktívabb, gyorsabb, ott nem lenne fix oldalszám - de mégis az újságba kerül, pedig pontosan tudom, hogy elmúltak azok az idők, amikor a vásárlók többsége a levrovot olvasta el először. Illetve most azért szeretném, ha ez lenne megint - én már csak ilyen önző vagyok. :)

7. Ha PC Gurunak hívják, hogy van merszünk konzolokról írni? Nos, ahogy ezt már többször elmondtam, nekem gyerekkori álmom vált valóra, mikor Bate egy szombat délelőtt felhívott, hogy "te, van itt ez a Driver, nem akarsz írni róla?". Igazi csodának élem meg, hogy annál az újságnál írhatok, ami fiatalkoromban meghatározó élményeket nyújtott. Talán pont ezért hiszem el azt, hogy ha három év múlva is szeretnék ennek a lapnak dolgozni, akkor haladnunk kell a korral, hinni kell azoknak, akik jobban tudják, mert az a dolguk, hogy jobban tudják. Persze, lehetnék kortárs luddita, de vajon lenne értelme? Vajon mi a fontosabb: két betű a címben, ami jobbára csak hagyományból van ott, és az idők során volt már amiga, gamer, PS, és ki tudja, mi még; vagy az, hogy létezzen az az újság? Csak én hiszem azt, hogy a Guru nem egyszerű lap a piacon, hanem hagyományokkal, kultúrával, mi több, rajongóbázissal rendelkezik? Szeretnétek egy olyan lapot, ami szemellenzős, korlátozza magát, és kikötözött kormánykerékkel száguld egy bazi jéghegy felé, amibe valaki a "VÉG" feliratot vizelte? Mert én, sőt, úgy általában a szerkesztőség tagjai, nem szeretnénk. Mi továbbra is azt szeretnénk, ha hirdethetnénk azt, hogy játszani jó.

Végül pedig, Gpety írta valahol a fórumban, hogy azért is lesz konzol a PGO-n, mert - idézem:

"Az irók nagy része is konzol tulaj, asszem pl. Miguel erős Xbox függőségtől szenved"

Itt is leírom, hogy tévedés, Miguel játékfüggőségben szenved. Van PC-m, Wiim, Xboxom, PSP-m, PS2-őm. Tagja vagyok egy CS: S klánnak (bár mostanában jobbára csak kocsmázni járunk), imádok társasozni, darths-ozni, bowlingozni, tollasozni, biliárdozni, tojáskapkodós-farkasos, ruszki-kvarcjátékozni, sőt: kő-papír-ollózni is.

Én játékokról akarok írni, és teszek rá, hogy milyen platformon vagy melyik cégtől jön ki. Akinek még baja van ezzel, az mehet a sóhivatalba. (Esetleg írja meg kommentben...:D)