• ldén októberben kerül a boltok polcaira a Sony virtuális valóság eszköze, a PlayStation VR
  • A szemüveg Európában 400 eurós áron kerül forgalomba
  • A PSVR használatához feltétlenül szükséges a PlayStation kamera megléte
  • A premier napján minden vásárló letöltheti ingyenesen a PS Store-ból a 6 programot tartalmazó The Playroom in VR nevű minijáték-gyűjteményt hozzá

A GDC 2016-on zajló VR-sajtókonferencián mutatta be a Sony Computer Entertainment elnöke, Andrew House a cég saját fejlesztésű virtuális valóság eszközét, a korábban Project Morpheus néven futott PlayStation VR szemüveget. Az eszköz megjelenését eddig több alkalommal elhalasztotta a japán vállalat, de most úgy tűnik, hogy idén októberben (a pontos dátummal még adós maradt a Sony) végre tényleg beszerezhetjük majd a készüléket, méghozzá igencsak felhasználóbarát, 400 eurós áron (Amerikában természetesen csak 399 dollár lesz).

Igaz, ebben csupán a VR-szemüveg foglaltatik benne, így az annak használatához feltétlenül szükséges, jelenleg 60 dollár körüli áron kapható PlayStation kamerát (a Sony szerint a legtöbb PS4 tulaj rendelkezik ilyennel), valamint az opcionális, de igen sok program által használt Move kontrollert külön kell beszerezni hozzá (bár a TechInsider eddig meg nem erősített információ szerint lesz ezeket egyben kínáló, komplett PS4 VR bundle is), de a végösszeg még így is jóval elmarad a 700 eurós Oculus Rift, és a 900 euróért kínált HTC Vive árától. És akkor még nem szóltunk az utóbbiak futtatását elbíró méregdrága számítógépek összerakásáról.

A bejelentés során House leleplezte a hardver végleges specifikációit is: a PSVR egy 5.7 hüvelykes OLED kijelzőt tartalmaz, amin 1920x1080-as felbontásra képes (960x1080 szemenként), a képfrissítési érték pedig a 90 és a 120 Hz-t is támogatja. A 610 grammos, 9 LED-del szerelt eszköznek körülbelül 100 fokos látószöge van, és 360 fokban érzékeli a mozgást, a lag pedig kevesebb, mint 18 milliszekundum.

Ami a játékfelhozatalt illeti, a Sony elárulta, hogy a PSVR mellé mindenki megkapja a The Playroom in VR nevű minijáték-gyűjteményt, mely a PlayStation Store-ból lesz letölthető az eszköz megjelenésének napjától ingyenesen, és a Sony egyik belsős stúdiója által fejlesztett hat program kap benne helyet, amiket főként a barátainkkal vagy a családdal együtt játszva élvezhetünk majd ki. Emellett idén legalább 50 különféle VR-cím érkezik a Sony ígérete szerint, melyek között független stúdiók által gyártott, illetőleg a legnagyobb fejlesztőcégek égisze alatt készülő projektet egyaránt találunk majd, legtöbbjük pedig kizárólag digitálisan lesz elérhető. Az igazi nagyüzem csak jövőre indul be, hiszen már jelenleg is 230 fejlesztőstúdió dolgozik az új hardvert támogató programokon. Mindezek mellett minden PS4-es program. E mellett minden PS4-es program (beleértve a PS4 menüjét, a boltot, a Netflixet és minden más alkalmazást, ami csak a masinán elfut) játszható lesz a szemüveg virtuális mozi üzemmódjában. A játékok tekintetében azonban egyértelműen a Star Wars: Battlefront VR-verziójának megerősítése vitte a prímet, mely úgy tűnik, hogy kizárólag Sony virtuális valóság eszközére lesz elérhető. 

playstationvr.png

„Az elmúlt két évtizedben arra törekedtünk, hogy folyamatosan új és jobb élményekkel lássuk el a játékosokat, és úgy gondoljuk, hogy ennek a hosszú utazásnak a következő lépése a virtuális valóság felé vezet, ami egy teljesen új időszakot nyit meg a videojátékok történetében.” – mondta Andrew House a bejelentés során.