Valószínűleg kevesen tudják, hogy libanoni származású, angol-kanadai állampolgár, abba pedig még kevesebben gondolnak bele, hogy már a hatvanhoz közelít Keanu Reeves. Mindannyiunk kedvenc csillagszemű színésze ma ünnepli ötvennyolcadik születésnapját. Keanu a napjainkban ünnepelt John Wick és Constantine, a démonvadász előtt számtalan különböző szerepben tűnt fel. A Veszedelmes viszonyok jellegű szerelmes történetek mellett megfordult Coppola romantikus Drakula adaptációjában, Al Pacino Luciferje mellett Az ördög ügyvédjében, az Otthonom, Idaho című korhatáros road movie-ban és a Sok hűhó semmiért Kenneth Branagh-féle feldolgozásában is, de ki ne emlékezne például Ted Theodore Logan őméltóságára? (Sajnos a Bill és Ted 2020-as újrázása nem sikerült fényesen.)

Karrierje szempontjából két fontos mérföldkövet vonhatunk. A fent említett művek jobbára a kilencvenes években készültek, amikor változatos munkái ellenére főként akcióhősként tartották számon. A műfaj történetében kiemelkedő jelentőségű Féktelenülben Sandra Bullock oldalán ötvözhette akcióorientált és romantikus énjét, majd szerepelt a Holtpontban, a sort pedig Neo karaktere zárta – a Mátrix pályája legfontosabb produkciója is egyben. Érdekes reneszánszát éli manapság Reeves, a DC és a Marvel is kapna utána, ő azonban leginkább a Wick szériával foglalkozik, illetve készül a saját képregényét adaptáló filmre.

Ti mikor és melyik filmben kedveltétek meg Keanu Reeves-t? Írjátok meg kommentben!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

(A kép forrása: Filmtekercs, Mafab, Imgur, Port, Talk Film Society, Los Angeles Magazine, Business Insider, Igényes férfi, The Times, Cinema Blend, Giant Freakin Robot)