A videokártya árak tehát újra elég magasan járnak, már ha épp van mit megvenni, mert mostanában előfordul, hogy ez is problémát okoz. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy ötleteket adunk azoknak is, akik két lépcsőben frissítenének, ugyanis vannak nagyon jó alternatívák, amikkel ki lehet húzni pár hónapot, főleg, hogy a processzor árak szépen elindultak lefelé.

Gamebase

Sokat gondolkodtunk azon, hogy Raven Ridge-es AM4 gépet ajánljuk-e, mint belépő gamer konfigot, amibe később lehet videokártyát venni, de végül maradtunk a Pentium+GTX 1050-es kombónál, mert szerencsére utóbbinak messze nem emelkedett annyit az ára, mint a felsőbb régiókban lévő társainak (a kriptovaluta-bányászok erősebb vasakat gyűjtenek). Csak annyit jegyeznénk meg a géphez, hogy a közeljövőben elvileg befutnak majd a következő generációs Pentiumok is, amikhez 300-as szériába tartozó alaplapok kellenek. Ha hasonló árszinten lesznek, inkább azokat lesz érdemes választani a frissebb alapok miatt. CPU erőben azonban nem várható érezhető növekedés.

alompc-gamebase-1803.jpg

Gameline

Anno azt pletykálták, hogy február végére megjelennek az új generációs Intel alaplapok, de mikor ezeket a sorokat írom, már hó vége van, és még mindig nem láttunk egyet sem. Pedig akkor ajánlható lenne a Core i3-8100-as, ami kicsit erősebb, mint a Ryzen 3 1300X, de egy Z370-es deszkával teljesen felesleges megvenni, úgyhogy maradt a Ryzenes konfiguráció, mint jó választás. Egyébként az sem kizárt, hogy a következő ÁlomPC-ben is AMD-s alapok lesznek a középkategóriás gépünkben, mert egy hónapon belül érkeznek a Ryzenek frissített változatai, párszáz MHz-cel magasabb órajelen. (Aztán persze lehet, hogy az Intel is frissít, hiszen végre verseny van!)

alompc-gameline-1803.jpg

Gamepro

Mostanra már nincs hiány a 8. generációs Intel Core processzorokból, ráadásul az i5-8400-as elég jó áron kelleti magát, ezért bele is került a felsőkategóriás konfigurációba. Aki tuningolna is, az nézzen rá az i5-8600K-ra (a gyári órajelei is magasabbak, de 20 ezer forinttal többe kerül), az AMD pártiaknak pedig ott a Ryzen 5 1600(X), ami mellé alaplapot is lehet olcsóbban szerezni, de játékok alatt a Core i processzor stabilabb teljesítményt nyújt. (1080p-s felbontás felett már ezt ritkán lehet észrevenni, szóval aki 4K-ra tervez, mindegy mit vesz, csak legyen jó erős grafikus kártya mellette).

alompc-gamepro-1803.jpg

Tanácsadó

Az AMD Raven Ridge lapkájának mobil változata tavaly debütált, és most megérkezett az asztali gépekbe is, így végre van olyan processzora a cégnek, ami mellett izmos grafikus vezérlő található. Egyelőre két típus került piacra, a 2200G és a 2400G, előbbivel pedig remek költséghatékony gép építhető. A Ryzen 3 2200G ugyanis kicsit olcsóbb, mint egy Ryzen 3 1300X (jelenleg 33 ezer forint környékén van), ugyanúgy négymagos, és processzorteljesítmény szintjén is körülbelül megegyezik a tavalyi chippel, a különbség „csak” annyi, hogy ebben van egy VEGA alapú Radeon is. Csodákra persze nem szabad számítani, de teljesen használható megoldásról van szó, amin pár éves játékok, mint a Sleeping Dogs, vagy sok mostani multis cím (HotS, Dota 2, LoL, Overwatch, stb.) jól játszható, akár 1080p-s felbontáson is (bővebb teljesítmény adatokért érdemes felnézni az iPonra, de lehet, hogy itt is foglalkozunk majd vele). Sok esetben megközelíti egy GeForce GT 1030-as teljesítményét, így remek átmeneti megoldás lehet, ha később vennénk egy erős videokártyát a gépbe, vagy ha igazából ennyi kraft megfelel, akkor ne is keressünk tovább. Messze a Raven Ridge-ekben van most a legerősebb és legfejlettebb integrált grafikus vezérlő, csak fontos, hogy megfelelő órajelű memóriát is társítsunk egy ilyen processzor mellé. Az ajánlott 2933 MHz alá nem érdemes adni, hogy legyen elég sávszélesség.

alompc-ryzen-g.jpeg

Ahogy minden új processzornál, itt is lényeges, hogy friss UEFI firmware legyen az alaplapon, különben nem fogja felismerni a Raven Ridge-et. Jelenleg a boltokban még sok régi szoftverrel ellátott alaplap van, és otthon (ha csak nincs egy fölösleges AM4-es processzorunk) a frissítést nem lehet kivitelezni. Kivéve néhány full extrás terméknél, amik proci nélkül is képesek erre. Az iPonban a Gépösszerakót használva és összeszerelést kérve automatikusan frissítenek, de ha magunk szeretnénk összerakni az új konfigurációnkat, kérjünk a szervízben firmware upgradet az alaplapra a hazamenetel előtt, sok fejfájástól menthet meg minket. Nemsokára egyébként várható a teljes, iGPU nélküli Ryzen vonal megújulása. Párszáz MHz-cel feljebb kúszhatnak majd az órajelek, és valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az aktuális AMD processzorok elég jó áron mennek, az újdonságok kicsit drágábbak lesznek.

Elvileg az Intel sem lazsál, valamikor mostanában meg kéne jelenjen pár új processzor (mint az új Pentiumok), de ami ennél is fontosabb, a 300-as széria olcsóbb alaplapjainak is be kéne futniuk, amikre nagy szükség lenne, hogy a költséghatékony gépek esetében is versenyképes legyen a 8. generációs Core vonal.

A grafikus kártyák árai még egy ideig biztosan magasan maradnak, de a bejelentéseik alapján az AMD és az Nvidia is növelte a gyártás volumenét, úgyhogy remélhetőleg pár hónapon belül nem lesz hiány, és talán elszállt árak sem. Csüggedni azért most sem kell, még ebben a helyzetben is ki lehet fogni egész jó vételeket, úgyhogy érdemes nézelődni, vagy beállítani néhány termékre az árfigyelő szolgáltatást az iPonon. A kisebb kártyáknál még nem annyira vészes a drágulás, de a felsőbb régiókban elég komoly ugrálások vannak (igazából úgy a GTX 1060-tól kezdve, a Radeonokra meg úgy kell vadászni).

alompc-gtx1060.jpg

Az SSD-ben gondolkodóknak érdekesség, hogy a közkedvelt Samsung 850 EVO széria szép lassan kivezetésre kerül, a helyét a 860 EVO veszi át, ami sebességben nem igazán nyújt előrelépést a SATA csatalakozó sávszélessége miatt, de a strapabírósága nem semmi, papíron sokkal több írást is elvisel, mint az elődje. A brutális tempóra pedig ott vannak az M.2 foglalatos PCI-E sávokon kommunikáló példányok. A kisebbek (120-128GB) között már van olyan, ami beesett 20 ezer forint alá. Bár manapság már vannak olyan játékok, amik ezen nem férnének el a Windows mellett (főleg, hogy illik 10-20% üres helyet is hagyni az SSD-n).