Ahogy azt már elmondtuk (pontosabban leírtuk) párszor, augusztus 23. és 27. között kerül sor az idei Gamescomra (az expóhoz pedig kiváló bemelegítés lesz a 22-én, este 8 órakor kezdődő Opening Night Live), ám míg a korábbi cikkeinkben inkább az álmok mezején futkároztunk, ezúttal igyekszünk a konkrétumokra szorítkozni – persze némi esélylatolgatás mellett. A zárójelben említett prezentációnál maradva, az est házigazdája, Geoff Keighley szerencsére elég gyakran posztolgat Twitteren (bocsánat, X-en), így a garantált meglepetések mellett azért akadnak biztos érkezők. Az előre tudható címek közül természetesen mindenképp kiemelkedik az Alan Wake 2, hiszen az író túlélőhorrorba oltott története minden egyes új képkockával egyre jobban lenyűgöz minket, szóval most is egy álleejtő előzetesre számíthatunk. De amúgy egy olyan játékmenet-videót sem vennénk zokon, amelyben Alan szemszögéből látjuk az eseményeket, mivel legutóbb a másik protagonista, Saga Anderson került reflektorfénybe. Hasonlóan fantasztikusnak tűnik a Game Science gondozásában készülő, időközben Unreal Engine 5-re váltott Black Myth: Wukong, amely szintén bemutatásra kerül a szűk két óra alatt. A klasszikus kínai regény, a Nyugati utazás (Journey to the West) alapján készülő akció-RPG az eddig látottak alapján eléggé soulslike érzetet kelt (ami ugye sosem probléma), a prezentáció pedig túlzás nélkül ámulatba ejtő, szóval tűkön ülve várjuk, hogy ezúttal milyen új mechanikákat mutatnak be az alkotók. Külön érdekesség, hogy pont az esemény napján jelenik meg a Fallen Leaf és a Black Drakkar Games műhelyében formálódó Fort Solis, ennek apropóján pedig a színpadra lépnek a Dead Space-re hajazó horrorjáték főszereplői, így Troy Baker, Roger Clark és Julia Brown fog mesélni picit a hidegrázósnak ígérkező kalandról.

A fő attrakciót azonban mindenképp az Xbox szolgáltatja a jövő héten, hiszen több mint harminc játékkal várja az érdeklődőket – még egy 300 férőhelyes előadóteremmel is készül. A teljes felhozatalt nézve is a zöldekhez köthető a legtöbb biztos pont, mivel külön bemutatót szánnak például a szeptember 6-án érkező Starfieldnek, bepillantást nyerhetünk a Microsoft Flight Simulator jövőjébe, újra láthatjuk a Dontnod hegymászós játékát, a Jusantot, emellett pedig olyan címekkel számolhatunk, mint a Forza Motorsport, a Senua’s Saga: Hellblade 2, a Sea of Thieves, a Payday 3 és az Ara: History Untold. Ezzel a kis felsorolással pedig szinte csak a felszínt kapargattuk, mert a legnagyobb fegyvertényt természetesen az elképesztően nehéz körülmények között készülő, ám állítólag még idén decemberben megjelenő S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl jelenti, ami kipróbálható demóval utazik Kölnbe. És ha esetleg még mindig nem lenne elég a jóból, ugyancsak az Xbox standjainál lesz fellelhető például a grandiózusnak ígérkező Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, a Mortal Kombat 1, a Persona 5 Tactica, az Immortals of Aveum és az Armored Core 6: Fires of Rubicon is, szóval a Microsoft most tényleg mindent elkövet azért, hogy ő arathassa le a babérokat. A cég menetrendjét IDE kattintva érhetitek el.

Ezekre az alkotásokra tehát egészen biztosan számíthatunk a Gamescom során, de azért akadnak még olyan produktumok, amik feltűnnek az expón. Augusztus 23-án, este 7 órától kezdődően kerül sor például az első Level Infinite bemutatóra (ami az Into the Infinite nevet viseli), melynek keretében kaphatunk némi új mozgóképes anyagot a kooperatív horrorjáték kategóriában induló GTFO-ból, valamint a mobilokra készülő Assassin’s Creed Codename Jade-ből, amiben egyébként egy mindenki által jól ismert karakter is szerepelni fog. A Sega istállójából jó eséllyel begördül majd a rajongói szíveket megdobogtató Sonic Superstars és a Kiryut a fókuszba helyező Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name, a Bandai Namco jóvoltából pedig ismét betekinthetünk a Tekken 8 küzdelmeibe – plusz ennyi előzetes után talán joggal várjuk el, hogy közöljék a pontos megjelenési dátumot. A Nintendo asztalainál a november 17-én érkező Super Mario RPG fog kiemelt figyelmet kapni, a Ubisoft pedig sanszosan kedveskedik még némi ízelítővel a tervezettnél előbb debütáló Assassin’s Creed Mirage-ból – de a The Crew Motorfest, a Prince of Persia: The Lost Crown és a Skull and Bones is biztosan feltűnik a színen.

Ahogy azt mondani szokás, a többi még a jövő zenéje, bár őszintén szólva már a cikkben felsorolt játékokért is érdemes részt venni a rendezvényen. Ez a kis gyűjtemény azonban csak a jéghegy csúcsán található hópihéket jelenti, hiszen többszáz kiadó és fejlesztőcég lesz jelen a német városban. Már a hype-vonatot beindító Opening Night Live-tól is sokat remélünk (csak aztán nehogy szokás szerint csalódás legyen a vége), de a helyszíni beszámolókat várjuk csak igazán – pláne, hogy sok alkotás kapcsán valódi információáradatot jeleznek a radarok.