Sok évvel ezelőtt még nem volt annyira elterjedt az internet, mint manapság, így a játékvilág nagyjai sem online prezentációk keretében leplezték le az újdonságaikat, hanem az ilyen-olyan rendezvényeken, méghozzá színpadokkal és látványelemekkel megtámogatva. Ebből kifolyólag az egyszeri játékos is csak az informatikai lapok hasábjairól értesülhetett a bejelentésekről, az akkoriban még virágkorát élő nyomtatott sajtó pedig ki is elégítette ezeket az igényeket – többek között a PC Guru is rendre több tucat oldalon keresztül értekezett az épp aktuális expók legnagyobb durranásairól. Az ilyen bemutatók kapcsán az emberek többségének kapásból a szebb napokat is látott E3 jut az eszébe, ám mivel annak a jelek szerint végérvényesen befellegzett, így már csak egy legény van talpon a vidéken – legalábbis azok közül, amelyek az ipar szinte minden képviselőjét képesek mozgósítani.

lipcse.jpg

A kép forrása: Videospielgeschichten

Pedig a Kölnben megrendezett Gamescom történelmének gyökerei nem nyúlnak olyan mélyre, hiszen a kiállítás 2009. augusztus 19-én nyitotta meg először a kapuit. Az érdeklődés viszont már ekkor is óriási volt, mivel körülbelül 245 000 ember látogatott ki a helyszínre, ahol bejelentésre került például a PlayStation 3 Slim, valamint a Microsoft is itt leplezte le a Fable 3-at. Persze volt „némi” alapja a sikernek, hiszen a GC annak a lipcsei Games Conventionnek lett a szellemi örököse, amely 2002-ben került először megrendezésre (2008-ban pedig már 203 000 látogatóval büszkélkedhetett), és amit szinte egy lapon emlegettek a sokáig egyeduralkodónak mondható E3-mal. 2009-re viszont már Németország negyedik legnagyobb városa felé úszott a BUI (Bundesverband Interaktive Unterhaltungssoftware) tekintete, így azóta is ez a település ad otthont Európa legjelentősebb videójátékos rendezvényének – igaz, 2018-tól kezdve már a game – Verband der deutschen Games-Branche szervezésében.

gamescom2009.jpg

A kép forrása: Wikimedia Commons

Ha a rendelkezésre álló területet és a látogatók számát nézzük, akkor mostanra a Gamescom vette át a vezető szerepet az ilyen tematikájú kiállítások között, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban annál, hogy 2018-ban 370 000 látogatót tudott bevonzani a világ 56 országából. A show történetében talán a 2019-es esztendő volt a leginkább jelentős (persze előtte is voltak említésre méltó történések, a 2017-est például Angela Merkel német kancellár nyitotta meg), mivel ekkor láthattuk először a Geoff Keighley nevével fémjelzett Opening Night Live-ot, amit a szintén jól ismert The Game Awards inspirált – és aminek ugyancsak Keighley a házigazdája. A 2020-as felvonás a tervek szerint augusztus 25. és 29. között került volna megrendezésre, ám a pandémia ezeket az elgondolásokat is derékba törtre (mint lényegében minden mást abban az évben), így a bemutatók egy részét (köztük az imént említett Opening Night Live-ot) online közegbe költöztették. Ami aztán azóta is fontos része maradt a GC-nek, mivel mind a 2021-es, mind pedig a tavalyi (amin amúgy személyesen is jelen voltunk)  show hibrid módon zajlott, így már azok is végigkísérhették a bejelentéseket, akik inkább az otthon melegét választották a zaj és a tömeg helyett.

goatsim3.jpg

Az idei esemény augusztus 23. és 27. között fog helyet kapni, de Keighley már 22-én beröffenti a hype-vonat motorjait, hogy este 8-tól kezdődően kápráztasson el minket a játékvilág jövőjével – csak aztán nehogy akkora pofára esés legyen a vége, mint mondjuk a PlayStation Showcase-nek. Az expó nagyságát elég jól jelzi, hogy a GamesRadar által szervezett, 23-án (este 8-kor) kezdődő Future Games Show során több mint 40 alkotást fognak bemutatni (köztük 8 világpremierrel), az előadást pedig Troy Baker (The Last of Us, Death Stranding, Batman: The Telltale Series, Star Wars: The Old Republic) és Erika Ishii (Cyberpunk 2077, Apex Legends, Destiny 2: Beyond Light) fogják levezényelni. Persze ez még csak a jéghegy csúcsát képezi, mivel többek között a Microsoft, a Nintendo (2019 óta először!), a Devolver Digital, a Sega, a Bethesda, a Bandai Namco és a Netflix is tiszteletét teszi a rendezvényen (a hivatalos információk szerint 1185 kiállítóra számíthatunk a helyszínen), szóval nem túlzás azt állítani, hogy a szórakoztatóipar apraja-nagyja az öreg kontinensre látogat néhány nap erejéig. Azokat pedig, akik személyesen vesznek részt az idei Gamescomon, még a prezentációkon túlmenően is rengeteg élmény várja, hiszen külön „faluja” lesz a cosplayek szerelmeseinek, minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak az indie-alkotások és a retro-címek, de a játékipari karrier iránt érdeklődők is első kézből szerezhetnek megbízható információkat. A többséget persze úgy is az érdekli a leginkább, hogy vajon bejelentik-e a Half-Life 3-at.