Már tavaly, a Gerda: A Flame in Winter tesztemben is megemlítettem, hogy értékelem, ha a háborút komolyan kezeli egy videójáték. A különleges gyöngyszem 2022 szeptemberében jelent meg, és sajnos sokak mellett elment (nem csoda, hisz ugyanabban a hónapban volt egy The Last of Us Part 1 és egy FIFA 23 is), pedig igazán kiváló alkotásról van szó. A Don't Nod (Life is Strange, Remember Me, Vampyr) azt próbálta bemutatni, hogy milyen volt az élet a második világháború idején, egy a nácik által megszállt kis faluban, ahová Gerda, a félig dán, félig német főszereplő évek múltán tér vissza, miközben szembesül a szörnyű valósággal.

Csatlakozz az Ellenálláshoz!

A játék túlmegy azon, hogy a gonosz nácikat mind le kell kaszabolni (mint egy Wolfensteinben), és ehelyett arra koncentrál, hogy a civilek miként élték meg a háborút, amely egyik napról a másikra ott kopogtatott az ajtajukon. Mind ismerjük a fontosabb összecsapások menetét, de azt nem, hogy mondjuk, a legkisebb dán faluban miként zajlott a megszállás, és azt hogyan viselte a lakosság. A Gerda: A Flame in Winter fejlesztésébe történészeket is bevontak, illetve múzeumokba látogattak és valódi dokumentumok százait olvastak át a fejlesztők. Még a játék valódi helyszínére is ellátogattak, ahol beszélhettek a helyiekkel, így képeket, leveleket és egyéb fontos információkat gyűjthettek, amelyek mind Gerda és Anders történetét inspirálták. A Liva's Story DLC főszereplője a már az alapjátékban is megjelenő Olivia "Liva" Hansen. A különbség az, hogy míg Gerda teljesen kívülállóként csöppent az események középpontjába, addig Liva már az elenálláshoz tartozik. Koppenhágában tanult, majd találkozott egy Viggo nevű pasassal, aki beszervezte. Kommunikációs vonalakat szabotáltak, náci ellátmányokat robbantottak fel és hasonló dolgokat vittek véghez, amikkel lelassíthatták az előrenyomulást a térségben. Tinglev (Dél-Dánia) városában kezdünk, ami ekkor még messze nem az a nyugis kisváros, mint ami manapság. Náci csapatok járőröznek az utcákon, az emberek félnek, ugyanakkor tettre készen állnak – tökéletes helyszín az ellenállás számára.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Liva és a többiek találnak is maguknak egy helyet, ahol meghúzhatják magukat, majd elkezdhetik a szervezkedést. Az 1944 végén játszódó DLC-ben lényegében ugyanazt kell tenni, mint az alapjátékban, csak újabb karaktereket – és az ő személyes történeteiket – megismerve. A Tanács (The Council, amely az 1943-ban létrejött Danmarks Frihedsråd, vagyis Szabadság Tanács alapján került a játékba) megbízásából küldetéseket kell megoldani, legalábbis ez lenne a terv, amiért Liva (és a többiek) Tinglev városába utaztak. Csakhogy ebben a bővítményben sincs fekete és fehér: akikről azt hinnénk, hogy a mi oldalunkon állnak, azokról kiderülhet, hogy kettős ügynökök, az ellenség soraiból pedig kikerülhetnek olyanok, akik konkrétan a mi céljainkat segítik. Ezúttal sem mindegy, hogy kit engedünk magunkhoz közelebb, illetve kivel tartunk távolságot. Mivel Liva az ellenállás tagja, a kockázat még nagyobb, mint Gerda esetében. Mivel 1943 októberétől a Gestapo is megjelent Dániában, a DLC-ben érdemes kétszer is megfontolni, hogy kivel milyen információkat osztunk meg, hiszen konkrétan életek múlhatnak rajta.

A naplót gyakran kell olvasgatni, hiszen Liva ebben feljegyez minden fontos információt a többiekről – még a titkaikat is. Lehet, hogy valaki a Schalburg Hadtest (a dán SS-egység) tagja, de tud valamit, ami az ellenállás hasznára válhat. Egy-egy beszélgetés során ismét meg lehet adni eltérő válaszokat, de ha valakit még nem ismerünk eléggé, akkor több opció zárolás alá kerül. Dolgozni kell tehát azon, hogy mindenkit a lehető legjobban megismerjünk, felfedjük titkaikat, félelmeiket, és megpróbáljunk ezeket felhasználva boldogulni a kisvárosban. Az RPG-s mellékízt megtartva ugyanúgy lehet gyűjtögetni a tulajdonság-pontokat, illetve például alkoholt vagy szerszámokat, mert ezek létfontosságúak lehetnek az ellenállás számára. A Liva's Story néhány óra alatt letudható, de kellemes melléksztori lett az alapjáték mellett. Ugyanazokkal a mechanikákkal operál, viszont mélyebb betekintést enged az ellenállók mindennapjaiba, és azon hétköznapi hősök életébe, akik hazaszeretetükkel igyekeztek a lehetetlent is bevállalni otthonuk felszabadításáért.