Veterán gépépítők jól tudják, hogy házat nemcsak utolsó lépésként érdemes kiválasztani egy profin összeállított konfiguráció mellé, hiszen egy ponton túl korlátozhatja a potenciális bővíthetőséget, a beépíthető újabb alkatrészek méretét és mennyiségét is. Egy jó gépház legjobb esetben nem egy, de akár több konfigurációváltást is kibírhat, belsejének méretezése és kialakítása lehetővé teszi az optimalizálást, mind kábelezés, mind a legelborultabb hűtési megoldások tekintetében, míg külsőre letisztultságot, elegenciát és minőséget sugároz. 

Az sem mellékes, hogy a jelenlegi hardverárak mellett érdemes olyan otthont biztosítani a bezsákolt méregdrága elemeknek, amely garantálja a biztonságukat is, így praktikus az edzett üveg és a masszív alumínium borítás. Szerencsére házak igazán széles kínálatát találhatjuk a piacon, most pedig a CaseKing kínálatából szemeltünk ki számotokra néhány kifejezetten minőségi darabot.  

Kompakt ITX-buroktól Megatronig

A választást alapvetően határozhatja meg, hogy pontosan milyen méretű konfigurációban gondolkozunk, és eleve mekkora szabad hellyel rendelkezünk a gép számára. Elsőre bármennyire is furcsának tűnhetnek, nem érdemes figyelmen kívül hagyni az olyan, ITX alaplap befogadására alkalmas házakat, mint például a Jonsbo V8, ami meglehetősen kicsi, méretre és súlyra egy íróasztalon is kényelmesen elfér. A letisztult kialakítás, az alumínium burkolat, valamint a tágas beltér, mely a profi kábelvezetés mellett több ventilátor és meghajtó számára biztosít helyet, lényegében a belépési szint képviselőjévé teszi a minőségi házak világában. Feltéve persze, ha valaki egy kisebb vagy hordozható gépben gondolkozik.

Ha nagyobbat álmodnánk, úgy nemcsak a gépházak mérete, de azok stílusa, dizájnja is egyre szélesebb lehetőségek tárházát nyitja meg előttünk. A RAIJINTEK Paean Showcase ATX méretű alaplapok befogadására képes ház például sok minden, csak nem hagyományos. A félig nyitott dizájn, a színezett, edzett üvegből készített oldallapok már egy minden tekintetben látványosabb konfigurációt tesznek lehetővé, mely szinte könyörög a dizájnosabb hűtésért, elrendezésért, ugyanakkor kapacitás tekintetében sincs szégyellnivalója.

A befogadható meghajtók, ventilátorok és csatlakozók száma, a beépíthető hardverek mérete terén elég nagy szabadságot tesz lehetővé. A Jonsbo UTX4-es modellje ezzel szemben letisztult, áramvonalas formatervezésével, cserélhető tetőlapjával és szintén edzett üveg oldalaival látványra minimalistább kategória, belsejében azonban szintén elég nagy szabadsággal rendezgethetjük a kiválasztott konfigurációt, hogy az a legoptimálisabb és a leglátványosabb lehessen.

A csillagos eget a méretes, E-ATX alaplapok befogadására képes modellek jelentik. Ezen a ponton már szinte minden esetben kolosszusokról beszélhetünk, melyek dimenzióit tekintve átlagosan fél méter magasságnál kezdődnek, és súlyuk sem elhanyagolható, mivel önmagukban 8-9 kilogrammot nyomnak.  A Lian Li Odyssey X már első pillantásra jóval futurisztikusabb megjelenéssel bír: edzett üvegpaneljei nyithatóak, formatervezése eleve a hűtésre teszi a hangsúlyt, az alaplaptálca elfordítható benne, ráadásul jár hozzá egy speciális, állítható vízszivattyút rögzítő konzol is, amennyiben a maximumot szeretnénk kihozni a vízhűtéses terveinkből. 

Akár 9 db 12 cm-es ventilátort is képes befogadni, 8 PCI bővítőhelyet kínál és egy 48 cm-es radiátor is gond nélkül elfér benne. A Jonsbo MOD3-as modellje még ennél is vadabb látványt nyújt, nyitott, különböző szögekben elforgatott paneljeivel, edzett üveg oldalaival már-már olyan, mint egy átalakulófélben lévő Transformer. Ugyanakkor ennél a modellnél a dizájnnak és a látványnak ára is van: a PCI bővítőhelyek száma hét, 2,5 hüvelykes merevlemezből csak kettő, míg 3,5 hüvelykesből csak egy fér el, a maximális radiátorméret pedig 36 cm, míg a ventilátoroké 12.

A legendák fekete kolosszusa

A csúcsot azonban minden tekintetben a Phanteks Enthoo Elite képviseli. Ezen hatalmas torony magassága már 750 mm (!), súlya az edzett üveg, az alumíniumelemek és az acél borítás miatt pedig alaphangon 33 kilogramm körül mozog. Itt már alapértelmezés a beépített és vezérelhető RGB világítás, az öt darab beépített, 14 cm-es ventilátor, de mérettől függően akár 15-17 ventilátort képes tárolni, valamint akár 3 darab 48 cm-es vagy egy 56 cm-es radiátort is. 10 PCI bővítő- és 13 darab 3,5 hüvelykes meghajtóknak szánt hellyel pedig túlzások nélkül egy igazi erőműnek adhat otthont. Ez a szintű prémium kategória azonban már meg is kéri az árát: a Phanteks ára konkrétan egy alsókategóriás gamer laptopé körül mozog.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ha tanácstalanok vagytok a választással, ajánljuk számotokra bodak cikkét, melyben összeszedte, mik a legfontosabb szempontok egy ház kiválasztásánál. Azonban akár egy kisebb, kompaktabb modell, akár egy látványos, ipari erőmű befogadására képes kolosszus a cél, elmondható, hogy a CaseKing kínálatában minden igényre találtok megfelelő házat.