Körülbelül egy éve tesztelünk Honor telefonokat, a gyártó kínálatából pedig már felső, közép és alsó-középkategóriás darabokat is kipróbálhattunk. Legutóbb egy belépő szintű telefont kaptunk meg az X7a képében, mely kisebb tudással és alacsonyabb árral rendelkezik, mint az áprilisban tesztelt Honor X8a. Cikkünk alanyát már akár 60 ezer forintért is elhozhatjuk a kereskedőktől, a szolgáltatóknál pedig nulla forintért is el tudjuk vinni, így a kérdés csupán az, hogy miként alakul a sokat emlegetett ár-érték arány?

img0562.jpg

Titánezüst tégla

A Honor mindig is remek formájú készülékeket tervezett, és ez alól a Honor X7a sem kivétel. Igaz, hogy műanyag a hátlap, de minden passzentos, szoros és jól illeszkedik, egyszóval remekül össze van rakva az eszköz. Azt persze nem mondhatjuk, hogy innovatív megoldásokon dolgoztak volna a Honor mérnökei, hiszen a tesztkészülék minden egyéb szempontból a megszokottakat kínálja. Oldalra helyezett bekapcsoló és hangerőszabályozó gombok, alul USB Type-C csatlakozó és jack-aljzat, felül pedig a SIM tálca található, melyben két nano-SIM-et, vagy egy hálózati kártyát és egy mikro-SD kártyát helyezhetünk el. A hátlap szerencsére nem gyűjti az ujjlenyomatokat, nem csúszik, így garantáltan kényelmes a fogása.

Ahogy azt már említettük, a Honor X7a egy belépő szintű mobil, így nem szabad erős hardvert, Super AMOLED kijelzőt várni. A kínai szakik egy Mediatek Helio G37-et CPU-t választottak központi egységnek, e mellé még bekerült 4 GB RAM, 128 GB háttértár és egy PowerVR GE8320 GPU. Ez hajtja meg az Android 12-re épített Magic UI 6.1-et melyről az X8a tesztjében már írtunk, ebben a készülékben pedig lényegében semmit nem változtattak rajta.

honor-x7a-4xjpg.jpeg

 

A kijelző egy 720x1600 pixeles TFT LCD panel, maximum 90 Hz-es képfrissítéssel. Sem a Helio G37, sem a PowerVR nem egy erőbajnok egység, így nem a Honor X7a lesz az a telefon, amivel Asphalt 9-et vagy Diablót fogunk játszani (ezt már az X8a-n sem tudtuk megtenni), viszont egy Gardenscapes simán elfutott, akár több órán keresztül is.

screenshot20230413200015.jpg

Ezt persze nem róhatjuk fel negatívumként, hiszen ezt a telefont általános célokra, alapvető igények kiszolgálására tervezte a Honor: internethasználat, telefonálás, jegyzetelés, Messenger, Skype satöbbi. És bár még ezek során is hajlamos megdöcceni a rendszer, igazán nagy problémát a tesztelés során szerencsére nem tapasztaltunk. Nem kínál tehát semmi extrát az eszköz, de azért tudunk rajta mondjuk, filmet nézni (igaz, a betekintési szög ezen a panelen nem az igazi), a hang pedig a kategóriához mérten jó, emellet jack-aljzat is helyet kapott a ketyerében. A 6000 mAh-s akkumulátor akár háromnapi működést is lehetővé tesz, ami valljuk be, több, mint kielégítő az egy/másfélnapos üzemidőt kínáló telefonok között. Igaz, a gyorstöltésnek nevezett töltés annyira nem gyors, hiszen csak 22,5 wattos, viszont van 5 wattos fordított töltés is, mellyel más eszközök energia-igényét lehet kielégíteni.

img0563.jpg

Alap fotózás

A fotózásért öt darab kamera felel (50 MP széles, 5 MP ultraszéles, 2 MP makró, 2MP mélység, 8 MP szelfi), és bár egyik sem tűnik nagy számnak, ez a telefon is megkapta a manuálisan állítható rekesz funkcióját. Nappali fényben tehát megfelelő minőségű képeket készíthetünk: a manuális rekesz szépen teszi a dolgát (remekül elmossa a hátteret, azonban érdekes módon az előtérben lévő virágok közül többnél is elvesztek a részletek), a színek nagyjából egységesek, a makró-kamera pedig… nos, az az a minőség, amit már tényleg dobhatnának a gyártók. A szoftver a szokott dolgokat tudja, de nem ennek a telefonnak a képeiből fogunk nagy(obb) méretű nyomatokat készíteni. Videót 1080p-ben, 30 fps-sel rögzít.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Érdekes módon az elmúlt időben bemutatott Honor telefonok közül az X7a nyerte el legjobban tetszésünket, hiszen azokat a képességeket tartalmazza, amiket hiányoltunk mind az X8-ból, mind pedig az X8a-ból. Ha a gyártó összegyúrná a két készülék (X8 és X7a) képességeit, abból lényegében megszületne a tökéletes közép-alsókategóriás mobil. Első látásra talán kissé soknak tűnhet az ára, ugyanakkor tökéletes választásnak bizonyulhat, ha egy gyermeknek kívánjuk megvenni az első okostelefont.