Figyelem: jelen cikkünk eredetileg a PC Guru magazin 2015-ös évfolyamának augusztusi számában jelent meg, a MOBA rovatunk keretében. Ha az augusztusi lap többi része is érdekel, akkor a PC Guru Webshopban megvásárolhatod. KATT IDE!

Ha eddig még nem lapoztál odébb, valószínűleg tudod, hogy mi is az a Heroes of the Storm. A Blizzard MOBA-ja pár hónapja kapta meg végleges formáját, s pillanatok alatt került a világ élvonalába a népszerűségi versenyben. A játék különlegessége abban rejlik, hogy egyszerű, gyors, könnyen tanulható, mégis elég összetett ahhoz, hogy a profik is élvezhessék. Rovatunk első része leginkább azoknak szól, akik még nem igazán játszottak MOBA-val, és a Heroes of the Stormot választották ahhoz, hogy kipróbálják ezt a remek stílust. Első fejezetünkben pontokra szedjük a legfontosabb szabályokat, és elmagyarázzuk, hogyan is zajlik itt egy mérkőzés.

Webshop ajánló
Heroes of the Storm
  • PC

ALAPSZABÁLYOK, AMIKET ÉRDEMES MEGFONTOLNI

Kezdőnek lenni nem szégyen. Mi is voltunk zöldfülűek, akik az oktatómódban kezdték meg a pályafutásukat, és sokáig azt sem tudtuk, hogy mi az a globális XP-rendszer. De a HotS jó barát, ezért aztán igyekszik megkönnyíteni első lépéseinket, amit vele töltünk, és egy rendkívül jól felépített tutoriallal nyit a totális kezdők számára. Ezt semmiképpen se nyomd el! Itt ugyanis megismerkedhetsz azzal, hogy mik azok a sávok, milyen különleges feladatok várnak minket egyes pályán, és hogyan fejlesztheted hőseidet a csaták során. E témákra rovatunk későbbi részeiben részletesebben is kitérünk, de mielőtt bedobnánk titeket a mélyvízbe, inkább azokat a területeket csiszoljuk világosabbra, melyek kicsit homályosak maradnak az oktatópályák leküzdése után is. Azokat, amikre nem tér ki külön az oktatómód, amiket érdemes tudni már az első indulás előtt itt. Íme!

GLOBÁLIS XP-RENDSZER

A Heroes of the Storm egyik sajátossága, hogy csapatunk minden tagja egyformán kapja a tapasztalati pontot, ezt nevezik globális XP-rendszernek. Ez annyit tesz, hogy ha valaki bárhol a pályán elég közel áll egy ellenséges creephez vagy zsoldoshoz, amikor az meghal, az ott szerzett XP-t mindenki megkapja a csapatból. Mivel nincs last hit és deny sem, azaz nem számít, ki viszi be a végső találatot a creepekre, ezért aztán csak egyetlen dologra kell ügyelni, de arra nagyon: mindig legyél minden sávon, és igyekezz minél több XP-t „felszipkázni” a meccs folyamán! Ez a szabály pedig különösen fontos a mérkőzések korai szakaszában. Amennyiben egyedül vagy egy sávon, és felkínálkozik a lehetősége annak, hogy leverj valakit valahol távolabb, ne menj sehova! Hidd el, nem éri meg elkóricálni a biztos XP-forrástól, mert az így szerzett tapasztalati pont általában egyenlő azzal, amit a szabadon hagyott sávon veszítesz közben. Ha pedig nem sikerül a gankelés, akkor hátrányba kerül az egész csapat.

E szabály alól egyetlen esemény menthet fel, mégpedig az, ha valamilyen feladatot el kell végezni a pályán (tribute gyűjtése például). Ettől függetlenül az öt játékosnak mindig elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy teljesen lefedjék a pályát. A legideálisabb az, ha hárman folyamatosan farmolnak a sávokon, ketten pedig zsoldostáborokat pucolnak ki, amint azok elérhetővé válnak. Igyekezz ezzel a módszerrel elérni a 10-es szintig, de ha minden épületetek áll még, akkor maradhatsz farmolni egészen 13-ig. Ne próbálj hősködni, ellenfeleket támadni! Maradj XP-távolságon belül, még a creepeket sem fontos ütni. A lényeg, hogy dőljön az a drága tapasztalati pont.

FIGYELD A MINITÉRKÉPET!

Ez a legeslegfontosabb tanácsunk. A fenti intelmet ugyan minden videojáték tippek-trükkjébe beleírhatnánk, de itt különösen fontos, hogy gyakran pillants le a képernyő jobb alsó sarkába, ahol a minitérkép elhelyezkedik. Ez az eszköz ugyanis egy rettentő hasznos információforrás, amit 100%-osan ki kell használni. Segítségével figyelemmel kísérheted az ellenfelek és csapattársaid helyzetét, láthatod, hogy mely tornyok állnak még, és hogy melyik zsoldostábort lehet eliminálni. Ha a térképen nem látszódik az ellenfél, az is árulkodó lehet, hiszen ilyenkor sejtheted, hogy valamelyik tábort pucolják épp tisztára, de az is lehet, hogy épp a bosst ütik, ti pedig ilyenkor meglephetitek őket. Minden ikon, minden felvillanó pont a minitérképen hasznos infó, amit fel kell dolgozni és elemezni a játék folyamán. Ez persze egy rendkívül nehéz, sok gyakorlást igénylő feladat, de idővel az agyad magától rááll majd arra, hogy feldolgozza az ott látottakat, és úgy irányítod majd hősödet, hogy a lehető legideálisabb helyzetbe kerülj vele.

Egyébként még a gyakorlott játékosok is gyakran beleesnek abba a hibába, hogy nem figyelik, hogy társaik valóban ott vannak-e mögöttük, mikor elindulnak egy opponens vagy egy feladat irányába. Minél közelebb van valaki a célja eléréséhez, annál jobban beszűkül a figyelme, főleg a harcok folyamán, ezért aztán egy támadás előtt mindig vess még egy utolsó pillantást a térképre, hogy mindenki a helyén van-e.

HELYEZKEDJ OKOSAN!

A minitérképpel szorosan összekapcsolódik következő tanácsunk, mely a helyezkedésről szól. Játékaim során sokszor vettem észre, hogy egyes társaimnak fogalmuk sincs arról, hogy mikor hol járnak a pályán, hozzájuk képest pedig hol vannak a többiek. A jó helyzetfelismerő készség alapvető fontosságú a MOBA-k esetében, így itt is. A csataterek, azaz a pályák ismeretének hiánya sem mentesít az alól, ha butaságokat csinálsz. Ilyen eset az, ha például berohansz az ellenfél tornyai alá, mert túl sokáig üldözöd a célpontodat, vagy hagyod, hogy a creepek leüssenek egy jó nagy adagot az életerődből. Igazából annyira fontos a jó helyezkedés, hogy erre a témára érdemesebb lenne egy egész oldalpárt szentelnünk majd a jövőben, ezért most itt inkább csak érintőlegesen térünk ki a legfontosabb dolgokra.

Először is mindig helyezkedj úgy, hogy biztonságban legyél! Ne hagyd magad meglepni, mindig legyen elég időd arra, hogy amennyiben rád ugrik a bokorból egy-két ellenfél, simán visszavonulót tudj fújni. Fontos tanács, hogy a gólemekkel és a nagyobb szörnyekkel vívott harcok folyamán mindig less a talpad alá, ugyanis ezek simán földbe gyökereztetik a lábaidat, területre ható képességeikkel pedig hatalmas sebzéseket okoznak, amennyiben nem állsz ki időben az ezen támadásokra figyelmeztető jelzőkörökből.

Ezenkívül mindig maradj mozgásban. Azt mindenki tudja, hogy egy álló célpontot könnyebb eltalálni, mint egy mozgót, de azt is vedd figyelembe, hogyha nem mozogsz, akkor gyenge játékosnak fogsz tűnni, akit az ellenfél előszeretettel pécéz ki magának. Ugyancsak az előző témával kapcsolatos az, hogy mindig helyezkedj úgy, hogy lásd az ellenfeleidet és tudd azt is, hogy ők hol vannak. Ha nem tudod, hol vannak, akkor honnan tudod, hogy hova mehetsz? Ha nem látod őket, akkor vajon biztonságosan tolhatod tovább a sávot, vagy ideje lenne visszavonulót fújnod? Ezért aztán ha nem tudod, hogy ellenfeleid épp hol járnak, mindig számíts arra, hogy pont érted jönnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy folyamatosan behúzott farokkal kell járkálnod, de számítanod kell arra, hogy valahonnan megpróbálnak meglepni.

ISMERD A KÉPESSÉGEIDET!

Sajnos olyan is gyakran előfordul, hogy úgy csatlakozik valaki egy mérkőzéshez, hogy még életében nem játszott egy percet sem azzal a hőssel, akit választott. Ez főleg keddenként, azaz az ingyenes hősrotációs napokon gyakori. Ilyenkor profibb játékosként jobb kerülni a HotS-t, ha nem akarsz agyvérzést kapni. Kíméld meg társaidat attól, hogy felforrjon az agyvizük, és próbáld ki a hősöket még azelőtt, hogy éles helyzetben bevetnéd őket! Ez ugyanis egy rettentő hasznos funkció a játékban.

Persze akadnak olyan szereplők, akiket pár perc gyakorlás után vígan pályára vihetünk (Li Li, Raynor, Tyrande), de léteznek olyanok is, akikkel tucatnyi meccset le kell játszani, hogy ráérezz a képességeikre. Azt tudtad például, hogy Abathur fizikailag nem is vesz részt a csatákban, csak más társait tudja megszállni? Vagy azt, hogy Rehgar milyen gyakran tud gyógyítani? Na ugye! Ahhoz, hogy jó játékossá válj, minden hőst alaposan meg kell ismerned, hiszen tudnod kell, mire számíts, ha szembetalálkozol valamelyikkel. Ezért aztán nyugodtan próbálgasd ki mindet a Shop menüpont alatt, nézz sok visszajátszást a YouTube-on, és olvass oktatóoldalakat, hogy megtudd, mi a legideálisabb build számukra. Természetesen ezzel a témával is bővebben foglalkozunk még a jövőben, addig is gyakoroljatok sokat!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!