Wii U

Sokan és sokszor találgatták már, hogy ugyan mi a fene lehet abban a fránya Wii U-ban. Ugyan a konzol az USA-ban már hetek óta kapható (hozzánk holnap ér el), eddig senki sem túrta fel az alkatrészek valódi adatait. Ezen az áldatlan állapoton változtatott most egy Marcan becenévre hallgató hacker (becsületes nevén Hector Martin), aki saját bevallása szerint feltörte a gépet, és Twitteren világgá kürtölte, mit rejt az elegáns fekete vagy fehér borítás.

Nos, ha csak a frekvenciák nyelvén elemezzük az eredményt, minden bizonnyal hanyatt esünk a székben, és nem örömteli meglepetésünkben: a Wii U három PowerPC 750-es magot számláló processzora 1,24 GHz-en ketyeg, ami kevesebb, mint a fele az Xbox 360 és a PlayStation 3 sebességének. Ami a GPU-t illeti, 550 MHz-en jár, azaz pont ugyanolyan erős, mint a PS3-é. Igen, a számok nem hazudnak, a gép lassú... mondhatnánk, ha a számítástechnika puszta algebra lenne. Mivel azonban itt mindig több van a felszín alatt, érdemes tovább elemezni a konzol alkatrészeit és azok kapcsolatát.

Marcan szerint nevetséges azt állítani, hogy a gép rosszabb, mint a jelen generációba tartozó élhardverek, mert nem az, sőt, többet tud azoknál, csak épp a Nintendo mérnökei nem szimpla frekenciákkal akarták túllicitálni az MS-t és a Sonyt, hanem gyors buszrendszerekkel és ügyes tervezéssel. Hector nem árulta el, hogy nyerte ki az adatokat a konzolból, de állítása szerint nem kellett moddolnia, elég volt szoftveresen megbuherálni egy kicsit, és már csicsergett is.

Ennyi, nincs több titok, ami meg mégis, azt majd pár héten belül a többi techzseni úgyis kifürkészi. Mi mindenesetre nem adunk a nyers adatokra, mert az igényes játékokat sosem hertzekben mérték. A gép hazánkban holnaptól, azaz november 30-tól lesz kapható.