• James Cameron szerint a Marvel vizuális effektjei sem rosszak, de vannak hiányosságaik
  • Az természetfeletti lények arcábrázolása terén nem tudnak mély érzelmeket bemutatni
  • Szerinte az Avatar effektjeiért felelős cég kategóriával jobb riválisánál
  • Cameron korábban felszínesnek és életszerűtlennek minősítette a szuperhősfilmeket

Csütörtökön világszerte mozikba kerül az Avatar: A víz útja. Az első kritikák ugyan széttartónak látják a három óra tíz perces cselekményt, abban viszont teljes egyetértés mutatkozik a korai nézők között, hogy lehengerlő látványt és az első résznél mélyebb karakterdrámákat rejt a film. James Cameron néhány hete a produkció kampánykörútján elárulta, hogy a szülői és a közösségi felelősségvállalás kérdésére helyezte a történet hangsúlyát. Saját munkáját akkor a szuperhősfilmekkel állította szembe, amiket a valóságtól elrugaszkodottnak és felszínesnek titulált. Nem kis vihart kavart, Scorsese után szabadon, kijelentésének hullámai végül még Tarantinót is elérték.

Cameron a Comic Book friss videóinterjújában rendezésének másik fő alkotóelemére is kitért, az Avatar 2 színvonalát pedig ismét a Marvel művek rovására demonstrálta. Noha a beszélgetés elején leszögezte, hogy ezúttal nem fogja ekézni a két képregényfilmes stúdiót, hamar ezzel kapcsolatos kérdést szegeztek neki. Brandon Davis riporter arra volt kíváncsi, hogy a szuperhősfilmek inspirálták, ösztönözték-e az Avatart a vizuális effektek terén, a direktor pedig csípős választ adott. Elismerte a kortárs technikai innovációt, ugyanakkor kijelentette, hogy a Marvel ezen a téren meg sem közelíti A víz útja színvonalát. Úgy ítéli, hogy vizuális effektekért felelő cégük a rivális vállalatnál érezhetően igényesebben dolgozik.

covllage.jpg
(Thanos és egy Na'vi az Avatar 2-ből. A képek forrása: Polygon, Vulture)

„Nyilvánvalóan a nagy képregénymozik diktálják a tempót a filmiparban… A technológia egyre szélesebb körű használata mindenkit befolyásol. Gyakorlottabb szakembereket, több eszközt […] biztosít. Több tehetséges ember dolgozik ma ezen a területen. A mi csapatunk, a WETA Digital folyamatosan új munkavállalókat keres, akik ebből az akolból jönnek. […] A WETA Effects, ahogy újabban hívják, a legnívósabb. Igaz? Az Industrial Light & Magic nívós munkát végez, de az arc érzelmeinek bemutatása terén… Thanos? Ugyan, ne viccelj már. Láttad a filmünket. Még csak nincsenek is egy súlycsoportban” – méltatta a WETA-t és hívta fel a figyelmet Na'vik mimikájára. Ti is hasonlóképpen látjátok az előzetes alapján?

Avatar: A VÍZ ÚTJA

A második felvonásban visszatér az immár négy gyermeket, köztük három Na’vit és egy ember fiút nevelő Jake Sully és Neytiri (Sam Worthington és Zoe Saldaña), illetve megismerünk számos új karaktert. A folytatásban középpontba kerül a Metkayina nevű faj, akiket hüllőszerű vízi lényeken lovagolva láthatunk – vezetőjüket Kate Winslet formálja meg. Stephen Lang úgy fogalmazott, hogy a 2009-ben megismert Miles Quaritch „nagyobb, kékebb és dühösebb” alakjában tér vissza. Visszatér a stábba továbbá Sigourney Weaver is. Ti várjátok már a közelgő bemutatót?