• Robert Downey Jr. szerint manapság a termék fontosabb az elveknél és az embereknél
  • Ugyanakkor a jó termékhez megfelelő előadóművészek, színészek szükségeltetnek
  • Úgy véli, hogy a nagy blockbusterek teremtenek helyet más típusú, drámai alkotásoknak

Quentin Tarantino nemrég csatlakozott Ridley Scott, Francis Ford Coppola, Martin ScorseseJames Cameron, Steven Spielberg és más legendás rendezőkhöz, amennyiben éles kritikával illette a kortárs blockbustereket, különösen a szuperhősfilmeket. A nevezett alkotók felszínes történetük, életszerűtlen karaktereik és pongyolának vélt kifejezésmódjuk miatt kárhoztatták korunk legsikeresebb műveit. Többségük azonban leginkább arra hívta fel a figyelmet, hogy a XX. századi tendenciákkal ellentétben manapság szinte nem marad érdemi hely más típusú filmeknek és műfajoknak a moziban.

Tarantino éles kijelentése

Tarantino kifejtette, milyen egyhangú napjainkban a kínálat, majd külön kitért a mozisztárok helyzetére. „Hollywood Marvelizációjának része, hogy ezek a színészek az adott karakterek bőrében lettek híresek. De ők valójában nem sztárok. Ugye? Amerika Kapitány és Thor a sztár. Nem én vagyok az első, aki ezt kimondja, már vagy milliószor elhangzott… Az az igazság, hogy a franchise karakterek lesznek sztárok” – fogalmazott az utolsó egész estés filmjére készülő, de már a sorozatok világával kacérkodó rendező.

quentin-tarantino.jpg
(Tarantino. A kép forrása: Best Movie)

Ki is a mozisztár?

A karakán kijelentésre először Simu Liu, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája sztárja reagált. Elmondta, hogy ha mozisztárság kapuőrei kizárólag az általa is tisztelt Tarantino és Scorsese lennének, akkor ő soha nem játszhatott volna nagyköltségvetésű filmben. Hozzátette, hogy a Marvel sok kisebbség ügyét vállalta fel, míg a híres hollywoodi Aranykor „rettenetesen fehér volt.” Ezzel szemben Samuel L. Jackson, aki több ízben dolgozott Tarantinoval, úgy látja, hogy a Moziverzum történeteihez ugyanúgy színészek kellenek, mint más filmekhez. Egyszerű érvet hozott: mozisztár az, aki megtölti a székeket, a Chadwick Boseman típusú színészsztárok pedig ezt teszik.

simu-liu-in-shang-chi-1.jpg
(Simu Liu. A kép forrása: Trending News)

Robert Downey Jr. higgadt értékelése

Újonnan csatlakozott a nyilvános vitához Robert Downey Jr,, Vasember megformálója. „Úgy gondolom, sokat elárul rólunk, hogyan vélekedünk ezekről a kérdésekről. Szerintem olyan korba élünk, és ehhez én magam is akaratlanul hozzájárultam, ahol a termékek többet számítanak az elveknél és az embereknél. Ám ez kétélű fegyver. Egy termék csak annyira jó, amilyen tehetségű személyek képviselik. Készíthet akármilyen jó terméket egy szerző vagy egy nemzeti jelentőségű író-rendező, ha nincs megfelelő előadóművész, aki eljátssza a szerepet, soha nem fog kiderülni, milyen jó is a dolog” – vélekedett a Deadline hasábjain.

Az ötvenhét éves színész úgy véli, hogy Hollywood alkotóközösség, ahol mindenféle produkciónak jut hely. Ám ahhoz, hogy az Armageddon Time típusú filmek elkészülhessenek, szükség van a Top Gunra és az Avatarra, mondta. Végül jelezte, hogy Vasember mellett számos más alakot keltett és kelt életre olyan neves rendezőkkel, mint például Christopher Nolan vagy drámai művekben, lásd a The Sympathizer című minisorozatot – utóbbi során öt különböző karaktert játszik. Ti hogy vélekedtek a kérdésről? Írjátok meg kommentben!