Sok spekuláció látott már napvilágot a Wii U tényleges erejével kapcsolatban. Az általánosan elfogadott vélekedés szerint a Nintendo év végén rajtoló konzolja csak egy kicsit erősebb a jelenlegi generáció éllovasának tartott PS3-nál, azaz komoly elmaradásban lesz, ha kijön a Sony és a Microsoft következő generációt képviselő masinája.



Bár Ivata Szatoru Nintendo-elnök nemrégiben felszólalt a rossznyelvű pletykák ellen, mondván, hogy a Wii U igenis versenyképes lesz, ha grafikáról van szó, most egy független csapat is alátámasztotta, hogy a vas jóval túlmutat a most kapható konzolok teljesítményén.

"A Wii U sokkal erősebb, mint a PS3 és az Xbox 360. Komolyan frusztráló látni a sok pletykát és spekulációt, és hallgatni, ahogy az emberek szajkózzák, hogy ugyanakkora teljesítménnyel bír, vagy akár gyengébb is. Határozottan erősebb pedig. Úgy vélem, mi voltunk az egyik első csapat, akik látták a gépet." -- nyilatkozta a 5th Cell vezetője, Jeremiah Slaczka a GameInformernek.

Slaczka és csapata egyébként egy több platformon, köztük PC-n és Wii U-n is megjelenő, Scribblenauts Unlimited című játékon dolgozik, mely ugyan távolról sem a grafikával hódit, bizonyára kellő tapasztalatot jelent ahhoz, hogy a srácok leszűrhessék egy konzol erejét. A Wii U specifikációival kapcsolatban egyébként nagyon szűkszavú volt a Nintendo, az E3-on is csupa félreérthető adatot közöltek.