• A Warner hivatalosan bejelentette, hogy nem készül több saját gyártású európai produkció a Maxre
  • Ez alól a spanyol és a francia nyelvű művek képeznek kivételt
  • Harmadik féltől származó helyi sorozatok és filmek viszont bekerülhetnek a szolgáltató kínálatába
  • A Warner költséghatékonysági terve, ill. a Max és a Disecovery+ egyesítése indokolja a döntéseket

A járvány kitörése után rengeteg pénzt és energiát fektetett a Warner az HBO Max felépítésébe, miközben erőteljes konfliktusokat vállalt a moziiparral. Az azóta átalakított szervezettel és új vezetőséggel működő vállalat – immár Warner Bros. Discovery – eltérő koncepciót dolgozott ki. A David Zaslav vezetése alatt roham léptekkel központosított cégháló a Harry Potter és a DC univerzumra építené a stúdió jövőjét, miközben más területeken folyamatos leépítéseket eszközölnek.

Zaslav egyik legfőbb célkitűzése a költségek 3 milliárd dollárral való csökkentése, ugyanakkor a médiakonszern szervezeti centralizációja miatt rögtön súlyos kiadásokkal kezdte elnöklését. A hatékonyság jegyében leállítottak azonban számtalan fejlesztés alatt álló vagy akár futó produkciót, például A farkas gyermekeit, két hónapos működés után megszüntették a CNN+ streamingszolgáltatót, illetve múlt héten beszántották az egyre gyümölcsözőbb európai műhelyeiket.

hbo-maxdiscovery-plus.jpg
(A kép forrása: HaziMozi)

A következő időszakban biztosan nem készül saját gyártású produkció az északi országokban (ide tartozik Dánia, Svédország, Norvégia és Finnország), Hollandiában, Törökországban, illetve Közép-Európában. Sőt a szolgáltató eltávolította több népszerű sorozatát és filmjét, köztük például A besúgót. A Warner Bros. Discovery szóvívője az HBO Max és a Discovery+ egyesítésével indokolta a radikális lépéseket. Feltehetően az új nemzetközi streaming platform anyagi hátterét igyekeznek most megteremteni.

largeabesugogiffcsoportkep.jpg
(A besúgó. A kép forrása: Film.hu)

Nyilatkozatban jelezte ugyanakkor a Warner, hogy nem kívánják elhagyni a leépítéseket elszenvedő régiókat, csupán a saját készítésű művek helyett harmadik féltől származó nemzeti produkciókkal töltenék fel kínálatukat. Sajtóértesülés szerint a már gyártásban lévő projektek elkészülnek, ezeknek jelentős részét viszont jó eséllyel eladja majd az HBO.

A kontinensen kivételt képeznek a spanyol és a francia produkciók. Ezeket feltehetően a világ más részein élő nagyszámú spanyol és francia ajkú lakosság, elsősorban a latin-amerikai és az Államokban élő latino kisebbséghez tartozó nézők miatt kíméli meg a Warner.