• A Netflix nem erősítette meg, de értesülések szerint újabb elbocsátások várhatók a cégnél
  • Miután törölték az orosz profilokat, az új felhasználók nem pótolták a kieső hiányt
  • Januárban több mint 600, ma mindössze 175 dollárt ér egy Netflix részvény
  • Reklámokat is bevezethet hamarosan a szolgáltató

Ha a friss játékos tartalmakra, a Nyerd meg az életed-univerzum bővülésére, Mr. Bean leigazolására, a Stranger Things sikereire, a Pinokkió adaptációra vagy a Tőrbe ejtve típusú nagyköltségvetésű filmekre gondolunk, nézőként semmiképp sem tapasztalható színvonalcsökkenés a Netflix háza táján. A részvénytőzsdén azonban hetekkel ezelőtt lejtőre került a legnépszerűbb streamingszolgáltató.

A hiány kiküszöbölése érdekében már májusban leépítéseket eszközölt a cég, a hét végén pedig sajtóértesülések szerint újabb elbocsátások várhatók. Tavasszal százötven alkalmazott, illetve több tucat vállalkozó és részmunkaidős kolléga kényszerült távozni a világszerte tizenegyezer embert foglalkoztató platform kötelékéből. A következő, feltételezett elbocsátás mértéke egyelőre nem ismert, a Netflix szóvívője pedig nem nyilatkozott az értesülésekről.

netflix-logo.jpg
(A kép forrása: HajduPress)

Az orosz-ukrán háború és a részvények

A lavinát az orosz-ukrán háború indította, amikor a Netflix automatikusan törölte orosz profiljait. Békeidőben növekedést könyvelhetett volna el a szolgáltató, a 200 ezer új feliratkozó azonban nem kompenzálta a kiesést. A hír annyira megrémítette a Wall Streetet, hogy azóta 70%-ot veszítettek értékükből a cég részvényei. Januárban több mint 600 dollártért vásárolhatunk részvényt, ma nagyjából 175 dollárért tehetjük meg ugyanezt.

Reklámok és vetélytársak

A bevételkiesést másfelől reklámokkal pótolná a Netflix. Ugyanakkor nem a szolgáltató az egyetlen amerikai filmprodukciós cég, ami leépítésekhez folyamodott az utóbbi időben. Hasonlóképp járt el az egyébként nagy terveket szövögető Warner Bros. Discovery is, míg az induló HBO Max és a Disney+ biztosan súlyos összegeket költött az elmúlt két évben.