• 76 éves korában elhunyt Stephen Hawking
  • Korunk egyik legnagyobb fizikusaként ismerhettük
  • Eddig ő élt a legtovább egész testét megbénító betegségével

Az esti órákban elhunyt korunk egyik legnagyobb és legismertebb elméje, az angol születésű Stephen Hawking, tudtuk meg családjától. Hawking fizikusi és popkulturális körökben is ismert volt, egyrészt betegségének, az egész testét megbénító ASL-nek, másrészt a különféle tévésorozatokban (Star Trek: Az új nemzedék, Agymenők) történő felbukkanása, harmadrészt best seller könyvei (köztük a lányával közösen írt gyerekkönyvek) okán. 2015-ben életrajzi film készült az életéről A mindenség elmélete címmel, a filmben Eddie Redmayne alakította Hawkingot.

Betegségét – ami miatt mostanra már csak pislogni tudott, valamint két ujját volt képes mozgatni a jobb kezén – 21 éves korában diagnosztizálták. Akkor az orvosok 2-3, de legfeljebb 10 évet jósoltak neki, mára viszont már úgy jegyzi az orvostudomány, mint a leghosszabb ideig túlélő ASL-beteg. A betegség lassan uralta el a testét. 32 éves korában már nem tudott egyedül felkelni az ágyból vagy magától enni, később pedig egy tüdőgyulladás miatti életmentő műtét következményeképpen beszédképessége veszett oda – ekkor kapta meg beszédszintetizátorát.

Tudományos körökben elért sikerei példaértékűek. 17 éves korában vették fel az oxfordi egyetemre, de mivel betegsége miatt úgy érezte, nem lesz ideje befejezni az iskolát, csak 1965-ben doktorált, méghozzá a Cambridge-i Egyetemen. Még Oxfordban kiterjesztette és matematikai modellbe öntött Einstein általános relativitáselméletét, aminek hála néhány évvel később bizonyítottá vált a gravitációs szingularitások létezése. Ugyanakkor tévedéseit sem volt rest beismerni, ahogy az történt 2004-ben egy dublini konferencián, ahol mások kutatási eredményének hatására visszavonta a fekete lyukakról szóló elméletét, miszerint az anyag elvész bennük.

37 éves korában felajánlották neki a Cambridge-i Egyetem 1663-ban alapított Lucas-professzori székét, ugyanebben a megtiszteltetésben előtte mindössze 18-an részesültek, köztük maga Sir Isaac Newton.

Valószínűleg az, hogy Hawking ilyen sokáig képes volt együtt élni betegségben, nagyban köszönhető feleségének, Jane Wilde-nak, akit 1965-ben vett el és három gyermeke született tőle: Lucy, Robert és Tim. A nőtől 1991-ben vált el, miután házasságuk Hawking betegsége és hírneve miatt kezdett megromlani. A fizikus 1995-ben újranősült, egyik ápolónőjét, Elaine Masont vette el. Eme házassága során megromlott a viszonya gyermekeivel, akik nem jöttek ki jól új feleségével, ráadásul 2004-ben az ápolónők fel is jelentették a nőt, mondván: bántalmazza férjét. Hawking tagadta a vádakat, így ügy nem lett belőle, de végül 2006-ban elváltak. Viszonya gyermekeivel és első – azóta újra férjhez ment – feleségével ezután sokat javult.

stephen-hawking.jpg

Stephen Hawking békésen távozott ebből a világból. „Rendkívüli tudós és nagyszerű ember volt, akinek munkássága és hagyatéka még évekig élni fog. Bátorsága és kitartása, briliáns elméje és humora az egész világon inspirálta az embereket. Egyszer azt mondta: nem sokat érne az univerzum, ha nem lennének benne olyan emberek, akiket szeretünk. Mindörökké hiányozni fog nekünk” – mondták gyermekei. Nyugodjék békében.