A Vodafone Csoport vezető szerepet vállalt az 5G-hez kapcsolódó nemzetközi fejlesztésekben és tesztekben: februárban a Vodafone Spanyolország a világon elsőként létesített sikeres 5G hívást, azóta pedig számos további tesztet indítottak el többek között Olaszországban, az Egyesült Királyságban, valamint Németországban. A Vodafone Magyarország 2018. szeptember 25-én, az Internet Hungary konferencián mutatta be, mire lesz képes a mobilhálózatok következő generációja.

Az Esport Universum szervezésében a Vodafone budapesti székházában zajló HearthStone Magyar Kupa tartalmát a siófoki kihelyezett stúdióban valós időben vágták és kommentálták, az adás pedig ezt követően 5G tesztkapcsolaton keresztül került fel a világhálóra, ahol az érdeklődők a Twitch felületén, a Fusion TV csatornáján követhették az élő, HD minőségű videó streamet.

A Vodafone az első publikus, nagyközönségnek bemutatott 5G demóján egy, a meglévő 4G hálózattól független teszt core hálózatot és 5G-s modemet, valamint egy aktív antennával felszerelt bázisállomást használt. Az aktív antenna (más néven 'massive MIMO') lényege, hogy a jelet pontosabban körülhatárolt rétegekbe tudja rendezni, ezzel növelve az átvitel hatékonyságát. Ezek a rétegek nagyobb kapacitást tudnak biztosítani, mint a jelenlegi 4G rendszerek, azonos sávszélesség használata mellett. Ez az aktív antennával felszerelt rádiós berendezés a 3.5GHz-es frekvencián biztosította az 5G kapcsolatot a hálózat modemjének, amire a videós szerver rácsatlakozott.

vodafone-5g.jpg