Elég érdekes helyet foglal el a Valós halál (avagy eredeti címén Altered Carbon) a Netflix kínálatában. A sorozatnak már lement az első és a második évada, és bár az átütő sikertől mindkét szezon messze állt, azért tagadhatatlan, hogy a maguk módján kifejezetten szórakoztatóak, sőt helyenként kellemesen egyediek voltak, főleg úgy, hogy olyan túl sok cyberpunk szériát nem lehet találni a piacon.

Valószínűleg érzik ezt a potenciált a Netflixnél is, hiszen a mérsékelt sikerek ellenére újra és újra bepróbálkoznak a Valós halál univerzumával. Hogy lesz-e majd valamikor harmadik évad, azt egyelőre nem tudni, azonban addig is befutott egy ugyanebben az univerzumban játszódó anime spin-off, mely Takeshi Kovacs egy korai, a sorozat alapjául szolgáló könyvekben sem említett kalandját meséli el. Ez az Altered Carbon: Resleeved, ami brutális és látványos akciójeleneteivel valamint kérlelhetetlen tempójával igyekszik magát belopni a nézők szívébe. De vajon mekkora sikerrel?

altered-carbon-resleeved-04.jpeg

Újraburkolva

Az Altered Carbon: Resleeved története egy évvel Quellcrist Falconer halála és a quellista forradalom bukása után játszódik a könyvekben érintőlegesen megemlített Latimer világán, a főhőse pedig természetesen a félig magyar, félig japán származású egykori kommandós és terrorista, Takeshi Kovacs. Kovacsot ezúttal a helyi yakuza egy prominens tagja bízza meg azzal, hogy derítse ki, ki ölte meg a testvérét. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehesse, a férfinak meg kell védenie egy fiatal, nagyszájú tetoválóművészt és együtt kell dolgoznia a Protektorátus egy elit ügynökével is.

És bár alapjait tekintve az Altered Carbon: Resleeved sztorija ígéretesnek tűnik, sajnos a készítők messze nem tudták kiaknázni a benne rejlő potenciált. Igazából az egész csak egy átlátszó alibizés, amire felhúztak pár ritka látványos harcjelenetet, és ennyi. Igaz ugyan, hogy akad benne egy csavar és néhány, a sorozatból is ismerős szereplő is felbukkan, azonban előbbit villámgyorsan ki lehet találni, utóbbinak pedig nincs sok teteje, egyszerű kis kikacsintás a rajongóknak, semmi több.

altered-carbon-resleeved-01.jpg

A katanád ne hagyd otthon!

A történet tehát enyhén szólva is gyenge lábakon áll, a harcjelenetekre viszont szerencsére ennek a szöges ellentéte az igaz. A készítők itt nagyon odatették magukat, így az Altered Carbon: Resleeved akciói túlzás nélkül lepipálnak bármit, amit a sorozat első két évadában láthattunk. Az összecsapások kellően kreatívak, kíméletlenek és véresek, ráadásul akad bennük néhány nagyon látványos lassítás is, arról nem is beszélve, hogy az Altered Carbon: Resleeved végre megválaszolja azt a kérdést, hogy miért retteg mindenki a lőfegyverek korában is kardokat lóbáló tech nindzsáktól.

Épp ezért kijelenthető, hogy az Altered Carbon: Resleeved legerősebb pontját egyértelműen a harcjelenetek jelentik. Ezt pedig valószínűleg tudták a készítők is, hiszen nem spóroltak az erőszakkal, mi több, a 74 perces játékidőbe egyből három hosszú és igényes összecsapást is belecsempésztek. Ha engem kérdeztek, már csak ezekért is megéri egyszer leülni a Resleeved elé.

altered-carbon-resleeved-05.jpg

Ismerős arcok?

Ami az Altered Carbon: Resleeved kinézetét illeti, ezen a téren elég vegyesen teljesít a Netflix új animéje. A különböző környezetek, a Latimer felszínét és városait mutató távoli felvételek gyönyörűre sikerültek és csak úgy árad belőlük a cyberpunk hangulat (ebben a tekintetben tehát a Resleeved simán odaver a második évadnak), az egyes karakterek azonban már jóval esetlenebbül néznek ki, illetve az arckifejezések sem minden esetben lettek eltalálva. Ez utóbbi probléma talán épp a szerencsétlen yakuza főnöknél figyelhető meg legjobban, aki szinte állandóan grimaszol.

A karakterek tekintetében javarészt sikerült hozni a kötelezőt, mindegyik szereplő hoz egy stabil közepes szintet, nincs köztük kiugróan jól vagy rosszul megírt figura. Az egyetlen kivételt talán a Resleeved MI hotelje, Ogai, jelenti, akit jó eséllyel szerettek volna egy amolyan Poe-pótléknak megalkotni, de nyomába sem érhet az eredeti sorozat szállodájának.

altered-carbon-resleeved-0200.jpg

Az egyértelmű siker ezúttal is elmarad

Mindent összevetve az Altered Carbon: Resleeved minőségben tökéletesen passzol a sorozat eddig megjelent két évadának felemás színvonalához. A látvány helyenként nagyon erős tud lenni, a harcjelenetek pedig irigylésre méltóan lazák és ötletesek, azonban az összképbe nagyon belerondít a lapos és kiszámítható sztori, amin még a sorozatból ismerős karakterek beemelése sem tud segíteni. És bár az anime végét a készítők szándékosan nyitva hagyták egy esetleges folytatásnak, jó kérdés, hogy vajon ilyesmire mekkora igény van?

Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy az Altered Carbon: Resleeved rossz film lenne, sőt a sorozat vagy a könyvek rajongóinak még ajánlható is az alkotás, főleg most, hogy a kényszerű home office miatt sokaknak megugrott a rendelkezésre álló szabadideje. Ráadásul a nyelvtudás sem jelenthet akadályt, hiszen az Altered Carbon: Resleeved magyar szinkronnal és magyar felirattal is elérhető, így tényleg bárki elmerülhet ebben a sötét és izgalmas jövőképben.

Támogasd te is a PC Gurut!