Talán nincs is ember, aki ne ismerné Marty és Doki párosát, vagy éppen a DeLoreant, amely különleges effektek mellett viszi el utasait a megfelelő időpontba. A Vissza a jövőbe, Zemeckis és Spielberg nagyszerű produkciója, mely a popkultúra része, és amely a maga módján nemcsak az ipart, de akár az öltözködést is befolyásolta. Közismert idézetekkel, karakterekkel, helyzetekkel – olyan élményt nyújtva, ami a többség számára nem ismeretlen. Nos, a Prospero Hall ezt az élményt dolgozta át asztali társasjáték formájába, az első filmet alapul véve, a Funko számára, hogy kedvenc szereplőinkkel egy mindenki számára emlékezetes pillanatokkal teli kooperatív kalandot élhessünk át. A nagyszerű külföldi kiadásokkal is rendelkező Társasjátékpontnak köszönhetően pedig most mi is átélhettük a filmből készült kampányt, melynek során igazán csak egy dolog számít: a szerelem.

Back to the Future: Back in Time

  • Hazai partner: Társasjátékpont
  • Kiadó: Funko Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 50 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,3/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Társasjátékpontnál 11 990 forint

Az átlag Funko-kialakítású és méretű dobozon már az art is egyértelművé teszi, hogy milyen játékról van szó, mit dolgoz fel, a fedelet leemelve pedig nemcsak egy mutatós játéktábla, néhány jól felismerhető karaktert ábrázoló mini, illetve számos színes kocka, kártya és egyéb összetevő kerül elő, de még egy elég igényesen összerakott DeLorean is. Merthogy a teljesen kooperatív játékban a fő feladat, hogy a játékosok egyfelől összeszedjék a járgány beindításához szükséges összetevőket, amivel aztán visszamehetünk a jövőbe, emellett pedig Lorraine és George egymásra találjon, egymásba szeressen, mielőtt Marty végleg kiíródik a lehetséges jövőből. Ehhez azonban természetesen Biffnek, az ügyeletes rosszfiúnak is van néhány szava.   

Kockázatos feladatmegoldás

A játék több sávot is figyel és használ, ezek közül a legfontosabb a külön táblával rendelkező fő eseménysáv, ami kártyákat, ezáltal történéseket hoz be a képbe, valamint Biff mozgását koordinálja, aki mindig Lorraine vagy George irányába indul, hogy aztán jól alánk tegyen. Természetesen elébe mehetünk a dolognak, Biff bácsit ki is lehet ütni, aki onnantól tokenek levétele mellett egy rövid időre pihenőre kerül, ami során gond nélkül végezhetjük a dolgunkat.

Ez a dolog pedig számos elemmel rendelkezik, hiszen elsődleges feladatunk három eszköz begyűjtése a DeLoreanhez, illetve a szerelemsáv rendben tartása, amihez George és Lorraine is szükséges. No és akkor ott van még a számos megoldandó feladat, amik aztán eszközöket és extra akciólehetőségeket nyújtanak a játékosoknak. Elvégre minden játékos rendelkezik saját, egyedi opcióval, pluszban pedig a játékostáblára helyezett akciólapkák hatásait meríthetik ki. Avagy utóbbiak bővítése kifejezetten fontos, mivel azok lépéseket, kockadobásokat, kocka-manipulálást biztosítanak, ezzel mindig könnyítve a játékosok dolgát, illetve segítve abban, hogy elérjék céljukat. A közös munka azonban rendkívül fontos, mert ha nem jól sülnek el a dolgok, avagy a fő eseménysáv végére érünk, miközben nem sikerül teljesíteni küldetésünket, esetleg a szerelemsáv fotóján mindenki eltűnik, ezzel lehetetlenné téve a boldog jövőt, akkor a játék vereséggel ér véget. Ha azonban a szerelmesek egymásra találnak, a DeLorean pedig a megfelelő időpontban elhagyja a pályáját, hogy a jövőbe vezető útra lépjen, akkor a játékosok nyernek. Ha mást nem, akkor a tapasztalaton felül azt, hogy újra megnézhetik a klasszikus filmet.   

Vissza az asztalhoz

Kifejezetten szeretem a Prospero Hall-játékokat, amit lényegében a Horrifiednak köszönhet a csapat, miközben azon kívül is ügyesen összerakott, szépen dizájnolt játékokat tud felmutatni. A Back to the Future: Back in Time is ebbe a kategóriába tartozik, kezdve a szépen illusztrált kártyáktól és mutatós elemektől az abszolút passzoló tábláig, elrendezésig, a minikig és a kis DeLoreanig. A külsővel tehát semmi probléma, az árhoz viszonyítva az anyagminőség és kialakítás terén abszolút minden szuper. A jó hír, hogy a játék is rendben van. Bár úgy éreztük, hogy itt inkább Martyra és a Dokira került a hangsúly, maga a mechanika nagyszerűen működik, egyfajta Horrified-variációként hozza az első film cselekményét, így meglehetősen tematikus játékot eredményezve.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Igen, a Back to the Future: Back in Time főleg azoknak kedvez, akik szeretik a témát, esetleg kifejezetten rajongnak érte és betéve tudják minden párbeszédét, jelenetét. Nekik viszont nagyon, hiszen maguk élhetik át ezeket az emlékezetes pillanatokat, maguk cipelhetik el George-ot és Lorreaine-t, hogy szerelmesek legyenek, adhatnak egy nagy taslit Biffnek, majd a DeLorean volánja mögül mosolyoghatnak elégedetten a békés és nyugodt jövőre. Emiatt aztán abszolút megéri az árát, és bár nem lesz klasszikus, a film és a téma kedvelőinek mindenképpen kellemes pillanatokat szerezhet.  

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Társasjátékpontnak! A Back to The Future: Back in Time igényli az angol nyelvtudást, de létezik rajongói fordítása.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát