Tegnap összeszedtem az E3 2017 szerintm legjobb trailereit, most pedig azok közül szemezgettem, amik érzésem szerint inkább csalódást keltettek – legalábbis bennem mindenképpen. Nem mindegyik rossz, van, ami csak szimplán azért ábrándított ki, mert nem azt mutatta, amire számítottam vagy reménykedtem. De akad köztük bosszantó koncepcióval bíró és valóban rossz trailer is. Természetesen a lista abszolút szubjektív.

5. Star Wars Battlefront 2

Egy Star Wars rajongó ilyesmivel kezd egy ilyen listát? Nos, igen, ez a trailer pontosan annak az esete, amit fent ecseteltem. Egyáltalán nem rossz, sőt remek anyag, nagyon hangulatos, pörgős, ráadásul bizonyítja, hogy a játék ezúttal több lesz, mint egy virtuális önkielégítés a régi trilógia szerelmeseinek (vagy látványos szembeköpése azoknak, akik az újabb részeket is szeretik). De engemet egy játékban főleg a sztori mozgat meg, ezt hiányoltam a leginkább a 2015-ös Battlefrontból. Erre az E3 2017-en megmutattak a történetből úgy… Harminc másodpercet?

Eleve, miért villantották meg a kampányt a trailer végén? Ez egy ilyen „nesze semmi, fogd meg jól” gesztus volt… Ráadásul majdnem az egész videó arra az egy pályára koncentrál, amit amúgy agyba-főbe mutogatta az E3-on. Szóval csalódtam, ennél azért többet vártam, főleg a kampányból, de a többjátékos mókából is megvillanthattak volna még néhány pályát, játékmódot, ilyesmit. Tulajdonképpen, ha belegondolunk, rájövünk, hogy nem sokkal tudunk többet most a Star Wars Battlefront 2-ről, mint az E3 előtt, és egyelőre nem tűnik sokkal többnek, mint az elődje volt.

4. Forza Motorsport 7

Szintén egy olyan trailer, ami nem rossz, csak éppen nem mutat semmi érdekeset. Nézzük csak meg a Need for Speed: Payback vagy a The Crew 2 anyagát. Előbbi egy hihetetlen, de a Halálos iramban filmeket nagyszerűen idéző, pörgős gameplay-trailert kapott, az utóbbi videója meg álomszerűen kicsavarta a világot, mint Christopher Nolan az Eredetben. Ezeknek a videóknak van valami apró sztorija, vannak szereplői és mindkettő izgalmas, leköti az ember figyelmét és felkelti az érdeklődését a játék iránt. Ezzel szemben a Forza Motorsport 7 trailerében köröző versenyautókat látunk, sivatagos tájképet, meg személytelen, lassított felvételben sétáló, sisakos pilótákat. A videó talán egyetlen izgalmas pontja a dinamikus napszakokat megvillantó pillanat volt.

3. Crackdown 3

Engem a sírból is ki lehetne kergetni Terry Crews-zal, mert annyira szórakoztató, mint a kéthetes szennyesből kilógott zokni üldözése. Pláne nehezen tudom elviselni, amikor olyan mértékben csillogtatja meg nem létező tehetségét, mint a Crackdown 3 trailerében. Ez a játék amúgy is inkább olyan „nagyobb a füstje, mint a lángja” érzést kelt bennem, de azzal, hogy Crews elbaromkodja az egész videót, még azt a füstöt is sikerült elnyomni. Inkább bosszantó ez a trailer, mint izgalmas.

2. Just Dance 2018

Ez mi volt? A Ubisoft bejelentette a Just Dance 2018 egy olyan videóval, ami a klasszikus értelemben véve még csak nem is trailer, inkább egy videojáték egyik elemének előzetese, ebben az esetben a zenéké. A Ubisoft fogta a Just Dance 2018-ba beválogatott muzsikákat, és csinált belőlük egy monoton, két és fél perces, színkavalkádos montázst. Giccs, unalom és idegesítés: 5-ös. Kreativitás: nagy büdös 1-es! Komolyan ezt szánták az E3-ra, ezzel akartak kedvet csinálni az amúgy egész népszerű sorozatuk következő etapjához? Csak összehasonlításképpen, itt megtalálhatjátok a Just Dance 2014 bejelentő videóját. Ez izgalmas, látványos és megfelelően pörgős, míg a Just Dance 2018 trailere egy elszúrt zenei demómontázsnak tűnik csupán.

1. Metroid Prime 4

Most komolyan, ezért fizettek valakinek? Egy videó a játék logójával, azt helló, szia, szevasz. Más cégek ezt egy tweetben elintézik egy képpel. És mennyi agymunka kellett ahhoz, hogy ezt a marketing csodát kiötöljék? Elképzelem a vázlatrajzok sokaságát, az újra és újra megírt szkriptek tengerét, a vizuális szakemberek hajnalokig tartó vitáit… Miután lefutott a 42 másodperc (visszakaphatom?), elkezdtem azon agyalni, hogy jön a minimalista korszak? A Ubisoft logója egy szkeccs, a játékok trailere unalmas montázsokká válnak vagy csak a címből állnak… Brrrr… Szép új jövő, amikor már a reklámra sem költenek.

Nos, ez az én anti top 5-ös listám, de természetesen kíváncsiak vagyunk a tiétekre is. Nektek melyik E3-as trailer vagy játékbemutató okozott csalódást?