Az ENSZ Statisztikai Bizottsága 2010. februárjában jelölte ki október 20-át a statisztika világnapjává azzal a céllal, hogy a figyelmet a statisztika művelésére, használatára és fontosságára irányítsa. Ám a statisztikák és a hozzájuk szorosan kapcsolódó számok nem csak az életben, hanem a videojátékokban is fontos szerepet kapnak, különösen a menedzserprogramokban. Szóval a statisztika világnapja okán most öt olyan játékot tárunk elétek, amikben mindez igencsak fontos szerepet játszik.

5. Jurassic World Evolution 2

A kissé bugos és itt-ott átgondolatlan Jurassic World Evolution 2 megannyi javítás, ingyenes frissítés és egy adag fizetős DLC-nek hála – amelyek egyebek mellett elhozták a Krétakori tábor és a Jurassic World: Világuralom dinoszauruszait – egészen kikupálódott. A játékban felépíthetjük saját őslényparkunkat, megmutatva Hammondnak és Massraninak, hogyan kell ezt csinálni. Ehhez nem árt, ha elmélyedünk az alkotás statisztikai rendszerében, merthogy a kiadásokon és bevételeken túl illik tudnunk, hogy melyik dinoszaurusz a legnézettebb, melyik attrakciót látogatják a legtöbben, mi a helyzet őslényparkunk lakóinak egészségével és így tovább. Egy sikeres Jurassic Park nem csak a dinoszauruszoktól, de a jó menedzsmenttől is függ. Csak gondoljunk arra, hogy mit okozhat, ha a duci IT-s srácon spórolunk.

4. The Sims 4

Az életet a valóságban sem könnyű menedzselni, főleg, ha az álmainkat akarjuk elérni. Sok minden nem rajtunk áll, más dolgok meg nem úgy jönnek össze, ahogy szeretnénk. Ilyenkor jó elvonulni egy másik életbe, még akkor is, ha az csak virtuális. A Sims-sorozat régóta kínál nekünk alternatív valóságot, és ez nincs másképpen a nemrég ingyenessé vált The Sims 4-gyel sem, amelyben nem csak karakterünk mindennapjait határozhatjuk meg, de családot alapíthatunk, utódokat nemzhetünk, felépíthetjük álomotthonunkat és végezhetjük álommunkánkat, hogy aztán partizhassunk, vagy csak bebújjunk a tévé elé párunkkal/kis kedvencünkkel. Persze mindezért alaposan meg kell dolgoznunk, és bár itt nem fogunk végtelen grafikonokat tanulmányozni, bizony oda kell figyelni simjeink statisztikáira: éhes, fáradt, jókedvű, szolítja a szükség.

3. Anno 1800

A történelem szép dolog, az ipari forradalom pedig egy remek időszak, főleg, ha egész városokat akarunk menedzselni, miközben a vitorlás hajókat leváltják a gőzhajók, a gyárakban megjelennek a különböző gépek, és így tovább. Közben folytatódik a gyarmatosítás, a távolságok lerövidülnek, az emberek a fejlődés ellen ágálnak, nekünk pedig mindezt kézben kell tartanunk, miközben egész városok élete függ tőlünk. Na, ilyenkor jól jönnek a statisztikák. Az Anno 1800 egy rendkívül aprólékos játék, ahol a polgáraink jóléte ugyanolyan fontos, mint új területek felfedezése, a partnereinkkel történő kereskedés vagy éppen ellenfeleink hajóinak beleágyúzása az óceánba.

2. Frostpunk

Míg a legtöbb menedzsment játék azzal motiválja a játékost, hogy az előrehaladást jutalmazza, addig az 11 bit Studios inkább a döntések és az áldozathozatal fontosságára helyezte a hangsúlyt poszt-apokaliptikus dieselpunk játékában, a Frostpunkban. Itt ugyanis nem elég pusztán pénzt és energiát beleölni, hogy kifejlesszünk valamit, hanem sok esetben mást is fel kell áldoznunk azért, hogy elérjünk egy jobb lehetőséget. Ha felderítőket küldünk túlélőket keresni, nem lesz elég ember a szénbányában, és akkor nem biztos, hogy mindenki túléli a fagyos éjszakát. Ugyanakkor, ha a felderítők találnának néhány új embert, a friss munkaerő jobb termelést hozhat. Ilyen és ehhez hasonló döntéseket kell hoznunk a jégkorszak közepén éldegélő kolóniánk túléléséért, miközben folyamatosan versenyt futunk az idővel. Mondanom sem kell, a döntések megalapozásában igencsak nagy szerepet játszanak a statisztikák, mi több, ha igazán eredményesek akarunk lenni, a legjobb, ha az emberi életet is számokban kezdjük mérni.

1. Cities: Skylines

Fagyos pusztán létrehozott kolóniák, dinoszaurusz parkok vagy éppen az ipari forradalomból hasznot húzó települések ide vagy oda, egy mai, modern város menedzselése eme zsáner egyik alap témája. Ennek csúcsát jelenti a Colossal Order Ltd. játéka, a Cities: Skylines. Egy egész városi tanács gondját-baját vehetjük a vállunkra, ám minden összetettsége ellenére (hála a remek opciózhatóságnak) a játék remek kikapcsolódást nyújthat még azoknak is, akiket amúgy riasztanak a városépítős, menedzselős játékok. Statisztikákból itt is jut elég, néha kicsit talán túl sok is, hiszen a kerületek funkciójától a közművekig mindennel nekünk kell foglalkoznunk, de mégis, a Cities: Skylines képes ezt szórakoztatóan eladni. Ráadásul lehetőségeink szinte határtalanok, hiszen nem csak DLC-kel bővült, de egy igencsak nagy modder közösség is kiépült a játék köré, így akár a Simpson család városát is felhúzhatjuk magunknak.

Ez persze csak néhány példa volt a rengetegből, hiszen a listát végtelenségig lehetne bővíteni. Az olyan sport-menedzserprogramokat, mint a Football Manager 2020 még meg sem említettük, de egy ilyen listára felkívánkozhat a Farming Simulator 22, a Planet Zoo, a Planet Coaster, a Tropico 6 vagy éppen a Surviving Mars, hogy csak néhányat említsünk. És nektek melyik a kedvenc menedzselős játékotok?