Bevallom töredelmesen, annak idején a No Man's Sky (innentől NMS) körüli hype-hullám (vagyis inkább cunami) engem is elkapott, és bizony sok óra után ugyan, de csalódottan hagytam abba a játékot. Joggal ostorozták a játékot, mely még a grindet jól tűrő játékosoknak (a botrányos töltési időket nem számítva úgy 50 órát bírtam, szóval kapott esélyt bőven) is betette a kaput, míg végül csak a keménymag maradt.

nms-next-1.jpg

Csendben, szépen, ahogy csillag megy az égen...

De a Hello Games a legpesszimistább várakozásokkal ellentétben nem a bahamákra utazott, hanem csendben folytatta a munkát. Az Atlas Rises elég volt ahhoz, hogy adjak még egy esélyt, egészen addig, míg egy súlyos hiba után az egyik küldetésvonalat nem tudtam folytatni, így ismét félbemaradt a játék. Most, a Next után ismét belenéztem és megdöbbenve tapasztaltam, hogy jó lett a játék. Már amennyire egy végtelenített túlélő-játék jó lehet, hiszen a műfaj hiányosságai így is jelen vannak, de most már vállalható, tisztességes iparosmunkának nevehető az NMS: Next.

Na de ne szaladjunk ennyire előre. A félreértések tisztázása végett: eszem ágában sincs az egekbe magasztalni a Hello Games-t, mert az, hogy két év kellett ahhoz, hogy a megjelenéskor ígért dolgok egy részét valóra váltsák, nem ér dícséretet. Azt viszont meg kell hagyni, hogy nem sok fejlesztő mondhatja el magáról, hogy a negatív kritikák és mindenhonnan ömlő gyűlölethullámot állva, összeszorított foggal nekiállnak és kikupálják a játékot - méghozzá sikeresen.

nms-next-2.jpg

Az űr a legvégső határ

És hogy mi minden változott? Felsorolni is nehéz, de a legjobb, ami miatt tényleg azt mondhatom, megéri visszatérni (vagy belevágni), az a brutális grindelés elkoptatása (a hogyanban a hamarosan elkészülő tippek-trükkök cikkünk segít majd). A kezdet ugyan rögös, de ha beindul a szekér, akkor bizony pikk-pakk kellő anyagi hátteret teremthetünk magunknak ahhoz, hogy azzal foglalkozzunk, amivel csak szeretnénk az unalmas bányászkodás helyett. És most már van is mivel szórakozni: öszetettebb, többnyire logikusnak nevezhető kraftolási rendszer; három fő küldetéssorozat; bázisépítés és saját zászlóshajó, valamint az ahhoz tartozó mellékküldetések; kooperatív multiplayer várja a játékosokat.

Emellé társul technikai oldalon az amúgy roppant stílusos grafika további kipofozása, és a normális töltési idő - bár helyenként még így is hajlamos megröcceni, bizony még mindig szereti a proceszort megzabálni a játék. Plusz hibák még így is akadnak (főleg átmentett régi mentésekkel), de szerencsére még nem futottam bele durva problémába és az első komolyabb hibákat javító folt rekordidőn belül befutott.

nms-next-3.jpg

Mit hoz a jövő?

Sean Murray és csapata azonban nem áll meg itt. Az a szóbeszéd járja, hogy napi küldetések, közösségi kihívások érkeznek a játékba, állítólag ezért kapjuk majd a harmadik, egyelőre titokzatos Quicksilver nevű valutát. Egyesek még azt is tudni vélik, hogy exkluzív kozmetikai elemeket vásárolhatunk majd rajta; én meg csak remélni merem, hogy nem a mikrotranzakicók előszele, mert akkor a Hello Games jó eséllyel kivágja maga alatt azt a fát amit két év alatt felnevelt.

Ezer meg ezer másik irányba is tovább nőhet a játék, hogy csak párat mondjak: a harcrendszerre ráférne még egy kis kikupálás de néhány új küldetéslánc is sokat dobna a játék szavatosságán. Persze a játékosok már rengeteg ötlettel és kívánsággal álltak elő: új hajók, új fajok, új élőlények vezetik a toplistát a redditen. Hogy a Hello Games kis csapata merre viszi tovább a történetet, csak ők tudják, meglátjuk, hogy még két év múlva hova jut a játék.

nms-next-4.jpg

Verdikt

Persze, ha eddig sem teszett az alapötlet, akkor most sem fog bejönni a játék, hiszen a narratíva minimális és repetitív küldetések sora vár rád. Ezért azonban a stilizált, helyenként roppant meggyőző látvány és a felfedezés öröme kárpótolhat, és ha szeretnél egy 18 kvintillió csillagrendszer méretű virtuális galaxist homokozónak használni, akkor keresve sem találhatsz jobb játékot. Egy szó, mint száz: A jelenlegi huszonakárhány eurós leárazás mellett most már megéri a pénzt, ha zsánered a szabadfogású túlélősdi.