Ez annyira igaz, hogy a kiadónál rögtön 40 eurós árcímkét biggyesztettek a Pro Fishing Simulator című játékra, amihez manapság nem kicsit kell merésznek lenni. A Thaiföldön székelő, 2004-ben alapított stúdió a Bigben Interactive patronálásával jelentette meg a játékot, amelyet 2 éven át fejlesztettek. A program egészen figyelemre méltó adottságokkal lett beharangozva. Amit elsőként megnézek ilyenkor, az a kifogható halfajok száma, valamint azok területi eloszlása. Számomra például sokkal érdekesebbek az Európa-szerte fellelhető fajok, mert pergetős horgászatra épülően már nagyon sok amerikai helyszínt bejárhattunk a Pro Bass Fishing és a Rapala sorozatok segítségével. Jelen játékunk tehát nem kevesebb, mint 79 féle halat számlál, ami már akkor is rendben van, ha a felével életünkben sohasem találkozhatunk. Összesen 9 tóra kell leosztanunk ezt a mennyiséget, azok pedig valóságos helyszínek alapján lettek létrehozva, és kifejezetten pofásra sikeredhettek volna. De sajnos nem így lett. Merthogy, a halak és a tavak sem hozzák azt a szintet, amit huzamosabb időn keresztül élvezni lehetne.

JÓ ELMÉLET, ROSSZ GYAKORLAT

A grafika nagyon darabos, szemcsés, és szabályosan bántóvá tud válni körülbelül félóra játék után. Ez nagyon sajnálatos, pedig a tavak felépítése, a horgászhelyek kialakítása, és a halak számára alkalmas búvóhelyek megvalósítása egészen egyedi és hangulatos. A parton békák ugrándoznak, a különböző farönkök és kempinghelyek nagyon otthonossá teszik a tájat. A horgászat történhet úszós, fenekezős és műcsalis technikával is, akár partról, vagy néhány esetben csónakból is. Bedobás után viszont szembesülünk a derékszögben töredező damillal, a félúton a vízben függőlegesen álló halunkkal, majd merítéskor az éktelen rángatással és zsinórgabalyodással. A merítőháló használatát illetően viszont pozitívum, hogy megítélésünkre van bízva a használata. Ha tévesen járunk el, akkor bizony bukhatjuk a trófeát. A legnagyobb, és sajnos igen kellemetlen meglepetés a ragadozókra való horgászat alatt ért. Nincs rá más szó: egy idétlen ritmusjátékkal kell a csalit mozgatnunk, hogy vonzóbb legyen a rá leselkedő csukák és egyebek számára. A művelethez legalább 3 kézre van szükség, cserébe a „pro” és a „simulator” szavakban fogunk a legjobban kételkedni – mit is keresnek ezek a program címében? A dolog bugyutaságát olyan miniküldetésekkel erősítik meg, mint például a tó körüli táblák megkeresgetése, vagy az, hogy találjuk meg az utat egy bizonyos helyre. A legbosszantóbb az, hogy szükségünk van az így szerzett csillagokra a további tavak és felszerelések kioldásához. Persze, játékbeli valutáért is vehetünk dolgokat, de ahhoz sajnos sokat kell horgászni.

ENGEDÉLY BEVONVA

Azt javaslom, hogy teljes áron kerüljétek a Pro Fishing Simulatort, sokkal inkább ajánlanék nektek egy Ultimate Fishing Simulator vagy Fishing Sim World alternatívát. A kiváló ötletek, útmutatók és komoly felszerelés ellenére nagyon elbaltázták a játékot, pedig a Mahjong, a Solitaire és a Brick Breaker után meg lehetett volna a stúdió lehetősége a kiugrásra. Ahogy a híres Monty Python jelentben is van – „Nem gondolja, hogy esetleg jobb lenne fokozatosan áttérni az oroszlánszelídítésre, mondjuk a bankszakmán keresztül?”