A Rocksmith az a játék, amit a Guitar Hero hangos ellenzői mindig is szerettek volna látni. Nem egyszerű játék, ami gombok ritmikus nyomogatásáról szól, hanem egy valódi oktatóprogram azoknak, akiket vonz a gitárok világa és igazi hangszeren akarják lejátszani a rock isteneinek alkotásait.

For those about to rock

Ugye tartasz a padláson egy porosodó elektromos gitárt, amit bohó fiatalként az überkúl rockerré válás ígéretével vásároltál be, hogy aztán a riffbűvészkedés megtanulása csak félretolt álom maradjon? Nos, az jó. Mivel a Rocksmith 20% játék és 80% kőkemény ujjsanyargató gitárlecke, és a konzol/PC megléte mellett számtalan egyéb dologra is szükséged lesz. Az alapcsomagban a szoftver mellé mindössze egy Ubisoft Rocksmith Real Tone Cable (USB - 6,35 mm-es jack kábel) jár, amivel elektromos vagy elektroakusztikus gitárodat összekötheted a géppel. Ha kimaradt nálad a felelőtlen hangszervásárlási láz, de a késztetést érzed, akkor némileg borsosabb áron lehetőséged van olyan pakkot választani, ami mellé gitárt is adnak (egy Epiphone Les Paul Juniort). Jó hír persze, hogy bármilyen standard jack bemenettel rendelkező gitárt használhatsz a progival, így ha elsőre nem tennéd le voksodat saját hosszú távú rocksztárügyi elkötelezettséged mellett, akár kölcsön is kérhetsz egy tetszőleges darabot a baráti körödből. Én ugye Playstationnel barkácsoltam össze garázsstúdiómat, de PC-vel és Xboxszal is elindulhatsz a gitárlegendává válás útján.

Csapjunk a húrok közé!

Miután kiválasztottad gitárod típusát (lehet basszus vagy bal kezes is), a Rocksmith segít a hangolásban, egy elképesztően gyors és pontos felület segítségével, ami már önmagában felbecsülhetetlen értékű funkciója a programnak. Utána pedig kezdődhet a legnehezebb, de legszórakoztatóbb rész: maga a gitározás, ami nagyrészt cseppet sem minősül majd játéknak. Legalábbis, ha kezdőként veszed kézbe a hangszert, hiszen a haladók és a gitáristenek számára a vásárlási motiváció lehet akár a tracklist végigpengetése is, de azért mégiscsak egy oktatóprogramról van szó.

Vagyis ha soha nem fogtál még kezedben húros hangszert, akkor sincs mitől félned. A rövid oktatóvideók a pengetés mikéntjétől kezdve vezetnek végig a zeneszerű zajok keltésének fortélyain. A húrokat különböző színnel jelöli a program, a felület pedig kifejezetten hasonlít a Guitar Hero-éra, a lejátszandó hangok folyamatosan közelednek feléd, csak a jó pillanatban kell pengetned és lefognod. A bundok beazonosításának megkönnyítésére egy számozott matrica készletet is kapsz a játékhoz – ezeket a gitár nyakára felnyalva eleinte sokkal könnyebb lesz beazonosítanod a bundokat. Ha most úgy hangzik, hogy mindez sima és egyszerű, akárcsak a Guitar Hero, akkor várd ki, míg megpróbálod lejátszani az első akkordokat... Kőkemény órák állnak előtted!

Stairway to Heaven

Bár a legegyszerűbb technikákkal, egyetlen húr pengetésével és lefogásával indítanak a feladatok, már a legelejétől a klasszikus rock gyöngyszemeinek dallamait játszod. Ebből a szempontból motiválóbb és kielégítőbb a játék, mint egy sima gitáriskola, ahol órákon át ugyanazt a pár hangot csiholod, mert itt rögtön egy valódi koncert részesének érezheted magad. Viszont a nehézség dinamikusan csiszolódik a teljesítményedhez és az elért pontszámodhoz, ami profik számára lassíthatja az élményt, hiszen nincs lehetőség manuálisan fokozatot váltani.

A leckék sikeres elsajátítását a végigzúzható dalokon kívül nagyobb eventeken is bizonyítanod kell. Ezek a már begyakorolt trackekből álló minikoncertek, ahol a sokat emlegetett ritmusjátékot idéző népes közönség tombol neked. Mivel a játékban foglalt tartalom legnagyobb része út közben nyitható meg, érdemes fürgén haladni előre a tanulással. Ott van például a technikák begyakorlását segítő Guitarcade nevű minijáték-kollekció, ahol a megjelölt bundokon lefogott hangok, vagy a megjelölt húrok pengetésével kell kacsákra lőni, zombikat ölni vagy baseball-labdát visszaütni.

Sebesre pengetett ujjaid gyümölcseként különféle erősítőket és pedálokat is kapsz, amiket az Amp Mode-ban szabadon használhatsz zenélgetésre – ez, és a hangolóprogi akár vérprofi gitárosok számára is vonzó feature. Nem beszélve a tényről, hogy a Rocksmith segítségével betanulható dalokat helyhiány miatt nem sorolhatom fel, de Muse, Nirvana, Rolling Stones, Incubus, Stone Temple Pilots és Black Keys nóta is akad bőven. Nincs zeneszerető ember, akinek ne tudnám ajánlani az élményt. Aspiráló kezdők és reményteljes haladók – isten hozott titeket a gitárhős képzőben!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!