Lássuk, miért nem hiszem, hogy a Sony bejelentené idén a PS4-et. (Mint ahogy azt sem hiszem, hogy aztán akár csak jövőre ki is jönnének vele.)

A Sony nagyon csehül áll jelenleg anyagilag. Mobil-fronton igyekeznek erősíteni az Ericcson kivásárlása után (szereintem ebben a tekintetben most nagyon jó irányba indultak el az újonnan épülő termékpalettájukkal).

A Vita nagyon gyengén rajtolt minden területen. Idén még a sokéves PSP is megelőzi hardware-eladások tekintetében. Játékok tekintetében ez pláne igaz. A legokosabb ha most inkább a Vitára koncentrálnak, és arra irányítják mindenki figyelmét.

A legnagyobb ellenérv (szerintem) a PS4-el szemben, hogy pont két technológiai generáció között vagyunk. Ha mostanában hozzák ki, csak azt érik el vele, hogy egy 2-3 év alatt elavuló gépbe ölik a dollármilliárdokat. Egyelőre még a következő video-szabvány sincs eldöntve. Ott van lehetőségként a 4k (4096 x 3072) és a QFHD (3840x2160) is. Nagyon szép, hogy ha most kihozzák az új gépet, akkor majd 1080p-ben tudnak futni a játékok, de ha 10 éves termékciklusban gondolkodnak, akkor ez nem perspektíva. Nem tudom, a BD technológia mit bír átviteli sebesség terén, de a jelenleg 1-2 rétegű lemezek a megnövelt felbontás esetében már igencsak szűkösnek ígérkeznek. Viszont magában a technológiában van még tartalék, sikerült már létrehozni 16 rétegű, 400 GB adat tárolására alkalmas lemezt is. Természetesen viszont ez nem kompatibilis a jelenlegi olvasókkal, úgyhogy ezen a területen is van fejleszteni való.

Azt, hogy kiveszik az optikai meghajtót és netről szedjük a játékokat (amivel szintén divatos mostanság dobálózni) szintén nyugodtan elvethetjük, mert nem létezik ma még olyan netes infrastruktúra, ami ezt lehetővé tenné.

Az egyetlen logikus mód, amit el tudnék képzelni, hogy a Sony kihozza a következő nagy játékgépét, az az, ha átveszi az Apple termékfejlesztési politikáját és a most következő gép egy amolyan PS 3.5 lenne, ami ugyan azokat a játékokat lenne képes futtatni, csak szebben, jobban (60 fps, 1080p, akár 3d is).

Ha pedig mégis bejelentenek egy teljes értékű PS4-et a mostani E3-on, azzal csak azt bizonyítják, hogy teljesen elment a maradék eszük is, és elhatározták, hogy kamikaze-módba kapcsolnak...