Két részre tagolom az írásom. Először a 80'-as trilógiát, majd a XXI. századi negyedik részt veszem elő
Amikor gyerekként átestem életem első Indiana-filmjén, nagy hatással volt rám. Már nem emlékszem melyik rész volt az, csak arra, hogy nagyon megfogott, pedig anno még túl sok mindent nem is érthetem belőle. De Spielberg filmjeinek megvan az a tulajdonsága, hogy a legapróbb tökmagtól kezdve a a járókeretig mindenki képes élvezni. A kalandfilmekre jellemző egzotikus helyszíneket, tág kamerabeállításokat, látványos jeleneteket, jó történetet egyedi humorral tette tökéletessé. Indiana Jones azóta popkulturális ikonná vált, van belőle LEGO, virtuális LEGO, játék, sorozat, bábuk, miegymás, és ha valakit megkérdezel az utcán, hogy mondjon egy régészt, jó eséllyel őt említi. Kalap, ostor, revolver és szimatszatyor. Na meg azok a fránya kígyók...

Indiana kapcsolata a nőkkel, az apjával remek pattogós párbeszédeket eredményez, amik tökéletesen illenek a helyzetek mozgalmasságához. Nincs egy perc pihenő, valaki mindig vissza- vagy közbevág. Megjegyezhető, szerethető és utálható karaktereket vonultat fel és jól is kezeli őket. Többségükre persze rá lehet húzni a kliséket, de minek? Hiszen a filmek alatt eszedbe se jut másra gondolni, annyira leköt.
A történetek mindig valamilyen mitológiai tárgy körül forognak. Különösebb fordulatok nincsenek benne, éppen csak a szerencse pártol egyik oldalról a másikra. Önmagában nem állná meg a helyét, de a már fentebb is említett emlékezetes karakterek elviszik a hátán.
A látvány és a zene is a helyén van. Azt hiszem a muzsikáról elég ennyi: John Williams... Emelje fel a kezét, aki nem tudja kapásból eldúdolni az Indiana Jones filmek alapdallamát (vagy a Star Wars-ét... vagy a Jurrasic Park-ét). Na ugye. A látvány hozza a 80-as évek színvonalát, bár azóta már fel lettek tuninglva, ha jól tudom, de azért még így se mai gyerek. Mindenesetre vannak szép és egzotikus tájak. Amit még el lehet mondani, hogy a látványra oda kell figyelni, hiszen folyamatos cselekvés van a képernyőn, apró és nagyobb mozdulatok. Egy beszélgetős jelenet is olyan mozgalmas, mint egy akciószekvencia. Ha már akció, ezek is nagyon jól ki vannak dolgozva és a pofonok mellett még a poénok is röpködnek.
Azt hiszem nem is kell erről többet írnom. Aki még nem látta őket az sürgősen pótolja.

A generáció-váltás. Én most nem fogok oldalakon keresztül ömlengeni, hogy így egy kalap szar, meg úgy egy trágyadomb. Nem szoktam behódolni az efféle trendeknek. Sokat sem fogok írni róla, mert amiket fentebb említettem, azoknak a nagy része igaz erre a részre is. A legnagyobb különbség, az, hogy átment az egész anyag, egy korszerűsítésen, ami nem is volt elkerülhető, tekintve a 20 évet ami az előző rész óta eltelt. Ez annyiban jelenik meg, hogy több az akciójelenet. Több és intenzívebb. Mivel az újabb generációknak jócskán megnőtt az ingerküszöbe, erre szükség volt, hogy a fiatalabb korosztály el ne aludjon a moziban. Ez azonban egyáltalán nem vesz el semmit a film értékéből. Sőt.
Ami még változott, az a technikai megvalósítás. Ezt most hagyjuk is, a látvány hozza az elvárt színvonalat.
Ami viszont nagyon örömteli volt, hogy visszatért az első rész Marion-ja. Ő az egyik kedvenc szereplőm, sőt a kedvenc női karakterem az Indy filmekből. Az ő visszatérte nagyot dobott a film színvonalán. Ahogy Indy-vel beszélgetnek, vitatkoznak, flörtölnek azok talán a legjobb részek. Mind a négy filmben. Egyszerűen élvezet hallgatni őket. Viszont Mary-vel együtt jött még valaki. Ő bizony nem más mint Henry "Indiana" Jones fia, Henry "Matt" Jones. Shia LeBouf szerintem tökéletes választás volt a szerepre, és nagyon jó karaktert alakítottak ki neki. Sokakkal ellentétben én el tudnám képzelni a folytatásokban, mint címszereplőt.
Ami viszont kimondottan nem tetszett, az a koponyák eredete, meg az egész befejezés. Nem tudom miért kellett őket belehozni a sztoriba, de még ezt is képes vagyok elnézni, ha cserébe soha többé, egyetlenegy percre sem szerepelnek a következő részekben.
Azt hiszem ennyi lenne. Ja még egy sorrend a részekről, csak úgy szerintem:

1: Az elveszett frigyláda fosztogatói
2: Az utolsó kereszteslovag
3: A kristálykoponya királysága
4: A végzet temploma

ui.: Legközelebb megint egy régi ismerősről írok majd, aki sok-sok év után kapott egy újabb filmet, még ha az nem is folytatás, hanem reboot.

ui2.: Itt egy videó: