Persze sokak nem szeretik a klónháborús időszakot, mivel túl "új", és az egész Lucas életművet romba dönti stb. Bár ezt a Sithek Bosszújáról is elmondják rengetegen, de ettől függetlenül én imádom ezt az időszakot, talán a sokkal rokonszenvesebb karakterek miatt, és a tragikus és elkerülhetetlen vég miatt ami belengi az egészet.
A most elemzésre kerülő film az újonnan indított animációs sorozat kezdeteit hivatott bemutatni, amit részletesen ki is fogok fejteni természetesen, de előbb tekintsétek meg a Trailer of Star Wars the Clone Wars-t.



Történetünk a Christophsis-ért folytatott kétségbeesett küzdelemmel kezdődik, ahol természetesen Obi-wan és Anakin hősiesen harcol, ám már várják az erősítést, Obi-wan új tanítványával együtt. Természetesen nem mehet minden úgy ahogy szeretné azt a Jedi, így az erősítés helyett egyetlen ifjú twi'lek érkezik, aki a jedi tanács üzenetét hozta, miszerint Jabba fiát elrabolták, és mielőbb meg kell találnia a két hősnek. Eme fiatal hölgyemény nem csak egy üzenetet hozott, hanem ő maga az új padawan, akit meglepő módon Anakin mellé osztott Yoda mester. Ani persze nem örül, hisz ő egyedül hatékonyabb, de elfogadja végül Ashoka-t (nem, ő nem a körömgomba) tanítványának, talán azért, mert túlságosan is önmagára emlékezteti.

A történet beindultával láthatjuk miként szokik össze Ashoka és Anakin, és egyre több akcióba keverednek. Sajnos a film egyik legnagyobb negatívuma, hogy inkább az akcióra koncentrál, ami persze megérthető, hiszen talán ezekért az epikusabb csatákért kedveli mindenki ezt a korszakot, és a nagyobb tragikumú események úgyis megtörténtek, vagy fognak történni.
Talán az akcióknak nem tesz jót az animációs lét, hiszen mégis csak látványosabb élőszereplős filmben ilyen eseményeket látni, de a stílussal valószínűleg a fiatalabb korosztály volt megcélozva.

Utóbbira utalhat az a tény is, hogy rengeteg Star Wars gyalázó momentum van, ami mellett egyszerűen nem lehet csak úgy elsiklani, egy "begyepesedett" rajongónak (pedig nem tartom magam annak). Egyszerűen én nem voltam képes elfogadni, hogy a droidok idiótákká változtak. Ha a filmben kaptak valami parancsot, akkor nem egyből teljesítették visszakérdeztek, összezavarodak stb. Ez sajnos nem csak a droidokkal, hanem a klónokkal is megtörtént, így ők is folyton megerősíttetik a kiadott parancsokat, ha nem éppen felülbírálják. Számomra ez gyalázat volt, akármennyire próbáltam elkövetkeztetni a star wars-i mivoltától a műnek. Egyszer-kétszer még elment volna persze ez a viccelődés, de így elég szomorú lett a végeredmény.

Említettem, hogy az akcióra ment rá a hangsúly, jelen esetben nem értettem a fénykard párbajokat. Azok valahogy nem lettek jók, és nem is nagyon vannak erőltetve. Amikor kell, akkor egy jedi és sith összecsap, de nem kell egy Revenge of the Sith féle epikus csatára számítani, mivel az nem lesz, pedig ha már animációs film, jobban kihasználhatták volna a szabadságot, amit mozgás terén kaptak.
Nem azt akarom mondani, hogy a fénykardos jelenetek pocsékak, mivel nem azok sőt, nagyon is jók, csak egyszerűen több potenciál van bennük. A kardstílusokból végre többet láthatunk, mint például Ventress két kardja, amit egyként is működtethet, vagy akár átmehet kétkezes "Darth Maul" style-ba is.
Ha már kardforgató technikák. Azt vettem észre, hogy Anakin összes tanítványa hátrafele fogja a kard markolatát. Vajon ez véletlen, vagy egyszerű easter egg? Ki tudja?!

Szereplőkben most nem lesz hiány, hisz nincs olyan, hogy valaki ne vállalná a szerepét, mivel egyszerűen le vannak modellezve a karakterek. Nem a legszebb a motion cap, de azért a színvonal megvan. Találkozunk a sokat emlegetett Ventress-szel, Dooku-val, Obi-Wan-nal, Padmé-val, a kancellárral, és mindenkivel akit megszokhattunk a filmekben.
Sajnálatos módon azonban, a hangjukat nem az eredeti színészek játszák (egy-két kivétellel), amit mi magyarok nem veszünk észre, mivel a magyar megfelelők egytől-egyig a filmek alapján lettek kiválasztva.

A zenék terén is vannak gondok, mivel nem John Williams, csak az általa ihletett muzsika szerepel a filmben, ami itt inkább keményebb, és gyorsabb ütemű, mint az eredeti verziók, talán ez is a sokat emlegetett akció növelésére való törekvés. De meg kell valljam ha azt vesszük, hogy nem John Williams írta a számokat, hanem valaki, akit még nem sok ember ismer, akkor egy egészen szép albumot kaptunk a számokból.

Összefoglalni nehéz a filmet, mivel még közel sincs vége, hisz ez csak egy epilógusa a sorozatnak, amit már valószínűleg sokan néztek (néztetek lévén az első évad lezárult 22 résszel), így a végén a csattanó is elmaradt, ráadásul nem sok kapcsolat bontakozott ki Anakin és Ashoka között.
Ahhoz képest, hogy animációs film, és főleg a kisebbeknek készült, egy egész korrekt darab, ám nem szabad komolyan venni, mert minden második jelenetébe bele lehet kötni az "igazi" Star Wars alapján.

Sztori: 6/10 egy SW-től azért többet vár az ember, még ha ilyen egyszerű is
Hangok: 8/10 most kivételesen a magyar szinkron sokat tesz az élvezethez és a zenék is elég jók
Hangulat: 7/10 az animációs való, nem mindenkinek tetszhet, és nem is fog, a bugyutaságával...

Összesen: 7/10 egy erős hetes, egy erősen közepes, egy egyszer (de akkor kötelezően) nézős filmhez