Igazából az idei év számomra a digitális megvilágosodás kezdete volt, hisz meglepő, de csak januárban kötötték be hozzánk a netet, és ugye a gépfejlesztés is váratott magára augusztusig, és most a befejező lezárásaként egy monitort és billentyűzetet kaptam. Most kezdődhet ez elölről, és gyűjthetek a következő gépemre
Nah, de azért nem ennyiből állt az év, hisz volt mindenféle a családdal, satöbbi, de ez nem ide tartozik, plusz ugye idén alakultak meg a blogok, amibe eleinte nem vágytam csatlakozni, de aztán meggondoltam magam, és szerintem jól döntöttem, talán vannak akik ezt cáfolnák
Eme post, talán annyiban fog különbözni a többitől, hogy rengeteg link lesz, videókra, korábbi postjaimra, és garantállak titeket, hogy minden link máshova mutat, még ha ugyanazon szóról is van szó, tehát a tartalomra panasz nem lehet Ugyan van egy olyan sejtésem, hogy nem fog senki teljes mértékben megegyezni a véleményemmel, de megpróbálok mindent indokolni is természetesen.



Ha már elkezdtem ott, folytassuk is a blogoknál. Először, ahogy szoktam, jöjjön az én blogom (általánosban ezt tartottam a legfontosabb dolognak, amit megtanultam a magyar tanártól: első az ego ).Május 5-én nyitott a blog, és azóta azért szerintem javult a színvonal, legalábbis ha ezt, és az első postot vesszük, de nosztalgiázni jó azokat a postokat olvasni. Rengeteg postom volt azóta (ez konkrétan a 104.), és sok igen jó értékeléseket kapott, amiknek nagyon örültem. Volt itt minden, tesztektől kezdve, saját videók bemutatása, show beszámolók (E3 2008, Budapest Gameshow) verseny, és még ki tudja mi... Szóval a saját blogom éves "nyertesei":



Legtöbb hsz: Meglepő módon ezt az "Új gépem" nevezetű post kapta, így visszatekintve a többi post se panaszkodhat, de ez meglepett A második helyet itt a Spore verseny kapta, ami nem meglepő, hisz nyerni mindenki szeretne...



A legtöbb értékelés: Mivel azt nehéz lenne megállapítani, hogy melyik kapta a legjobb osztályzatot, meg átlagolni kéne, hogy igazságos legyen, ezért inkább azt árulnám el, hogy a 269 beérkezett osztályzat közül melyik post kapta a legtöbb értékelést. Ugyan nem volt túl sok értékelés, legalábbis a maximális, az a 10 volt, és ezt az egyik kedvenc postom (elhatároztam, hogy valahogy kiemelem, de nem gondoltam volna, hogy pont ezt kapja meg), ami nem más, mint az Élet tesztelése volt. Ugyan most már kicsit máshogy fogalmaznám meg, vagy máshogy írnám le az egészet, de nem baj, ez úgy jó ahogy van

És akkor az egész PGO-s éves értékelés:
5. helyen az én blogom végzett. Ugyan jelenleg VQ4 van ott, de ez csak az utóbbi héten lett így, és hát valószínűleg köze van ahhoz, hogy teljesen üres a blogja...

4. helyen akkor ugye VQ4 van, ami igen érdekes, mivel nem is kiemelt a blogja. Innen is gratulálok neki ehhez.

3. lett a nők örök hódolójának blogja, vagyis Hisztis Mirtil naplója, amit iverson2-nek köszönhetünk.

2. helyen Persian_Warrior végzett, aki a sok PoP-ozás mellett is tudott ránk időt szakítani.

Az abszolút legjobb blogoló pedig, a magában kevésbé biztos, ám általunk mégis kedvelt Vader nagyúr lett, aki szívesen csinál nekünk Photoshop alkotásokat, ha kérjük. Gratz!





Vader nagyúr blogja



Még mindig nem térek át a játékokra (akit az év játéka érdekel, és nem tudja, hogy melyik az, az nem ismer engem, és tekerjen a lap aljára ), hanem a filmek következnek. Idén igen jó termés volt filmek terén, tehát panaszkodni nem tudunk emiatt. A minősége ezen filmeknek is igen jó, bár néhol hagynak kívánni valót maguk után. Nem is szaporítom a szót, úgyis fáznak az ujjaim, és így rossz gépelni, jöjjenek a nyertesek:

Az év filmje: Szerintem megkérdőjelezhetetlen ez a cím, hisz aki eddig szidta ezt, és nem ismeri el, hogy nagyon jó film, az vagy divatból teszi ezt, vagy teljesen sznob. Azt mondom, ha a mostani két rész mellé kapunk egy új filmet, az lesz legalább akkora "legenda", mint egy Star Wars, vagy LotR. Természetesen a Batman: The Dark Knight kapja az év filmje díjat tőlem, hisz megérdemli.



Az idei év filmes csalódása: Sajnos ebből sem maradtunk ki, és ez az általam igen kedvelt Will Smith-hez köthető. A díjat kapó film nem lett rosz, sőt tetszetős, ám mégis csalódunk benne, mert amit kaptunk, az csak a trailerek kibővítése, egy történettel. Sajnos ezt elszúrták. Aki eddig nem jött rá, a Hancock-ról van szó, ami hazánkba érkezve még borzalmas szinkront is kapott...



És ha valaki eljutott eddig az olvasásban, az végre örülhet, hisz jönnek a játékok értékelései. Ahogy eddig láttátok, olyan formában kapjátok meg az értékelést, tehát mindenhol kaptok egy kis kifejtést, magyarázatot.

Az év FPS-e: A legnehezebb kategória számomra, mivel nem vagyok nagyon otthon benne, és nem is nagyon érdekelnek, de azért objektív maradok, és gondoltam túlesek rajta hamar:

3. Call of Duty World at War: Brutális dzsungelben mészárlós, borzalom, a jobbik fajtából.

2. Brothers in Arms 3 Hell's Highway: Stratégikus lövöldözés a bajtársakkal.

És az év FPS-e nem más mint.... A Crysis Warhead: Sosem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de a Crysis lett az idén al egjobb FPS. Hazánkba szinkronnal is érkezett, ez még egy plusz pont, ráadásul még nekem, is tetszett. És hogy hol a Far Cry 2?! Az más díjat kap...



Az év sportjátéka: Ez a téma is távol áll tőlem, de azért itt több tapasztalatom van, így nem csak ismerősökre kell hagyatkoznom.

3. NBA 2k9: A 3. helyre két játék közt vaciláltam, e és a Fifa 09 közt, és végül ez nyerte el a dobogó alsó fokát, mivel a kosár közelebb áll a szívemhez, és a Fifa nem sokat tudott újítani idén sem, míg a 2k9 igen színvonalasan űberelte az EA féle NBA játékokat.

2. Hó, hegyek, sebesség... Shaun White Snowboarding: Az Assassin's Creed motorját használó játék, mely egy igen ritkán látott sportágat, a snowboard-ozást hozza el házunkba.

Az év sportjátéka pedig a Pure: Kicsit casual quados száguldozás, a Disney-től. Szórakoztató, látványos, és mégis egyszerű, rengeteg extrával.



Az év platform játéka: Érdekes, hogy idén egyre divatba jöttek a platform ugra-bugrák, bár itt is érezni egy kis "casualosítást", de ettől függetlenül a gyors reflexekkel, és nagy türelemmel rendelkezők örülhetnek.

3. Bionic Commando: Rearmed: Talán meglepő, talán nem, de az egyik legjobb ügyességi játék volt. Ugrani nem lehet benne, de van egy igen jó bionikus karunk. Zenék terén is igen kiemelkedő, hisz a régi 8 bites melódiák lettek újrajátszva benne.

2. Prince of Persia: A herceg megújult, és stílusosabb mint azelőtt. Új stílus, kevesebb harc, több ugrálás. Ez az új herceg receptje, és a végén egy jó játék leledzik.

És az év platform játéka a Mirror's Edge: Ugyan nem hosszú játék, de mégis. Hangulatos, és egyedi. A szokatlan FPS stílus meg valahogy még érdekesebbé varázsolja.



Az év stratégiája Igazából én a World in Conflict óta nem láttam kiemelkedően jó RTS-t, és nem is nagyon volt azóta ilyen. Idén szerintem nagyon gyenge volt a felhozatal, de azért sokan próbálkoztak.

3. Sins of Solar Empire: Egy igen kedves helyszínen játszódik, az űrben. Sok űrhajó, űrcsatákkal, ezt mind irányítva.

2. King's Bounty: Egy Heroes of Might and Magic szerű stratégia, mely fantasy környezetben próbál hódítani, nem kis sikerrel.

És az év stratégiája pedig: SPORE Talán most sokan néztek, hogy mi a fakk?! Nem átverés, számomra ez az év stratégiája. Ugyan Will Wright mesterműve nem csak stratégiai részeket tartalmaz, eme fejlődés szimulátor meg tudja szorongatni a legnagyobb stratégákat is, főleg ha nagyon elbízva ülnek a játék elé. WW zseniálisat alkotott, és a kreativitás életben tartja igen sokáig...



Legjobb versenyjáték Ugyan volt már egy sport kategória, de ezt illik külön venni. Mondjuk az ottani nyertes (Pure), egy versenyjáték alapjaiban, de elég casual ahhoz, hogy inkább oda soroljam.

3. Flatout Ultimate Carnage: Idén elég gyenge volt a versenyjáték felhozatal, de ez egy igen jó darab, főleg ha szeretünk rombolni.

2. Euro Truck Simulator: Talán most már végképp ledöbbent mindenki, igaz, ezt én is csak azon poénnak szántam, hogy nem volt túl sok verseny játék, ráadásul ez messze is áll tőlük, de szerintem megérdemli a helyezést, mivel hazánkban benne van a top 10-es eladási listákban...

Az év versenyjátéka pedig nem lehet más mint a RaceDriver Grid: Nos, ide elég a játék mottója: Racing just got exciting again.



Az év RPG-je Talán a hozzám legközelebb álló műfaj, de még így is nehéz volt találnom 2 kiemelkedő alkotást. Annyira ugyan nem volt nehéz, de a mostani sok játék közt, az ember elfelejt sokat, ami ugye nem jó...

3. Mount and Blade: Csúnya, de mégis jó játékkal van dolgunk. Akció dögivel, tápolás, ami kell, csak ne lenne oly csúnya... De szabad fejlesztőktől nem kell sokat várni, a törökök túl is teljesítették magukat, kompenzálván Osman Günyaz által mutatott képességeiket.

2. Fallout 3: Bunkeres túlélős, Oblivion mod. Ok, utóbbi nem feltétlen igaz, de igen keményen bizonyítható a tény Mondjuk ez garancia a minőségre is.

És az év szerepjátéka pedig, természetesen, nem más, mint a Mass Effect: Az egyetlen játék, aminek sikerült lesöpörni a kedvenc játék címen ülő KotOR-t a helyéről. A BioWare legújabb csodája... Egyszerűen zseniális.



Az év akció játéka Ugyan ez a kategória sem áll a legközelebb hozzám, de szeretem az ilyen játékokat is.

3. Dead Space: Tudom, tudom, ez egy horror TPS, de mivel nincs ilyen kategóriám, és még az akcióban is kiemelkedik, ezért megérdemli a helyezését, és mind tudjuk, hogy az idei legjobb horror is egyben.

2. Assassin's Creed: Nos, ez se a legegyértelműbb helyezett, de tény, hogy nekem nagyon tetszett a játék, és a platform kategóriától igen messze áll. A grafika is szép, a főhős is szimpatikus, a hangulatról nem is beszélve. Jó sztori, csak a feladatok nem eléggé változatosak, ami felett én eltekintettem, és mindenki tegyen így, hisz mást úgysem tehetünk...

És az év legjobb akció játéka nem meglepő módon a Grand Theft Auto 4.: Mindenki ismeri a GTA szériát, és a nagy szabadságot ami benne van. A San Andreas sims-re emlékeztető butaságait kivették, jóval komolyabb játékot raktak össze a RockStar-nál. Megérte, hisz a gépigényen felül, a bugtenger-en is túl, egy igen jó játék született.



A legszimpatikusabb karakter Ilyenekkel is találkoztunk idén elégszer.

3. Michael "Psycho" Sykes Ugyan eredeti hangján az angol akcentusától a falra másztam, magyarul már tűrhető, a keményfejű őrmester.

2. Altair Egyértelmű volt, hogy a középkori bérgyilkos dobogós lesz. Beképzelt, és magabiztos, ám mégis meg tud változni. Egy két poén, és ő nyert volna.

Az év legszimpatikusabb játékkaraktere nem lett más mint Nikolai "Niko" Bellic: A szláv "mindenes", aki nem érkezett nagy vágyakkal Liberty Citiy-be, és nem is vágyik hatalomra. Kellemes keleti akcentus, vicces, mégis komor karakter. Az év legjobbja.



Az év többjátékos módja Idén sem maradtunk multis mókák nélkül. Ugyan nálam xfire szerint a Jedi Academy (linkelve az idei év legjobb multi meccse) a legjobb, de a World in Conflict sem panaszkodhat. Ám az idei év nem róluk szólt.

3. GTA 4 Liberty City-ben már egyedül is jó lenni, de ha jönnek a haverok...

2. World of Warcraft: Wrath of the Lich King: Ok, ez igazságtalan, de csak azért raktam ide, hogy ne sírjanak a rajongók, meg azért érdemel egy ilyen jó helyezést is, hisz egész jó trailereket adtak ki hozzá

És az év legjobb multiját a SPORE birtokolja! Tudom meglepő, főleg, hogy nem is konkrétan multi, de egyszerűen lenyűgöző a rendszer, amit a játék köré alkottak. Egyszerűen zseniális, hogy minden lény, csak pár száz Kilobyte-ot foglal, és ezt pillanatok alatt megoszthatjuk. Engem lenyűgözött...



Az év grafikája Nehéz ezt a díjat kiosztani, mivel igen relatív a dolog, mindenki máshogy látja a dolgot.

3. GTA 4 Nos megkapta tőlem a 3. helyet a játék, mivel tényleg nagyon szép. Az árnyékokat leszámítva (a p gomb mindent megold), egy igen szép játékkal van dolgunk, az animációk is igen jók, a karakterek is mind kidolgozottak. Ugyan a Mass Effect-en is gondolkodtam, hogy 3. lesz, és meg is érdemelné, mivel hihetetlen szép animációk vannak benne, de kap elég díjat...

2. Assassin's Creed Ezzel a díjjal a Shaun White Snowboarding is díjat kapott (az új PoP-ról nem is beszélve, hisz ugyanazt a motort, ugyanolyan jól használja. Gyönyörű a játék, részletekben gazdag. Még a katonák arcát a sisak alatt is látjuk, és nem egy sisakos textúrát, hanem egy fejet, rajta a külön sisakot látunk. Részletgazdag, és gyönyörű játék.

Az év legszebbje pedig a Far Cry 2 Ugyan a Warhead is nagyon szép lett, de ennek sincs miért szégyenkeznie. Bár lényegében ugyanarról beszélünk, hisz a Dunia maga a CryEngine 2, csak anyu és apu elváltak, és máshol nevelkedtek.



A legjobb zene

3. Crysis Warhead Furcsa, de nekem ezen számok nagyon tetszettek, és tényleg hangulatot teremtettek. Lehet volt más is, de én ezt mindenképpen kiemelném.

2. GTA 4 Hogy miért? Hát csak üljetek be egy kocsiba és hallgassatok.

És az év legszebb zene díját a Mass Effect kapja Hangulatos zenék, egy RPG-hez képest még sok is ráadásul. Mind felemelőek, és már önmagukban is elkápráztatják a hallgatót.



Az év csalódása Ismét egy igen relatív téma.

Számomra az év csalódása nem más mint a Far Cry 2: Igen, ezt is jól láttátok. A játék, mely hangulatban alázza a Crysist, ám mégse jobb a játékmenete... Egyszerűen nagyon nagy csalódás számomra a játék. A történet unalmas, és kiszámítható, ám mégis a rendszer átláthatatlan. Mindenhol őrök, vagy őrkocsik, és semmi változatosság. Maximum a terep. Kb 2 óra után meguntam, és ez nem változott mostanáig sajnos.



Az év játéka Ugye mind erre vártatok? Tudtam. Hát akkor ámuljatok!

3. Dead Space: Az igen jól sikerült horror játék...

2. Grand Theft Auto 4: Igen, megkapta tőlem a második helyet. És hogy miért? Először is azért, mivel ha az Assassin's Creed-et rakom ide, nagyobb a felháborodás, másodszor meg azért, mivel egy borzasztóan jó játékról van szó. Ha eltekintünk minden nyűgjétől, akkor a legjobb is lehetne idén, de nem lehet minden nyűg felett csak úgy átsiklani, de idáig eljutott.

ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉs az év játéka: Mass Effect Nem meglepő, a Mass Effect, a legjobb játék idén, szinte minden kategóriában győzhetne, hisz még az akció részei is emlékezetesek, grafikailag is igen szép, az animációkról nem is beszélve. Aki játszott vele, az emlékezni fog rá. A KotOR utáni legújabb BioWare csoda (ok, volt nekünk egy Jade Empire-nk, de az csak egy jó játék volt).



Hát ez lenne az idei év az én szememmel. Ugyan tudom, hogy sokak nem értenek velem egyet (inkább kevesek igen), de erről szól a blog, és gondolom sokan kifejtitek a véleményeteket hsz-ekben. Ok, ez utóbbi kicsit túlzás, mert egyáltalán ezt végigolvasni...

Ennyi lett volna, így 20500 karakter legépelése után boldog új évet nektek, és amennyiben ti is szeretnétek jókívánságokat mondani nekem, akkor hanyagoljátok, tavaly se jöttek be, idén pénzt kérnék helyette, köszönöm.