Hogy mikor kerül sor egy teljes postra azt nem tudom, csak gyűlnek a sorozatok amikről szeretnék beszélni. Lévén a Community majdnem törlésre került, ezért gondoltam megosztom veletek róla a véleményemet (és remélem néhányan rá is kaptok).



Elsőre hagyományos sitcomnak tűnik, másodjára gyengébbnek, harmadjára jóval a többi fölöttinek tűnik ez a sorozat. Mikor először leültem elé nem tudtam mit várjak, az első trailer nem tűnt túl biztatónak, de az ismerőseim megesküdtek, hogy egy nagyon jó sorozat. Az alap helyzet egy community college-be (felnőtteknek szóló érettségi képzés kb.) vezérel minket, ahol megalakul egy tanulócsoport, és ezt a csoportot követjük végig.
A kétségeim az első részek után nem tűntek el, viszont tetszett. Az első évad első fele elég gyengére sikerült szerintem, bár lehet, hogy ha újra megnézem, akkor jobban értékelném. De tény, és való, hogy a nagy durranás az évad végén volt (erre majd később kitérek).

A Community legnagyobb problémája az előadásmódja. Nekem először nagyon nem tetszettek ezek az erőltetett poénok, amik gyenge színészi játéknak tűntek (angolul a cheesy szó jutna róla az eszembe, amit még angolul sem igazán tudnak megmagyarázni, úgyhogy lefordítani nem is próbálom, de talán egy jó jellemzője a sorozatnak, hogy sokat szerepeltetik Ken Jeong-ot). De minél több epizódot néztem rájöttem, hogy ez az alakítás a sorozat magja. Itt-ott eltúloznak egy-egy jelenetet, viszont ami azok mögött van sokkal fontosabb. A poénok nagy része nem is a látványosan előadott poénokban van, hanem a kis részletekben (egy-egy jelenet visszanézése YouTube-on érdekes dolgokat fedhet fel a kommentekből). És ezek a kis részletek nagyon okosan vannak elhelyezve.

Persze ez is oka annak, hogy nem túl sikeres. Nincsenek bevágva nevetések, mint a Big Bang Theory-ban, vagy a How I Met Your Mother-ben, hogy "most volt a poén, most tessék nevetni", ami csak hozzáad az élményhez (egyrészt mert ott is nagyon idegesítő, másrészt sokszor nem lehetne eldönteni, hogy most melyik poénra vágják be a nevető közönséget).
Szóval ez inkább egy "hipster sitcom", ami kevesebb figyelmet kap mint a népszerűbbek, pedig összességében sokkal, de sokkal jobb, ez személyes vélemény természetesen, mielőtt egy Barney fan nekem esik, hogy márpedig mennyire viccesek a csajozóspoénok minden részben. Egyértelmű, hogy egy olyan sorozat mint egy TBBT sokkal több embert fog bevonzani, mivel aki már látott Playstation-t, leül és megnéz egy epizódot.
Kicsit talán elkalandoztam. Ráadásul a sitcom leírás sem igaz, mivel Dan Harmon-ék azt nyilatkozták, hogy inkább önálló filmekként kezelik az epizódokat.

És mit ajánl a Community hétről-hétre? Effektíve mindent. Volt már zombis epizód, jött Batman, háború, posztapokalipszis, Dungeons and Dragons, várépítés (jön a várháború), musical, western, krimi, sport, olyan események, amiken elmerengtünk középiskolai éveinkben, és itt megvalósulnak. Meglepő, hogy mennyi mindent ki tudnak hozni.
Említettem az első évad végi "nagy durranást". Ezzel a híres paintball epizódra utaltam (egy jelenet). Nem igazán tudok visszaemlékezni olyan vígjátékra, amin többet nevettem volna, mint azon a 20 percen amíg tartott. Mármint de, emlékszem. A folytatásra. Akkora siker volt, hogy mindenki folytatást akart, de mikor bejelentették, hogy a 2. évad dupla paintball epizóddal ér véget, jöttek a kételkedők. És mindenki jogosan kételkedett, hogy lehet egy ténylegesen fenomenális epizódot felülmúlni, akár két részben. Ez sikerült. És nem egyszer, hanem mind a kétszer. A kettő paintball epizód annyira különállt egymástól (még ha effektíve követték egymást), hogy önmagukban felülmúlták az elődjüket, és egymást is. Gyakorlatilag ettől a ponttól kezdve én azt mondtam, hogy csináljanak amit akarnak, nem kételkedem (és sikerült két musical epizódot úgy megcsinálni, hogy elismerjem, hogy márpedig ez jó volt, pedig ha valaki, hát én nem szeretem az éneklősdit).

Zárásképpen mi mást írhatnék? Nézzétek meg a sorozatot, és ne adjátok fel az első részek után! És itt van az első évad DVD trailere, ez sokkal jobb, mint az eredetileg kiadott trailer.