A BioWaretől már rengeteg jóminőségű játékot kaptunk. Legújabb a Mass Effect, amit mostanában mindenki élvezettel tesztelget. Sajna én még nem tehetem meg, de nem is tenném, addig amíg erről a játékról nem írok egy sort sem. Ennyi tiszteletet megérdemel a Mass Effect bátyja. Bizony, hisz a BioWare már itt elkezdte az akció RPG-k felé való kiteljesedését. Lássuk hogy sikerült nekik, ám előbb figyelmetekbe ajánlanék két videót, mely a játék fergeteges hangulatáról ad bizonyosságot.

Jade Empire Xbox trailer
Jade Empire Special Edition trailer

Igen jól látjátok, az első egy Xbox trailer (és hihetetlenül spoileres, ugyan aki nem játszott a játékkal, vagy nem ismeri a történetet az nem fog megtudni semmit, tehát nézzétek meg bátran, viszont aki már játszott vele, az igen sok dolgot fog felfedezni benne /dark ending pl./). A játék eredetileg arra készült (és nem 360-ra, így a grafika nem túl szép, de erről később), és mi PC-re csak egy év késéssel kaptuk meg, ám a Special Editiont (a videó bemutatja az újdonságokat).
Miről is szól a történet? Hol vagyunk, és kik?
A történetünk egy harc iskolában kezdődik, amikor is gyakorlunk egyik társunkkal, majd megtudjuk, hogy mesterünk, Li mester () hívat bennünket, de nem kell sietnünk (ez fontos elem, hisz nyugodtan körbejárhatjuk az iskola udvarát). Itt megismerkedhetünk pár tanítvánnyal, és akár gonoszkodhatunk is velük. Igen, itt is megvan a KotOR jó/rossz rendszere. Ugyan itt megpróbálták kicsit mélyebben értelmezni a nyitott tenyér (jó oldal), és a zárt ököl (gonoszok) útjait, de lényegében ez nem sikerült. Ugyan néha tényleg van különbség, de egyszerűbb így értelmezni őket (ám ez a Mass Effectben sikerül). Ugyan még nem kapunk pontokat egyik oldalhoz sem, majd csak később, de jó előre tudni most is, hogy hol akarunk állni (sajnos a végén megint KotOR szerint jól is dönthetünk, és hiába vagyunk teljesen gonoszok, egyből fölugrik a mérő majdnem maximum tenyérre, szóval ebben az Obsidian tényleg jobb, rájuk kéne az ilyeneket bízni). Ahogy láthattátok a SE tartalmaz két új harctechnikát, amik oldalunktól függenek. Ha jók vagyunk akkor egy szumós, lassú technikát (vas tenyér), ha rosszak, akkor egy mérgező, gyors technikát (vipera) kapunk. Sajnos már csak ezért is érdemes először gonoszként menni. Ám ha ezzel végeztünk, akkor kezdhetjük az új játékot Jáde Mesterként, amiben megmaradnak az addig tanult technikák, csak elveszik minden hozzájuk adott pont. Ám ez a nehézség irtó halálos.

A játék folyamán egy bizonyos célt fogunk követni, amiben sok helyre eljuthatunk. Ugyan a környezet sok lehetőséget kínál (ősi Kína, legendákkal, és fantasy elemekkel), amikből rengeteget kiaknáztak, de mégis hiányzik valami. Az utunk elméletileg az egész birodalmon át vezet, mégis csak pár helyszínt látogathatunk meg. Ugyan ezek nagyon nagyok, és szépek, és sok időt töltünk majd mindegyik helyen, ám mégis kevés. Valahogy jobb lett volna ha több rövidebb helyszínt kapunk (sajna Tien Rakpartját már kezdtem gyűlölni). Amint említettem a területek (kárpótlásul talán) nagyok. Mindenütt van lakónegyed, kocsma stb. Van vadon, ahol sok küldetés vár ránk. Legfőbb küldetésünk eljutni a fővárosba, és megtalálni Hóhért. Ám ez folyamatosan bonyolódik. A játék története tele van fordulatokkal. Ugyan már az első fejezetben nem volt nyugtunk, de biztosítok mindenkit. Az első fejezet bír a leggyengébb fordulatokkal (ami nem jelenti azt, hogy ezek nem jelentősek). Egyszerűen monumentális az egész történet. 7 fejezet, mind egytől-egyig
zseniális. Nekem a második nem tetszett csak, mivel az tényleg hosszú. Ugyan a harmadik is, mikor már a fővárosban vagyunk, de mivel ott hihetetlen látványos dolgok vannak ezért, az sokkal izgalmasabb. A 4. fejezettől pedig minden a fejetetejére áll. Hihetetlen fordulatokra számít az, aki eddig eljut. Már csak azokért a pillanatokért megéri játszani. A hatodik fejezet vége, és a hetedik teljes egészében attól függ, milyen oldalon állunk. Aki a látványos csatákat, és varázslatokat szereti, annak ajánlom az ököl útját, mivel az látványos hihetetlenül. Ennyit a sztoriról, mert nem akarok spoilerezni, de idegesítő is lehet, hogy nem értitek miről beszélek

A harcrendszer teljesen új. Ez igazából már tekinthető a Mass Effect elődjének. Minden real time (ugyan megállíthatjuk az időt, de ilyenkor csak azt adhatjuk meg, milyen stílusban harcoljunk tovább, és átválthatjuk társunkat támogató módba), és látványos. Hihetetlen jól néznek ki a harcok. Mindenki ugrál, vág, csapkod, varázsol, átalakul, mérgez. És mindez olyan szép koreográfiával, hogy játék még ilyet nem látott. Ugyan egy idő után ez is tud unalmas lenni, hisz sokat ismétlődnek ezek, de szerintem efölött eltekinthetünk. Főleg azért, mert millió technika van. Öt alapvető stílus van. Harc, fegyveres, varázs, átalakulás, és támogatás. A harcnál a kézzel történő aprítást értem, míg fegyvereknél a kardokat, botokat. A fegyveres technikák a fókuszunkat eszik (sárga csík), így aki erre akar gyúrni, az a szintlépésnél arra adjon pontot. A varázs (tűzgolyók, fagyasztás, föld, levegő, minden), és átalakulás (ha megölünk egy démont, felvehetjük az alakját, pl varangy démon) Chi-t fogyasztanak, ami tökéletesen megfelel a manának. A támogató technikák megléte elég bonyolult. Csak azért vannak, hogy segítségükkel előhozzunk egy ún. harmonikus kombót. Eme kombót úgy hozhatjuk elő, ha egy támogató stílussal lefegyverezzük az ellent (stílusonként változik, vagy másodlagos, vagy területi csapás kell), és gyorsan (megjelenik az ellenfél alatt egy időcsík, ami azt jelzi mennyi időnk van a kombóra) átváltunk egy harci stílusra, majd ezzel egy másodlagos csapást viszünk be. Ez ha jól csináltuk (ami igen nehéz), egyből likvidálja az ellenfelet, és kapunk utána bónuszt (a támogató stílustól függően élet/chi/fókusz bónuszt). Van még egy stílus, ami egyikbe se tartozik bele, ez pedig a lélek tolvaj. Ennek segítségével még chi-t szerezhetünk az ellentől. Nehezebb szinteken nagyjából abból áll majd a harc, hogy két percig ütitek az gonoszokat, majd öt percig játszotok ezzel, hogy legyen elég chi-tek, majd megint két perc harc stb.

Egyelőre ennyi. Úgy döntöttem hogy két részben mutatom meg nektek, mivel rettentően hosszú lett. Folytatás vasárnap...