Hát igen, ez az első játék, amit az új gépemen végigjátszottam. Nem is véletlen, hisz én nagyon szeretem a Lostot, és már vártam, hogy kipróbálhassam a játékot. Csalódnom nem sikerült benne, de vannak hiányosságai, azt előre leszögezem.



A történet pontosan ott kezdődik ahol a sorozat. Utazunk a repülőn (aki figyelmes, az Charliet is észreveheti, ha mást nem az őt "üldöző" stewardess alapján ), majd valami oknál fogva lezuhanunk. Nem tudjuk a nevünket, és semmit a múltunkról (karakterünk nem szerepelt a sorozatban). A játék folyamán így két küldetésünk lesz. Derítsük ki, kik vagyunk, és jussunk ki a szigetről. Először ugyan nem volt lostos a hangulat, mivel a játék gyűjtögetős része, már a lezuhanásnál előjött. Ugye mennyire reális, hogy aki lezuhan egy szigeten, az egyből kókuszt kezd gyűjteni?! Szerintem nem kellett volna odarakni a kókuszokat (mert ugye az ember kíváncsi, és fölveszi, de máris hülyén érzi magát). Ez egy kicsit levitt a színvonalon, de utána beindult a dolog. Ám amikor igazán előjött a Lostos hangulat, az az első este volt. Ott voltunk a parton, kerestem a táskámat, és közbe beszélgettem. Ekkor megszólalt egy kellemes lágy dallam, ami a sorozatban is szokott lenni, és ekkor már tudtam. Ez tényleg a Lost játéka.

A játékban különféle küldetéseket kell majd teljesíteni. Sajnos nem túl megerőltetőeket, és nem is lesznek túlkomplikálva. Általában annyi, hogy menj el valakihez, aztán menj oda ahova ő mondta, és kész. A gyűjtögetésünknek ezen szempontból sincs sok értelme, hisz annyira kell a dolog hogy legyen pénzünk. Ugye itt csere-kereskedelem van, és Sawyer (meg Charlie) mindennek a központja. Náluk tudjuk megvenni a legfontosabb dolgokat (no meg ha valami sötét barlangba megyünk, akkor tudunk fáklyát venni az éppen ott tartózkodó egyéntől). Igazából a játék folyamán három dolgot fogunk venni. Eleinte fáklyákat a barlangokba. Utána egy pisztolyt, hogy megvédhessük magunkat. És végül egy lámpást, hogy tovább tudjunk világítani. Amit sajnáltam, hogy a pisztolynak nem sok értelme van. Az dzsungelben ránk vadászó Többieket tudjuk vele lelőni, de ez nem kötelező. Ezen kívül, még 3* kell használnunk, és kész. Persze ha valami nem megy először, akkor 3-nál többször is kell lőnünk (egyébként 4 az ajánlott használat, mert van egy olyan rész, ahol igen zavaró ha nem lőjük le a Többieket). Tehát ebből a szempontból nem jó a játék (bár a sorozatban se használják sokat a fegyvert). Amit a küldetéseknél sajnáltam, hogy nincs sablon küldetés. Tehát olyan, hogy szedj össze 10 kókuszt, és vidd oda Hurleynek. Ez ugyan sokszor nem lett volna poén, viszont ha egyszer ellövik, az vicces lett volna.

Ugye sorozat adaptációról van szó, tehát ismerős helyszínek is kellenek. Ezekben nem kell csalódnunk. A fejlesztők megkapták a sorozat helyszíneinek pontos tervrajzát, így a lehető legjobb változatokat kapjuk. A part nagyon jó lett (bár a kunyhók kicsit egyhangúak, de attól még tényleg nagyon kreatív az egész), a dzsungel is autentikus (mit is lehetne elrontani?!), csak kár, hogy nem mozoghatunk szabadon. Mindenütt láthatatlan falakba ütközünk. Ugyan ez nem fog minket abban gátolni, hogy ne tévedjünk el. Ugyanis úgy kell majd navigálnunk, hogy jeleket követünk (zászlók, roncsok stb.). Ezekből két féle van. Van amelyik egyből a következő jelhez irányít minket (odafordítja a kamerát), és van amelyik csak egy irányzékot ad, amit az iránytűnkről tudunk lenézni. Ez úgy váltakozik, hogy utóbbi akkor jön elő, ha lőnek ránk, előbbi pedig, ha a füst szörny üldöz. Bizony, lesz itt füst szörny. Meg is unjuk. Igazából ez volt a legidegesítőbb rész. Ha erdőben ránk támad, akkor be kell bújni egy banyan fába (azok a lelógó vajszínű cuccosok, amiben a sorozatban is elbújtak). Ezzel az a baj, hogy egy terepen van 10 marker, és mindnél jön a szörny (20 méterre vannak egymástól). Így ez nem volt izgalmas. Persze van olyan, amikor menekülni kell a szörny elől, egy ügyességi játék során. Nah az szórakoztató.

Folytatnám a helyszínek sorolását. Meglátogatjuk még a Dharma több állomását, köztük a Hattyút (meg is kell majd nyomnunk a gombot ), a Lángot, és a Hydrát. Én még szívesen meglátogattam volna ezen felül a Gyöngyöt, de azt csak Mr. Ekoval, és a bátyja repülője meglátogatásával. Sajnos utóbbi egyik sem szerepelt (igazából Mr. Eko se volt benne a játékban, ahogy az összes második évadban felbukkanó túlélő). Még eljutunk a kabin fedeléhez, és a Hattyúban lévő mágneses fal mögé. Ellátogatunk a Fekete Sziklához is (ami szerintem a legszebb az egész játékban). Igazából azt sajnáltam még nagyon, hogy a barlangokhoz egyáltalán nem jutunk el (ahova Jack-ék ideiglenesen elköltöztek).

Ha már helyszínek, akkor szereplők. A játékban rengetegen helyet kaptak. Ott van Jack, Locke, Kate, Sawyer, Claire, Mikhail (kedvenc ), Ben, Desmond (egy apró szerep erejéig), és még rengetegen. Mint írtam sokan kimaradtak. Jin-t pl nem láthatjuk, ahogy a sziget túlsó felén lévő túlélőket sem. Ugyan erre nincs is szükség, mivel a történet ugrál, szóval nagyjából a 4. résznél (a játék 7 részt foglal magába) már a Hattyú kinyílt, és Jin-ék elutaztak (Sun meg beszél angolul).

A megvalósításról. A játék mint írtam részekre van bontva, amik elején van egy előzetes mi volt az előző részben. Ez egy hihetetlen jó ötlet, ha már sorozat-játékról van szó. Ez nagyon megadja a hangulatot. Ha már hangulat. A Lostnak van egyfajta borzongató hangulata van, hogy végig nem tudod mi lesz veled. A játékba kicsit máshogy próbálták a hangulatot becsempészni, hisz annyira nem érdekes az, hogy mész a dzsungelben, és várod mikor esnek neked. Ezt szolgálja a füst szörny feltűnése. Egyből elkezdünk kapkodni, hogy ne kapjon el. Vagy a barlangokban, ahova kell fáklya. Alig látunk valameddig, és ha kialszik a fényünk, egyből jön a füst szörny (ráadásul mélybe is zuhanhatunk). Ugyan látszik, hogy nem ugyanattól van a játék hangulata, mint a sorozatban, viszont valahogy mégis ugyanaz a hangulat jön át. Ami rontja nagyon a hangulatot (amit a kis részletek, mint a spanyol képregény a parton, felemelnek), elrontja a minijáték. Az egész egy kapcsolótáblán van, és az áramot, a kapcsolótábla másik végébe kell vinni, úgy hogy mondjuk 100 V-ból csak 10 érjen oda. Ez nem lenne gond, mert az egész szimpla matek, viszont általában az a gond, hogy nem tudod, mennyi kell a végén. Nincs odaírva. Ez nagyon nagy hiba. Persze megoldható minden, de azért kicsit frusztráló tud ez lenni.

A játék grafikája. Nos ez az a rész, amire igen kevés panasz lehet. A legrosszabbak a karakterek kidolgozása. Sokszor mozog az arcuk furán, és elütnek a környezetüktől (értsd, kéne egy kis elmosódás a környezet és közéjük), és kicsit sután mozognak. Ezen felül velük sincs gond. Ami viszont lenyűgöző, az a környezet. A dzsungel csodálatos, a fák mozognak, a víz gyönyörű (jó nem a legszebb), és a fény hihetetlen szép (ugyan kicsit fura, de szép ). Amikor a parton vagyunk látszanak a fénysugarak. Egyszerűen gyönyörű az egész (a képeimen, amiket felvállalok hogy én csináltam, látszanak).

Amit még (mint mindig) megemlítenék, a hangok. A szinkronokra lehet panasz, mivel nem az eredeti karakterek adják a hangjukat. Ugyan próbáltak törekedni a lehető legnagyobb hasonlóságra (Locke, Jack, Desmond, Ben és Tom /mondjuk Tom nagyon jó szinkront kapott), ám sokszor nem sikerült (Sawyer, Charlie, és Hurley pl remek példák). Mondjuk az dicsérendő, hogy több nyelven is van szinkron (én ismerősnél láttam németül). Ugyan én szerettem volna ezért magyar szinkront is, hisz az az egyik legjobb szinkron (legalábbis a Lostnak van manapság a legjobb szinkronja), de én angolul is értettem. Természetesen van magyar felirat (amit inkább nem használtam, hogy nyugodtan tudjak aludni).
A zenék itt is nagyon jók lettek, hisz Michael Giacchino zenéit halgathatjuk, úgy mint a sorozatban. Ráadásul ugyanúgy adagolva. Tehát a sorozatban is rengetegszer volt az, hogy nincs zene, és még feszélyezettebb az ember. Itt is ez a helyzet. A zenék pont úgy vannak bejátszva. Ez nagyon nagy pozitívum.

Összesítve nem rossz játék a Lost Via Domus, csak egy hibája van, ami nagyon nagy, és még nem említettem. Rövid. Nagyon. Nekem 7 óra alatt sikerült végigjátszanom, ami úgy értendő, hogy legalább 2 órát pluszban az extrákért (amiket végül nem találtam meg) mászkáltam, és nézelődtem egy csomót (mivel szép a játék). Szóval ez nem egy nagy játékidő. Így csak azoknak tudnám bátran ajánlani, akik szeretik a sorozatot, legalább annyira mint én, mivel ahhoz kötődik, és legalább olyan jó a sztorija is.

Grafika: 8/10 a fények gyönyörűek, viszont a karakterek furcsák
Hangok: 8/10 a zene jól megalapozza a hangulatot, de a szinkronok sokszor nem jók
Hangulat: 9/10 a Lost hangulat majdnem végig jelen van (igazából csak az első 15 percben nincs, de mivel rövid a játék, ez is számít)
Szavatosság: 5/10 nagyon rövid, és nem ösztökél újrajátszásra (bár én még egyszer nekiesek ez biztos)

Összesen: 7/10 egy jó átlagos játék, aki szereti a sorozatot, annak kötelező