2007-ben készült a film, és a Transformers képregényeken (rajzfilmeken) alapul, ami szerint van egy kocka, ami életet teremt, és a gonosz Megatron meg akarja szerezni, ám a jó Optimus (majdnem Omikront írtam ) Prime (fővezér) ezt meg akarja akadályozni, és a kockát az élet teremtésére akarja használni (a bolygójuk a háború áldozata). Megatron lezuhan a földre sok száz évvel ezelőtt, és Witwicky (és én eddig azt hittem, hogy a robotok neve hangzik hülyén) kapitány, talál rá, akinek a szemüvegébe beleégődik a kocka koordinátája. Sok-sok évvel később Sam, a kapitány déd-déd-ük-nagy mittoménmilyen unokája (komolyan mondom a sztori sz*r) el akarja adni, és feltolja E-Bay-re (mennyibe kerülhetett ez a reklám nekik...), amit persze a robotok is megtalálnak, és egyből keresni kezdik. Jönnek le az égből, és le is fotóznak egy-egy járművet, hogy álcázzák magukat. Samnek persze kell egy új kocsi, és teljesen véletlen (persze a robot is közrejátszik egy iciri-picirit) az egyiket veszi meg, aki szépen el is viszi Optimushoz (mondjuk nem vágom, hogy Sam kocsijának mér mindig a rádióból kell beszélni, holott volt egy csomó rész, amikor megjavították /úgy tűnt/, és rádióból magyarázott, a végén, meg csodák-csodájára /most komolyan, olyan állapotban hirtelen jó lett a hangizéje?!/ beszélt), aki elmondja ezt az Autobotok és Álcák (előbbiek jók, utóbbiak Megatronék, tehát magyarul= robotok és robotok /jó, SzFK-k /) harcát. Igazából a sztori ennyi. Innentől kezdve csak az akció nyújt valamit. Persze lesz benne vicces figura is, miért ne lenne, hisz az is egy kötelező kellék. Lesz benne vicces néger, vicces néger, vicces Álca, és néhány vicces jelenet Optimustól. Nos ezek olyan viccesek, hogy a 12+os közönség 10 éven aluli része nagyokat fog kacagni. Más nem nagyon. Főleg, hogy a vicces Álca is beszél, de a feliratok (lentebb) miatt nem érteni tőle semmit.

Ez a sztori, így leírva tök jól hangzik szerintem, de higyjétek el, nem az. Van benne szerelmi szál, de az is csak azért, mert KELL. Amit leírtam, az az első fél óra, amiben szintén van akció, és kiderül az Autobotok létezése, meg minden. Nah ez a fél óra, dögunalom. Egyszerűen majdnem kikapcsoltam, hiába voltak jó nagy harcok. UNALOM. Mondjuk ezután, már igen korrekt lesz az egész, lesz benne egy kisebb elgondolkodtató jelenet (konkrétan Batman dilemmája, szűkebb keretek közt ), és sok-sok-sok-sok akció. Igazából mint írtam, már a film első felében volt akció, de az nagyon nem volt élvezhető. Ám a második fele már cool. Ugye itt már nyíltabban harcolnak a robotok, és van egy csomó lassítás, robbanás, meg mittoménmicsoda. Irtó látványos, bár erre alapozni igen bugyuta ötlet volt, nekem nagyon nem jött ezért be. Ugyan tényleg jó, hogy van benne robot harc, meg robbanás, meg amit leírtam, de egy kis tartalom, egy kis csavar (nem volt benne, legalábbis valami olyan csavar kellett volna, ami konkrétan nem kiszámítható, mert a 7-es szektor, az így nagyjából alap /aki nem látta a filmet, és nem tudja mi ez, annak most adtam egy alapot, hogy nézze meg /) nem ártott volna meg neki.
Igazából a legjobb része a mozinak az akción felül az átalakulás. Tök jó cuccosokból, tök látványosan alakulnak át. Nah kb ennyi. Ráadásul az Álcák sokkkal jobban néznek ki (persze az Autobotoknál is lesz egy átalakulás Sam kérésére /Camaroból-Chevroletbe /mondjuk egy Mustang jobb választás lett volna/), pl az Álca rendőrautó irtó jól nézett ki, ha eladó lenne, tuti megvenném

Rátérnék a hangokra. Nah itt komolyan mondom a fejemet fogtam. A kedvencem az volt, amikor egy bazinagy ágyúval lőttek, és kis pukkanások jöttek helyette A filmet angolul kezdtem el nézni, de mivel a feliratozók (nem tom miért, de egy árva szót nem értettem abból amit mondani akarnak, pedig ennyire nem vagyok gyp) két másodpercenkénti váltásra állították a feliratot. Jah ha már felirat. Az Álcák nem beszélik a mi nyelvünket (egymásközt), így szépen feliratozzák. Nah most ezt úgy tették, hogy egy fehér-szürke láthatatlan feliratot böknek a kép aljára, amit alapból látni, nem hogy elolvasni nem lehet (főleg, hogy ezt is egyből váltogatják). Tehát maradtam a szinkronnál, ami igen korrekt volt. Főleg ahhoz képest, hogy milyen követelményeknek kellett megfelelni. Így nagyjából Sam szövegkönyvének a fele ebből állt: Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem ,nem.
Következő jelenet: VÁÁÁÁÁÁÁÁ! Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem ,nem.
És ez így szépen tovább. Szóval ezt a színész srácot sokat nem fogjuk még látni ilyen színészi teljesítmény mellett (a vicces az, hogy pont ma néztem a Constantinet, és abban is szerepel /azt megjegyezném, hogy a Constantine előbb készült, és sokkal jobb szerepet kapott/ ). A csaj mellette meg dekoráció. A katona aki szintén valami főszereplő, egyébként meg semmi értelme jelenlétének meg a fölöslegesség fogalmát teljes mértékben kimeríti. Szerintem ezzel a filmmel nem lenne semmi baj, ha az utolsó egy órát fogják, kivágják belőle az élőszereplős részeket (kivéve mikor a katonák lőnek), és odaadják elénk. Sokkal jobb lenne.
Majd elfelejtettem. Zenék is vannak a filmben. Név szerint Steve Jablonsy-tól. És hogy ki ő?! Fogalmam nincs, de hátha ismeri valaki. Nem alkotott nagyot, bár nem is kellett. Egyszerű átlag muzsika az ilyen akciófilmekhez. Semmi több. Ami van az korrekt lett (semmiképp nem kiemelkedő).

Végezetül annyit szólnék, hogy ez a film nem azoknak van, akik sokat várnak egy filmtől, hanem azoknak, akik csak annyit várnak, hogy PIFFPUFFBAMBANGBUMMÁÁÁÁÁÁRATATATTATATATATBUMMM!!! Ilyen filmnek elmegy, de az ilyen filmek semmiképpen nem kiemelkedő alkotások. Ez egy kiemelkedő alkotás ezen nem kiemelkedő műfajon belül. Tehát csak annyit tudok mondani, hogy egyszer kölcsönözzétek ki (ne vegyétek meg semmiképp, a pénzt tartogassátok inkább a Dark Knightra), és nézzétek meg, majd elmondhatjátok hogy láttátok, ennyi.

Sztori: 3/10 kevesebbet érdemelne, főleg hogy nem hoztak ki ebből semmit (láttunk már olyat, hogy a null sztoriból jó film lett sztori részről is)
Hangok: 5/10 "VÁÁÁÁÁÁÁÁ! Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem ,nem."
Hangulat: 7/10 az akció részek nagyon jók voltak, és a rendőrautó tetszett

Összesen: 6/10 ugyan átlagban 5-öst érdemelne, de annyira nem volt vészes